אפשר גם אחרת

במקום להגיד מה לא – בואו נתחיל להתכוונן למה שכן.
תקופת הקורונה הפתיעה אותנו והציבה בפנינו מציאות חדשה ללא זמן הכנה, דבר שגרם לבלבול וחוסר סדר בכל המערכות, גם במערכת החינוך, שניצבת כרגע בפני אתגרים חדשים. בתוך כל האתגרים שמעלה הלמידה מרחוק. משרד החינוך מחפש דרכים ליצור הקשבה דיפרנציאלית לכמות גדולה של תלמידים, מותאמת לכל הצרכים השונים, זה מאוד מורכב.
אז ברור שכולנו רוצים להגיע כבר למצב אופטימלי, שהדברים יעבדו באופן מסודר, אבל זה יקח זמן, כי זה תהליך.

בינתיים, יש לנו מה לעשות.
מניסיון עבודה רב שנים במערכת החינוך ומחוצה לה, אני ממליצה על מספר דברים שיעזרו לילדי בתי הספר היסודי וחטיבות הביניים. ההמלצות הן גם לאנשי החינוך וגם להורים:

התמקדו במה שכן צריך ואפשר לעשות. בתוך כל הכאוס קחו את המושכות לידיים שלכם וגלו יוזמה ותושייה.

שתפו פעולה – הבית והמערכת החינוכית חייבים לזכור שלכולם קשה. קשה להורים בבית, קשה לתלמידים, קשה לאנשי החינוך ולכל המערכת. הביעו הבנה ואכפתיות וזיכרו יש לנו מטרה משותפת והיא למנוע תסכול, למנוע תחושה של חוסר מסוגלות וחוסר הצלחות.

עדיף שנמנע את זה מאשר אח"כ נצטרך להתמודד עם ההשלכות והשיקום של הדימוי העצמי של כ"כ הרבה תלמידים. כשהבית ומערכת החינוך משתפים פעולה הילדים חווים בטחון. כל הקונפליקטים האלה בין המבוגרים בסביבה שלהם מערער אותם עוד יותר.
בימים של משבר אנחנו צריכים להשקיע בלהתעלות מעל המחלוקת וליצור לילדים שלנו סביבה מוגנת רגשית.

הקושי המרכזי של תלמידים עם הפרעת קשב ופעלתנות יתר ADHD הוא התפקודים הניהוליים. הם כוללים: קשיים בהתארגנות, בתכנון לוח הזמנים, בניהול עצמי, בניהול רגשות, בוויסות תחושות, בשמירה על קשב רציף ללא היסחפות אחר הסחות דעת, בסיום משימות בשליפה מהזיכרון בהתמודדות עם שינויים ומעברים ועוד.

תלמיד עם הפרעת קשב שמערכת הלימוד שלו משתנה כל רגע, שמקבל טבלה עמוסה במשימות לכל השבוע או השבועות הקרובים, שצריך לעבור מלינק בזום, ללינק ב"דודל", ללינק במערכת "משוב", ללמידה בתכניות באתר של משרד החינוך – הולך לאיבוד עוד לפני שפגש את התרגיל הקשה הזה במתמטיקה שעליו לפתור.

כדי להיות חלק מהלמידה – הם חייבים שיהיה מי שילווה אותם ויתווך להם את הדברים.
שיפרק להם את מערכת הלימוד לחלקים קטנים. שינגיש להם את המשימות, את הלינקים למפגשי הווידיאו. וגם ידאג לבדוק שהם מבינים, שהם מסונכרנים, שהם מחוברים. הם ירגישו שאכפת לכם, שאתם רואים אותם.

בתקופה הזו חובה לשים דגש על עבודה בהקניית מיומנויות. זה יותר חשוב בעיניי מהחומר הלימודי עצמו. שימו דגש על לאמן אותם בלתכנן את הזמן, לתרגל איתם איך מנהלים משימה, איך שומרים על מיקוד, איך מארגנים מרחב למידה ( הורים סדרו איתם את ה"משרד" שלהם, למדו אותם איך לסדר את מקום "העבודה" שלהם, מצאו יחד איתם פתרונות לכל הקשיים הטכניים בלמידה מהבית עם עוד אחים, רעש מהחלונות וכו')

הקדישו זמן ללימוד מיומנויות שימוש בכלים טכנולוגיים שהופכות למאוד רלוונטיות בימים אלה. עוד לפני למידה מרחוק, למדו אותם את השימוש בפלטפורמות ללמידה מרחוק וללמידה עצמאית. שתפו אותם בחיפוש אחר כלים טכנולוגיים שיעזרו לייעל את הלמידה. הם ישמחו לעזור, למצוא ולשתף את כל הכיתה ואף ללמד אתכם.

כשירכשו את המיומנויות ויתגייסו ללמידה, אתם כבר זוכים לשיתוף הפעולה שלהם, זה הזמן לעלות שלב -התחילו לעבוד על קריאה והבנת הנקרא ושאר חומר הלימודי. עבדו במשימות קטנות ומאתגרות.

אל תחששו להשקיע את הזמן בכל השלבים הראשונים שתיארתי. זה לא בזבוז זמן – זו השקעה לטווח רחוק. כפועל יוצא מההשקעה הזו שלכם, קצב הלמידה בהמשך יגבר ותצליחו לקדם אותם מאוד מבחינה לימודית. בסופו של דבר אתם משקיעים ביחסים ביניכם והיחסים הם שיניבו את התוצאות הטובות.

שלבו תשומת לב להיכן כל ילד נמצא, לבדוק מה מתאים לכל אחד ולעבוד בצורה קשובה ולא סכמטית. כל ילד מרגיש אחרת, כל ילד מתמודד אחרת, ישנם כאלה שמשימות לימודיות מתאימות להם אך אחרים שבכלל לא קשובים לכך ונמצאים במקום רגשי וחרד. הראו את הקשיבות שלכם וארגנו איתם את החלק הפנימי במטרה שיוכלו להתמודד בחלק החיצוני.

שתפו ברגשות, אפשרו להם לשתף גם הם, לילדים ביסודי אפשרו להראות את החדר, להראות משחק אהוב, לספר מה עובר עליהם, לעבוד על מיומנות של הצגת עצמם בפני החברים שלהם, אולי כך יכירו צד אחר שלהם, הפעם יש להם הזדמנות לא לשכוח להביא – כי הם בבית שלהם ויכולים לקפוץ ברגע להביא מה שהם צריכים.

אז איך נכון להתארגן ולארגן את היום?

1. מורים – פרסמו כל יום את מערכת השעות והשיעורים של יום המחרת ובמידה וצריך להביא חומרים להציג תנו להם מספיק זמן התארגנות. הקפידו להשאיר זמן להפסקות, לאכול, לשתייה. (הזכירו להם לשתות.)

2. הורים – ודאו כל ערב שהילדים מבינים מה יש במערכת מחר, שהמחשב מוטען, שיש אוזניות שהציוד הנוסף מוכן.

3. הורים – העירו את הילדים לפחות שעה לפני המפגש הראשון. וודאו שהם מחליפים בגדים, מצחצחים שיניים, אוכלים ולוקחים טיפול תרופתי. בדיוק כמו בימים שהם הלכו לבית הספר באופן פיזי – הם צריכים להיות מוכנים לשגרת יום הלמידה.

4. מורים – כנסו באופן קבוע את הכיתה, בשעה קבועה – חובה ולא יאוחר מהשעה 10:00.
תדאגו להיות שם רבע שעה לפניהם, לקבל אותם ולעזור לכל תקלה שעולה.

5. הורים ומורים – התחילו את היום עם תרגול מיינדפולנס, תרגול שעוזר להרגעות ומעלה את הקשיבות. יתרום לילדים, להורים ולמורים. (ניתן למצוא תרגילים מוכנים בדף הפייסבוק של העמותה שמועלים מידי בוקר ב 8:30)

6. מורים- החליטו על מספר משימות מצומצם שהילד יצטרך להגיש עד שעה מסוימת, לפעמים הילדים לא יודעים לתפעל את המדפסת, הסורק והמייל בעצמם, עדיף ששעת ההגשה תהיה לשעות הערב כשההורים מתפנים ויכולים לעזור, וודאו שהם מבינים מה נדרש מהם.

7. הורים – כל ערב בידקו עם הילד מה למדו היום, איזה משימות ביצע ומה צריך לשלוח למורה, למדו אותו איך מדפיסים מסמך, איך סורקים אותו ואיך שולחים במייל.
ילדים צעירים לא ידעו לעשות את זה לבד גם אחרי ההסבר. חזרו על ההסבר בכל פעם מחדש, לאט לאט תנו להם לעשות את זה בעצמם בנוכחותכם, בצורה מדורגת הם יקלטו ויבצעו.

8. מורים- תכננו את השיעורים כך ששלב ההקנייה יארך עד 20 דקות. לאחר מכן הילדים יבצעו משימה עם מיקרופונים כבויים, כשאתם המורים עדיין נמצאים בוידיאו כדי לשמור עבורם על מסגרת, תמיכה, ליוויי, ואפשרות לשאול שאלות. ניתן להתחלק בזום לחדרים לקבוצות עבודה קטנות, להיפגש איתם לפגישות פרטניות.
אם אתם המורים לא מכירים איך לתפעל את זה, תעזרו בהם, תהפכו את זה לאתגר שצריך לחקור וללמוד איך ניתן לבצע אותו. תפצחו את זה יחד. בכל פעם שתגייסו אותם לטובת אתגר משותף, תרוויחו עוד מהקשב שלהם ומשיתוף הפעולה שלהם.

קבעו איתם את הכללים של המפגש – מותר/ אסור (אוכל, מיקרופונים, וידאו פתוח או סגור ועוד אבל זכרו להתחשב בהם – זה לא זמן להתעקשויות)

במידה ואינכם מצליחים לצמצם את השיעור ל20 דקות עצרו כל 12 דקות בערך ותתנו הפסקה לחילוץ עצמות.

9. הורים ומורים -הפעילו תכנית של חיזוקים לכל מי שמספיק ועושה משימות – מורים, תנו בונוס כחלק מהשגת הציון הסופי. הורים, פרגנו במילה טובה בהארכת זמן משחק, בפינוק מתוק או פרסים אחרים שנהוגים אצלכם בבית.

10. מורים- הכניסו לפעולה את המורים המקצועיים, המורים לספורט יתנו תרגול קצר של כ 10 דקות שהילדים יוכלו לחלץ את עצמם מישיבה ממושכת, המורה למחשבים תיתן הדרכה על שימוש בכלים הטכנולוגיים שיוכלו להעניק להם בטחון בשימושי המחשב, בכלים חדשניים שיתנו הרגשה שהמשבר הזה הוא הזדמנות לחבור לעולמות היזמות והחידושים, שילמדו אותם לבצע חיפוש חומרים איכותני בגוגל וכו'.

הורים, מורים – תהיו יצירתיים.
שלבו בין התכנים הלימודים השיגרתיים, פעם/ פעמיים בשבוע שוברי שגרה.
שלבו הרצאות של אנשי עסקים / מהתעשייה / הורים שפנויים בימים אלה, זו הזדמנות לחשוף את הילדים לעולם העתיד שיראו איך הלמידה הופכת למציאות שימושית – שיעורים מרתקים מתחומים מגוונים כמו:
סדנאות של מיתוג עצמי באינסטגם
פירסום
תקשורת
וטרינריה, טיפול בבעלי חיים, אילוף כלבים
שיתופי פעולה בינלאומיים להכיר ילדים ובני נוער וליצור איתם משימות לטובת עתיד אחר כדוגמא כדור הארץ שלנו ועוד

זה הזמן לפתוח את הראש, לצאת מספרי הלימוד הקונבנציונאליים ולחפש את כל מה שכתוב שם בצורה מונגשת ומותאמת למרחב הדיגיטלי שבו אנו נאלצים לחיות בתקופה האחרונה.
זה הזמן לקחת אחריות ולדאוג לכך שהם ואנחנו לא נצא פגועים מהמשבר אלא מחוזקים ומתמודדים ומפיקים ממנו את הכי טוב שלנו!

    תפריט נגישות