דחיינות

"הכל אני דוחה לרגע האחרון, אה, בעצם לא את הכל, חלק אני עושה אחרי הרגע האחרון… ואז משלמת את המחיר. כל פעם מחדש עם כל משימה (כמעט), קודם כל אני אומרת לעצמי שהפעם אעשה לפני הזמן (חחחח על מי אני עובדת?). כשמתקרב הזמן אני אומרת לא נורא, (ומזכירה לעצמי לא לכעוס על עצמי), זה בסדר, ואז כשמתקרבת הדקה התשעים אני מתחילה וממש רגע לפני שהיא מסתיימת (ולפעמים אחרי) אני עושה את מה שצריך. וזה קורה עם כל דבר (כמעט) – לארגן תיק לנסיעה, לתכנן את היום, להתחלף בתורנות בעבודה, לצאת לחוג, לשלם חשבון, להזמין תרופות, לדבר עם אנשים, להחזיר דברים למקרר. והמחירים? הם לא מאחרים לבוא, מחירים כלכליים, חברתיים, ארגוניים, אישיים, פנימיים, בריאותיים…"
כך כתבה לי השבוע אמא צעירה, לאחר שננזפה ע"י הגננת, לאחר ששוב איחרה לקחת את הילדה בזמן מהגן.
באותו יום בלי קשר בין השתיים, קבלתי עוד הודעת טקסט מתוסכלת מאמא אחרת – "שוב איחרתי לפגישה שלי ושוב המנהלת עקמה את הפרצוף כי נכנסתי אחרי כולם והמבט שלה אמר "לא אסבול זאת עוד הרבה זמן"…
הכי מרגיז אותי, שקמתי במיוחד שעתיים קודם. כבר בשש הייתי על הרגליים, התארגנתי והייתי מוכנה שעה קודם. אז התישבתי ליד המחשב כדי להעביר את החצי שעה שנותרה לי עד שאצא. כשהסתכלתי שוב בשעון ידעתי שאני מאחרת. נלחצתי, כיביתי את המסך ויצאתי מהבית. מה לעשות? זה תמיד קורה לי ובסוף ימאס למנהלת שלי ואשאר בלי עבודה..".
קיימים שני סוגים של דחיינות – דחיינות פשוטה (אני אכין שעורים מחר..) ודחיינות הנובעת מחסימה רגשית. הדחיינות נובעת משילוב של קושי בהתנעת משימה וקושי בהתמקדות במהלך המעבר ממשימה למשימה.
כמה טיפים להתמודדות עם הדחיינות:
1. תהיו מודעים לכך שיש לכם נטייה לדחיינות – דברו על זה, ספרו, שתפו. אל תתביישו. גם לחברים ולשותפים יש לעתים רעיונות מועילים.
2. עשו תכנון זמנים מדויק – תכננו את לוח הזמנים בסדר יורד. כלומר – כדי להיות בפגישה בשעה 9:00, אצא מהבית חצי שעה קודם (עפ"י הווייז…), אוכל ארוחת בוקר רבע שעה לפני שאני צריכה לצאת ואקום שעה לפני שעת ארוחת הבוקר.
3. אל תתחילו משימות שלא תכננתם בתכנון המוקדם – אם אני יודע שמסך מפריע לי להתקדם במשימות הנדרשות, אני אמנע ממנו.
4. שמרו את ה"פרסים" (מחשב, טלפון), לזמן המיותר שיוותר לאחר שתגיעו לפני הזמן – במקום להיכנס לפייסבוק בבית (כי נשארו עוד עשר דקות ליציאה), צאו והיכנסו לפייסבוק לאחר שתגיעו ליעד עשר דקות מוקדם יותר.
5. השתמשו באביזרי עזר לתזכורת – כמו אפליקציות מתאימות או שעון מעורר. תדבקו במה שעוזר לכם ומחקו את מה שלא. אל תעמיסו על הצגים ולא על המוח דברים מיותרים.
6. תתכוונו – כשיש משימות שאנחנו לא אוהבים (ובראש גם לא רוצים) – פרקו לגורמים ותכננו את הפעולות שנדרשות לביצוע המשימה. למשל – לפני מילוי טופס משעמם וארוך – אכין לעצמי קפה, אכבה את הטלפון, אכבה את המסך של המחשב וכו'.
תחשבו על עמידה בביצוע משימות ועמידה בלוחות זמנים כעל ניצחון.
תאספו הרבה ניצחונות קטנים שיהפכו לניצחון אחד גדול.

    תפריט נגישות