דרכי התמודדות עם המתבגרים שלנו

המתבגרים שלנו כבר במצב של התפרקות מוחלטת ואני מתכווצת מדאגה כי אני מרגישה שהיום הפך ללילה, הלילה הפך ליום, ארוחת הבוקר נדחתה לשש בערב, עם שלושת המתבגרים שלי אני נפגשת רק שאני חוזרת מהעבודה ואז הם כבר היו בדרכם לבילוי שלהם.
בשעות לילה מוזרות אני שומעת את המקרר נפתח, המולת מתבגרים. ואני קמה בבוקר לערימת כלים בכיור, שיש מלוכלך, ואין על מי לצעוק – הם עכשיו נרדמו ואני שוב בדרכי לעבודה.
התקשורת הפכה להיות בוואטסאפים בלבד (כמה כסף אני צריך למחר..), אני לא מצליחה לנהל איתם שיחה, אין לי מושג מה הם ואם בכלל, מי החברים שהם מבלים איתם, האם הם מבלים רק עם החברים מבית הספר או שיש להם חברים חדשים?
זהו – איבדתי שליטה !
בלילות הראשונים עוד הייתי יושבת ומחכה ערה, כדי לדבר עם המתבגר שלי כשהוא שב מהבילוי. אבל לא עמדתי בזה יותר משבוע. קרסתי מעייפות ובבוקר נאלצתי לקום כרגיל לעבוד. ויש לי עוד ילד צעיר בבית שעבורו אני מנסה לשמור על שגרה והמתבגרים שלנו בכלל לא שותפים בנסיונות – אלא מחבלים בהם.
אז איך עושים את זה ?
לא חייבים שכך זה יהיה. בסופו של דבר האחריות היא שלנו. אנחנו הם אלה שצריכים לנהל את הבית, אנחנו הם אלה שצריכים לנהל את הילדים שלנו ואנחנו הם אלה שצריכים לקבוע את הגבולות למרות שהמתבגרים שלנו יאתגרו אותנו כל פעם מחדש.
אז זה לא יהיה בדרך של צעקות, איומים או בכעס – המשוואה הזו לא עובדת !
אלא – תקשורת, עידוד ואתגר.
– קבעו איתם זמן שבו תוכלו לדבר איתם. החליטו היכן ומתי, הודיעו להם מראש וכבדו אותם. התייחסו לפגישה כאל פגישה עסקית. רשמו את הפגישה ביומנים, שלחו הודעות תזכורת.
שתפו כמה אתם דואגים להם.
– הציעו רעיונות לתעסוקה מועילה עבורם – הציעו ללוות אותם להוצאת כרטיס עבודה, בדקו אפשרויות עבודה עבורם במקום העבודה שלכם, נסו לגייס אותם לעבודות בתוך הבית או אצל חברים / משפחה / סבא וסבתא.
– הציעו להם להירשם לקורסים אונליין של ניהול אתרים / שיווק דיגיטלי או כל מה שיכול להוות תעסוקה עתידית עבורם. תנו להם ״כלים לעתיד״ שהם יוכלו להשתמש בהם בעתיד.
הגדירו יחד איתם זמנים לימי החופשה שכולם יוכלו לחיות איתם בשלום. לדוגמא:״עד שעה 1:00 בלילה, המקרר נסגר״, מוסיקה אחרי השעה ___ שומעים רק באזניות״ , ״עד השעה ____ מגיעים הביתה״.
קבעו זמני "התייצבות" קבועים. כלומר, וואטסאפ לאחר חצות כדי שתוכלו להירדם בשקט. בנוסף, בקשו לקבל מידע היכן הם ועם מי הם מבלים.
– במסגרת התכנית היומית, הקפידו על ארוחת ערב משותפת, מילקשייק של אחר הצהריים במרפסת וכו'. המטרה – שיהיה לפחות מפגש אחד ביום (בשעה נורמלית).
מטרת המפגש היומי היא במיוחד עבורנו המבוגרים – לוודא שהמתבגרים שלנו בריאים בגופם ובנפשם (דיבור מבולבל, עיניים אדומות, ירידה במשקל ועוד).
– קבעו תקציב שבועי לבילויים וקניות והבהירו שאין חריגות ממנו.
החופש הגדול הוא גם הזדמנות לקבוע את כל הבדיקות הרפואיות השגרתיות שדחינו במהלך שנת הלימודים (רופא שיניים, בדיקות דם וכו').
– אירועים משפחתיים – הקפידו ליידע את המתבגרים מספיק זמן מראש כדי שיוכלו להתארגן בהתאם. כך תמנעו את ״למה לא אמרת לי? קבעתי כבר עם חברים״.
– זה הזמן גם לתת להם תגבור במקצועות הלימוד הנדרשים. עודדו אותם ותגמלו אותם על המאמץ שלהם.
– אל תשכחו לקחת חופשה משפחתית עם כל הילדים, גם אם אין כרגע טיסות לחו״ל וגם אם לא מתאפשר ללכת לכל מיני מקומות.
אפשר לעשות חוויה משפחתית גם בבית – להכין סרט, פופקורן, פיג׳מות בסלון, להזמין ארוחת ערב ממקום שכולם אוהבים, לבשל יחד ועוד. הגיבוש, השפה שנוצרת שם, הבדיחות והחוויות יישארו בליבם שנים.

    תפריט נגישות