אל תתבלבלו
30 באוגוסט 2019מרגיז לגלות כל פעם מחדש, שבוע לפני תחילת שנת הלימודים, שבשם הפופוליזם מתפרסם מחקר "כאילו חדש" או סרטון "משכנע", או שמישהו מחליט לגלות "את כל האמת" על הפרעת קשב ופעלתנות יתר ADHD.
כי פעם אחר פעם אנחנו רואים ש"כל האמת" היא רק הדעה שלו, שאינה מבוססת מחקרית, שלא עמדה בשום קריטריונים או סף מקצועי, והמחקרים "החדשים" הם בדרך כלל כותרת שיצאה מהקשרה. מידי שנה, לקראת פתיחת שנת הלימודים אנחנו נחשפים לכתבות מטעות ולפרסומים שגויים של אנשים שיש להם מה להרוויח. שימו לב למי אתם מקשיבים, בדקו כל דעה וכל המלצה. הקפידו על אנשי המקצוע שאתם פונים אליהם.
מקריאת המאמרים שהתפרסמו השבוע בעיתונות, ברור לגמרי שהכותבים לא טרחו לעשות תחקיר אמתי ולמערכות העיתונים בהם התפרסמו הדברים – באמת שלא אכפת, כי העובדה היא שהפרעת קשב היא הפרעה נוירו- ביולוגית התפתחותית ושיש לטפל בה כבכל הפרעה רפואית אחרת.
הכותבים התייחסו בזלזול להפרעה ולאנשים המתמודדים איתה והאשימו את ההורים שנותנים טיפול תרופתי לילדיהם כהורים הישגיים המחפשים קיצורי דרך.
בעשרות שנות עבודתי פגשתי מאות ואולי אפילו אלפי משפחות ונחשפתי לקשיים הגדולים של גידול ילד עם הפרעת קשב. ראיתי הורים רבים שנמנעו תקופה ארוכה מלתת לילדיהם טיפול תרופתי בגלל הפרסומים השגויים שנחשפו אליהם ודעת הקהל הביקורתית, הורים שרק כשהבינו שלילד שלהם רע למרות כל המאמצים והטיפולים האחרים שהם רוכשים (בדרך כלל בעלויות מטורפות) החליטו לנסות את הטיפול התרופתי והבינו, שהפרעת קשב היא הפרעה נירו-ביולוגית ולכן לטיפול התרופתי חשיבות רבה והוא חלק, לעיתים הכרחי בטיפול.
אבל חשוב לזכור שהטיפול התרופתי הוא רק חלק מהטיפול בהפרעת קשב, וכי הטיפול המומלץ בהפרעת קשב הוא מורכב ותמיד יכלול גורמים נוספים: טיפול התנהגותי, הדרכת הורים, הדרכת בית הספר והדרכה של האדם עצמו.
אנחנו, בעמותת "קווים ומחשבות", פועלים לאורך השנה כולה לקדם ידע ומודעות בקרב אנשים עם הפרעת קשב, בקרב אנשי חינוך והוראה ובקרב מטפלים ואנשי מקצוע בתחום.
אנחנו ממליצים על אנשי מקצוע השייכים לקופות החולים או למרפאות הציבוריות, כך שיש מי שבודק את הכשרתם ועוקב אחר הדרך שבה הם מטפלים.
אתם מוזמנים לשאול שאלות ולקרוא חומרים באתר האינטרנט שלנו ובעמוד הפייסבוק של העמותה, כי ידע הוא כוח ואל תתנו לאף אחד לבלבל אתכם ולגרום לכם לסטות מהדרך שמתאימה לכם.