הכה את המומחה – דני ז'ורנו

18010420_1315475041878399_5820614351029267351_nבתאריך 12.9.17 שוב התארחה אצלנו בדף הפייסבוק, הגברת דני ז'ורנו.

דני ז'ורנו היא מנהלת אגף לקויות למידה והפרעת קשב ופעלתנות יתר ADHD (שפ"י), במשרד החינוך. היא אחראית על כל ההיבטים הקשורים להפרעת קשב במשרד החינוך.
לכל מי שפספס, לקטנו חלק מהשאלות שנשאלו ע"י הגולשים שלנו בדף הפייסבוק ובפניות האישיות.
השאלות והתשובות שהבאנו, לא עברו עריכה אלא הגהה בלבד. השתדלנו לשמור את השאלות והתשובות אותנטיות כפי שנכתבו.

חשוב להדגיש כי אין לראות בתשובות שמופיעות מטה כייעוץ אישי וכי תמיד יש צורך להתייעץ עם איש מקצוע.

 

שאלה –
שלום רב, לילד בעל אבחנה של ,addזיכרון לטווח קצר, היפוטוני, התארגנות וכיו"ב. תלמיד כיתה ז', ילד מקסים ומלא מוטיבציה ללמידה בבית הספר. מחוץ לבית ספר אינו מוכן לעשות שיעורי השלמה, בעיקר מרגיש נענש שצריך ללמוד יותר מאחרים, לא רוצה מחשב נייד כי לא רוצה להרגיש שונה מדי, מצלם מהלוח, ולא מוכן לשת"פ בלימודים אחה"צ, למעט אנגלית. אנחנו נכונים לתת מה שצריך, אבל במצב כזה זו בעיה.
בכיתה 35 ילדים! עם כל המשמעויות (אין חטיבת ביניים ברמת גן).
ביה"ס מכיר באבחון, אך הבעיה, נמסר, שבבית ספר בכיתה ז', אין הוראה מתקנת או סיוע בהיבטים רגשיים חברתיים ובכלל אין סיוע לילדים מכיתה ה', כי זה החלטה בית ספרית מבחינת חלוקת משאבים. הבעיה שהלקות של הילד לא נעלמה בה׳ ובאתגרים הולכים וגוברים (למשל נוסף ערבית) ואין מענה. ואנחנו די מרגישים אובדי עצות.

הגברת ז'ורנו ענתה –
שלום רב, ראשית, מחזקת את ידיכם וידי בנכם על המוטיבציה הגבוהה והמאמץ הרב שכולכם משקיעים על מנת לקדם ולהתקדם. כפי שציינתי לעיל, ההחלטה על הקצאת משאבים לטיפול בתלמיד הינה החלטה מורכבת, שבסמכות המועצה הפדגוגית בראשותו של מנהל בית הספר. היא תלויה במשאבים העומדים לרשות ביה"ס מחד ובצרכי כלל התלמידים מאידך. מדברייך אני מבינה שעפ"י מדיניות ביה"ס, לא ניתנים משאבים מסל השילוב אחרי כתה ה' והלקות אכן לא נעלמת. אני מציעה לך לחזור ולפנות למנהל בית הספר ע"מ שישקול שוב את החלטתו. במידה והתשובה אינה מספקת ולהערכתך נעשה עוול לבנך, ניתן לפנות גם למפקח על בית הספר.

 

שאלה –
האם בית הספר מחויב להמלצות הרופא, בכל הנוגע להוראה מתקנת ולקבוצות חברתיות? האם יש מינימום, שבית ספר יסודי מחויב לתת לילד מאובחן כדי לסייע לו, או שהכל תלוי ברצון וביכולת ?

הגברת ז'ורנו ענתה –
שלום רב, ההחלטה על הקצאת משאבים לטיפול בתלמיד הינה החלטה שבסמכות המועצה הפדגוגית, בראשותו של מנהל בית הספר. לצורך כך הם יכולים להסתייע בהמלצות של רופא או גורמים מאבחנים אחרים. יש להדגיש כי ההמלצות של גורמי האבחון (רופא, פסיכולוג, מאבחן דידקטי או כל גורם אחר) אינם מחייבים את מערכת החינוך.

 

שאלה –
למה ילד שעבר אבחון ומאובחן כבר, צריך בכתה ז׳ לעבור שוב אבחון ? הרי ברור שהפרעת קשב ולקויות למידה נשארות לכל החיים.. תודה.

הגברת ז'ורנו ענתה –
שלום רב, מפנייתך לא ברור מה הסיבה להפניה החוזרת לאבחון.
מומלץ לחזור ולפנות לאבחון בכל שלב, כאשר המידע הכתוב באבחון הנוכחי אינו מספק, או כשיש שאלות לא ברורות לגבי תפקודו של התלמיד, אותן רוצים לברר באופן מעמיק.
אין זה נכון לפנות לאבחון באופן אוטומטי ללא סיבה ברורה

 

שאלה –
בעבר עם הילד הבכור שלי, אבחון להפרעת קשב נתן התאמה של תוספת זמן בלבד. האם משהו השתנה בנושא ? הבן הקטן שלי עובר בימים אלו אבחון להפרעת קשב ורציתי לדעת למה הוא זכאי כי הבנתי שדברים השתנו.

הגברת ז'ורנו ענתה –
שלום רב, אישור הזכאות לקבלת התאמות בדרכי הבחנות הינו בסמכות המועצה הפדגוגית בלבד. בדיון בהחלטה, יכולה המועצה הפדגוגית להסתמך גם על אבחונים מגורם מוסמך וקביל כמו רופא, פסיכולוג ו/או מאבחן. חשוב להדגיש שעצם ההמלצה של אותו גורם, אינה מחייבת את מערכת החינוך.
לצורך מתן תוספת זמן, אין בהכרח צורך באבחון ולמועצה הפדגוגית האוטונומיה להחליט על כך, לאור התערבויות שנעשו עם התלמיד בעבר, תפקודו בהווה וגורמים נוספים. רצ"ב קישור למדיניות המשרד בכל הקשור לתהליך מתן אישור הזכאות להתאמות בדרכי הבחנות:
http://meyda.education.gov.il/…/2017/perut_hatamot.pdf

 

שאלה –
למה ילד עם הפרעת קשב וריכוז נדרש ע״י בית הספר וע״י היועצת לעשות אבחון פסיכודידקטי ?

הגברת ז'ורנו ענתה –
שלום רב, כפי שציינתי לעיל, אין טעם בפניה לאבחון כאשר אין סיבה או שאלה שאנו רוצים להתעמק בה בהקשר לתפקודו של התלמיד. אני מציעה לשוב לבית הספר ולשאול בהתאם, מה המניע לפניה זו ומה מצפים לגלות באמצעות האבחון

 

שאלה –
שלום רב, רציתי להבין אם יש סיבה מוצדקת לכך שמורים ביסודי ובחטיבת הביניים מתנגדים באופן נחרץ שהתלמידים יצלמו בנייד מה שלא הספיקו להעתיק מהלוח? וגם כשכבר יש אישור, אם יש מורה שלא יודעת על קיומו של האישור, היא מביאה את הילד למצב מביך מול החברים בכיתה.

הגברת ז'ורנו ענתה –
שלום רב, אחת המשימות המרכזיות של מערכת החינוך, היא להביא לרכישת מיומנויות היסוד של קריאה, כתיבה והתמודדות עם משימות בחשבון, עד ליצירת בוגרים עצמאיים היכולים להתמודד עם המטלות, שניצבות בפניהם בחיים הבוגרים. לכן, גם הכתיבה החופשית וגם תרגול הכתיבה חשובים. בהעתקה (מהלוח או מכל מקור אחר) התלמיד קורא ומעבד את המידע הנרכש ולכן חשיבותו. רק במקרים נדירים בהם התלמיד סובל מקושי מוטורי משמעותי, שלא יאפשר לו להתמודד עם המשימה, יומלץ לצלם לו את החומר.
לעצם השאלה, אני מניחה שזה לא המצב של בנך ולכן חשוב לדרוש ממנו/ה להשקיע מאמץ בכך. זה לבטח יסייע לו בהמשך הדרך.

 

שאלה –
שלום גב' זורנו. האם אתם מודעים ללקות הנקראת דיספרקסיה וכיצד אגף הלקויות מנחה את המורים ובתי הספר להתייחס אליה. תודה ושנת לימודים פורייה.

הגברת ז'ורנו ענתה –
שלום, בכ"ז לא ברור האם כוונתך להתאמות בהבנות או באופן כללי – אם התאמות בהבחנות, אזי כפי שציינתי, יש מספר התאמות אותן ניתן לאשר. הן מחולקות ל-שלום אורן, בכ"ז לא ברור האם כוונתך להתאמות בהבנות או באופן כללי – אם התאמות בהבחנות, אזי כפי שציינתי, יש מספר התאמות אותן ניתן לאשר. הן מחולקות ל-3 רמות ומתייחסות לדרגות החומרה של הלקות. מצ"ב קישור:
http://meyda.education.gov.il/…/2017/perut_hatamot.pdf
במקרים חריגים בהם נדרשות התאמות אחרות ניתן לפנות לוועדת חריגים.
כ"כ מומלץ לעיין במסמך המדיניות בנושא התאמות בהוראה והבחנות:
http://meyda.education.gov.il/files/Shefi/pdf/tfisa.pdf

 

שאלה –
אשמח לדעת האם האגף נותן תמיכות ללקויות למידה בבתי הספר, משום ששעות השילוב נקבעות לטובת ילדים עם לקויות מורכבות ולא נשארות שעות לילדי ל"ל.

הגברת ז'ורנו ענתה –
שלום, האגף אינו מקצה באופן ישיר שעות תמיכה לבית ספר. בשונה מתלמידים עם צרכים מיוחדים (ח"מ), לאגפים אחרים במשרד אין יכולת להקצות שעות ייעודיות לתמיכה כזו או אחרת.
ביה"ס יכול להשתמש במשאב של שעות פרטניות (אופק חדש) או משאב אחר (של רשות מקומית, עולים, פרויקטים מיוחדים) בהתאם לשיקול דעתו.

 

שאלה –
בני מאובחן גם קשב וריכוז, זיכרון, רצועת כתפיים חלשה ודיסלקציה. בכיתה א' הוא לא קיבל בכלל עזרה מביה"ס, בטענה שהקריאה שלו טובה. היום הוא בכתה ג', לא משתף פעולה בכיתה, את כל הטיפולים שקיבל מגן חובה, הוא קיבל והיו על ידינו ההורים, ללא שיתוף פעולה מביה"ס. פשוט התעלמו ממנו כי הוא ילד שקט. למרות שהייתי בפגישות עם היועצת והמורה במשך שנתיים, שום דבר לא עזר. לטענתם, ברגע שימצא לו הריטלין המתאים, זה יהיה פלא. בינתיים ניסנו כבר 4 סוגים… איך זה יתכן, שילד שיש לו אבחון, לא מקבל בכלל עזרה בביה"ס? לצערי, רק הילדים המופרעים מקבלים יחס וזה נורא. כמו כן, לדעתי, מורים, במיוחד בכיתות הנמוכות, חייבים ללמוד יותר על קשב וריכוז – איך לעבוד עם הילדים ולא לרוץ עם החומר, כדי לקבל ציונים טובים במיצב … אובדת עצות, מחר פגישה עם המנהלת, מקווה ליחס אחר השנה …

הגברת ז'ורנו ענתה –
שלום,
ראשית מאחלת לך הצלחה בפגישתך מחר ואני תקוה שתפתחו בדרך חדשה. אני מבינה מדברייך כי בנך לא קיבל מענה וסיוע כלשהו. הסיוע הניתן בביה"ס הוא כמובן תלוי במשאבים העומדים לרשות ביה"ס מחד ובצרכים השונים של התלמידים מנגד. במידה ולאחר הפגישה יש לך תלונות והשגות, חשוב לפנות ולבקש פגישה עם המפקח על ביה"ס.
כמו כן, חשוב לי להסב את תשומת ליבך, כי הסיוע הניתן בבית הספר אינו תלוי המצאת אבחון. עם זאת האבחון יכול לסייע למקד ולהתאים את המענה הניתן.

 

שאלה –
א. למה אבחון הוא לא משהו בסיסי שכל תלמיד זכאי לעבור ולגלות אחת ולתמיד אם יש צורך בהקלות או לא. כמו שחייל מתגייס ונבדקת כשירותו לשירות, כך כל תלמיד יהיה זכאי להכרה בצרכיו ומערכת החינוך תוכל להתאים את עצמה למציאות ולא רק לאותם הורים שבוחרים ויכולים לממן לילדיהם אבחון.
ב. למה עדיין ההורים הם האחראים לטיפול בקשיים של תלמיד עם לקויות למידה? למה לא להכשיר את המורים ואת בתי הספר ולתת להם כלים להתמודדות עם תלמידים כאלה?
ג. מה שווה חוק חינוך חובה חינם, אם בלי ריטלין יקר, הילד לא מסוגל להפיק תועלת מהשיעורים? יכול להעיד על עצמי ועל רבים ממכריי, שבהרצאות וסרטים ותוכניות טלוויזיה אנחנו מסוגלים להתרכז בלי שום קושי, למה לא להכניס עניין ולבנות שיעורים בצורה שמסקרנת את הילדים ומגרה אותם להקשיב?

הגברת ז'ורנו ענתה –
שלום, כפי שכבר ציינתי לעיל, יש לפנות לאבחון כאשר נשאלת שאלה אותה אנו רוצים לברר. יתרה מכך, עפ"י ספר האבחנות הפסיכיאטריות, לחוות דעת המורים ולתפקודו של התלמיד בכתה, משקל רב בקביעת האבחנה. כמו כן, כפי שכבר נכתב לעיל, משרד החינוך מתחיל השנה ליישם מדיניות חדשה בחטיבות הביניים, בטיפול בתלמידים עם ל"ל וה"ק. במסגרת זו תינתן הכשרה למורים וטיפול לתלמידים אלה. כשצוותי חינוך יעריכו שתלמידים אלה יזדקקו להתאמות בהבחנות בתיכון, יעברו אבחון במרכזי אבחון שבפיקוח המדינה. בשלב זה מדובר בפיילוט ב-77 חטיבות ביניים, אך התכנון הוא להרחיב את הפיילוט עד ליישום מלא תוך חמש שנים.
לעניין השימוש בריטלין – מדובר בתרופה הניתנת למי שסובל מבעיה נוירו-התפתחותית. ככזו, ניתנת רק ע"י רופא. התרופה לא ניתנת כמענה לשעמום!

 

שאלה –
שלום רב, הבן שלי בן 7, עלה לכיתה ב' בבית ספר רגיל, ומאובחן עם קושי בקשב וריכוז כשנה. אבל המורה שלו בבית הספר והמורים המקצועיים לא מבינים מה זה אומר קשב וריכוז ואיך צריך לגשת אליו וללמד אותו. אז הוא נופל בין הכיסאות! איך ניתן שהמורים כולם יעברו הכשרה לנושא??
אני רוצה שכל מוריו ומורותיו יבינו מה הקושי שלו ומה צריכה להיות שיטת ההוראה כלפיו ובמה תשומת הלב. כל ההתאמות והשינויים הקטנים שמורה יכול לעשות, אילו רק ישכיל וילמד ויקבל ידע וכלים בנושא, יכולים להציל נפשות!!! גם את הבן שלי וגם ילדים אומללים אחרים, שיש להם פוטנציאל אדיר אך לא ממומש בגלל (בין היתר) חוסר ידע והתאמה בהוראה של המורה, כלפי התלמיד. הפן הלימודי נפגע סתם ומפה זה מעגל נוראי, כי נפגע הביטחון העצמי וההערכה העצמית ותתפתח גם לקות למידה וזה מיותר וכל כך חבל.
אבקש את עזרתך ותגובתך. תודה רבה וכל טוב.

הגברת ז'ורנו ענתה –
שלום, משרד החינוך משקיע רבות כדי למקצע את צוותי ההוראה – זאת באמצעות השתלמויות במסגרת הפיתוח המקצועי, הדרכות ע"י מומחים בתחום, הדרכות ע"י פסיכולוגים ועוד. במידה ואת מעריכה שלא כך הדבר בבית הספר בו לומד בנך, חשוב שהדברים יובאו לידיעת האחראים על בית הספר. מאחלת הצלחה לבנך ולכל התלמידים.

 

שאלה –
ילדים עם לקויות למידה + קשב, בעלי זיכרון חלש ביותר, הן לטווח הקצר והן לארוך. איך ניתן לעזור להם במקצועות המלל, שכמויות החומר למבדקים הן גדולות ואין שום סיכוי שיוכלו לזכור ולהכיל את כמות החומר הזו. אני לא רואה בשטח שבאים לקראתם, מצמצמים להם חומר או משהו דומה לזה. נוהגים איתם כבכולם. אשמח לפתרון בעניין. במצב הקיים, זה נועד לכישלון ולתסכול נוראי כבר מראש. חשוב לתת להם מוטיבציה ורצון להצליח, לא לדכא אותם. רב תודות.

הגברת ז'ורנו ענתה –
שלום, אני תמימת דעים איתך, המוטיבציה ללמידה, תחושת מסוגלות ואף הנאה מהלמידה, אלה מרכיבים חשובים ביותר כדי לקדם ולהצמיח תלמידים.
תפקידה של מערכת החינוך היא, להביא לבוגרים המתפקדים באופן מיטבי ועצמאי בחיים הרגילים. לכן, ויתור או מתן הקלות, אינם הדרך. חשוב יותר להמשיך ולדרוש, להמשיך ולאתגר, יחד עם ליווי, מתן כלים מתאימים ועידוד.

 

שאלה –
שלום רב, אשמח לדעת איך ומתי בכוונתכם לשפר את הידע והמיומנויות של צוותי ההוראה בהתמודדות עם ילדי קש"ר ולקויות למידה, על ידי הכשרות והדרכות.
המחסור ניכר בשטח. וחבל.

הגברת ז'ורנו ענתה –
שלום, צר לי שזו התרשמותך. להבנתי, היא אינה משקפת את כלל המערכת ויש להיזהר מהכללות. משרד החינוך משקיע, מדי שנה, משאבים רבים בפיתוח המקצועי של המורים. בנוסף, עומדים לרשות המערכת פסיכולוגים חינוכיים ואנשי מקצוע נוספים, מומחים בתחום, המדריכים את צוותי החינוך הזקוקים לכך.

 

שאלה –
שלום,
בני בכיתה י' עם ADDולקויות למידה המצריכות הקראה וכתיבה ע"י מישהו נוסף. הוא מנסה ומתאמץ לא להשתמש בזה אך במבחנים זה מתבקש.
נאמר לנו ע"י התיכון, כי הוא לא יקבל את ההתאמות שלו בשנה הקרובה (אולי רק חלק), כי הוא צריך להוכיח שהוא נכשל ובאמת זקוק להתאמות. את הבדיקה אם אכן ההתאמות נדרשות, יעשו רק לקראת סופשנה.
ממש נשמע כמו "ניתן לילד להיכשל שנה שלמה, כי אנחנו לא באמת מאמינים שהוא זקוק לעזרה".
כמו כן נאמר לי שזה בהוראת משרד החינוך.
באמת? זה המצב? מה ההיגיון? לא מקובל עליי ורציתי לדעת מה ניתן לעשות ?

הגברת ז'ורנו ענתה –
שלום, אני בהחלט מבינה את הדאגה לבנך ולהישגיו האקדמיים.
המידע שאת מביאה כאן אינו מדויק ואף מעוות.
התאמות בדרכי הבחנות ניתנות לתלמידים עם לקות למידה ו/או הפרעת קשב אשר, למרות התערבויות וסיוע רציף, אינם מצליחים לעקוף את הלקות ולהפוך ללומדים עצמאיים. עפ"י מחקרים, מדובר בערך ב-3-10% מכלל האוכלוסייה, כאשר האחוזים הנמוכים מתייחסים לקבלת התאמות מרמה 3 לתלמידם עם לקות מורכבת יותר, כמו מבחן בע"פ או מבחן מותאם. יש לזכור שהתאמות בהבחנות הניתנות שלא לצורך, מונעות מהתלמיד לרכוש מיומנויות ולתרגל. לכן יש לתת אותן במשורה.
משרד החינוך מנחה את צוותי החינוך בראש ובראשונה, לסייע לתלמיד למצוא דרכים לעקוף את הלקות. רק במקרים נדירים, כאשר הצוות החינוכי משתכנע כי אין דרך אחרת שתאפשר לתלמיד לבטא את ידיעותיו, מאשרים התאמות. לכן זהו תהליך הנמשך לאורך השנה. אין צורך כמובן להוכיח שהוא נכשל, אלא שההתאמות האלה אכן נחוצות עבורו. הבדיקה אמורה להתקיים במהלך השנה ולא בסופה.
אני ממליצה לך לעיין ברציונל ובמדיניות המשרד –
http://meyda.education.gov.il/files/Shefi/pdf/tfisa.pdf

 

שאלה –
שלום 3 שאלות:
בני בכתה ד'. בסוף ג' אובחן עם הפרעת קשב, לקות שפתית, זיכרון לטווח קצר נמוך ודיסלקציה. הוא בכתה רגילה. אני אמא יחידנית לתאומים. בהתאם להמלצה באבחון אנו נעזרים בהוראה מתקנת פעמיים בשבוע.
א. האם יכולה להינתן עזרה כלכלית או אחרת ממשרד החינוך או גוף ממשלתי אחר, על-מנת לקדמו וליישם ההמלצות שבאבחון ? כלכלית זה קשה.
ב. האם בי"ס מחויב להמלצות שבאבחון – הקראה במבחנים, מתן זמן נוסף ועוד?
ג. האם קיימת בקרה על בתי הספר לקיום ההמלצות ?

הגברת ז'ורנו ענתה –
שלום, ראשית, מחזקת את ידייך על הערנות לצרכיו של בנך. זה חשוב מאד להצלחתו. במענה לשאלותייך:
א. למערכת החינוך משאבים ממקורות שונים. אני ממליצה לך לפנות למנהל/ת ביה"ס ולבדוק האם ובאיזה אופן יוכלו לסייע לבנך. בנוסף, אני שמחה לבשר כי החל משנה זו משרד החינוך החל ליישם תוכנית חדשה – "מלקויות ללמידה", בשלב זה בכ-80 חטיבות ביניים, עם דגש על טיפול מתמשך בתלמידים עם ל"ל ו/או ה"ק. לאחר טיפול של שלוש שנים, במידה והצוות החינוכי מתרשם כי התלמיד יזדקק להתאמות בהבחנות בתיכון, הוא יופנה לאבחון במרכזי אבחון המפוקחים ע"י המשרד. במידה ותרצי להתעמק בתוכנית מצ"ב קישור:
http://cms.education.gov.il/…/Lik…/melakuyot+llemida.htm
ב. כפי שכבר ציינתי לעיל, ביה"ס לא מחויב ליישום ההמלצות הכתובות באבחון. הסמכות והאחריות על בניית תוכנית התערבות לתלמידי ישראל היא על מערכת החינוך.
ג. לכל בי"ס יש מפקח על ביה"ס, אשר מתפקידו ליישם את מדיניות משרד החינוך.

 

שאלה –
שנה אחר שנה לא מכבדים את התאמות הלמידה שיש לבת שלי (ל"ל + ה"ק), בעיקר בשיעורי האנגלית. הילדה עשתה מאמצי על והצליחה להדביק פער אדיר, בעזרת מורה פרטית. אני מנסה להתנהל מול בית הספר אבל האטימות פשוט מדהימה כל פעם מחדש…מה עושים?

הגברת ז'ורנו ענתה –
אינני יודעת מה הסיבות שהביאו אותך להסיק מסקנה זו, אך כפי שכבר ציינתי כאן, אסור שהמענה לבתך ולתלמידים נוספים יתמקד במתן התאמות בדרכי הבחנות בלבד. על המורים לסייע לתלמידים להכיר את תחומי הקושי והחוזק ולתת להם כלים לעקוף את קשייהם.

 

שאלה –
שאלה מהותית, איך זה למען ה', המורים לא מוכשרים בכל הנושא של ילדי קשב וריכוז ולקויות למידה. הרי אין כיתה שאין בה ילד שסובל מהתופעה הזו.
התחושה שלי שאנחנו לרוב שקופים. ההוראה לא מותאמת ונגישה לילדים שלנו ולדעתי גם לא לדור המסכים. גם הילדים שלנו צריכים להרגיש שווים בבית ספר….אם כך שתי שאלות :
אחת – מתי יגיעו המורים לכלל הבנה שהם צריכים לתת מענה גם לילדנו ?
שתיים – מה תעשו בנידון ? האם תתחולל רפורמה?
בתקווה לשנה טובה יותר.

הגברת ז'ורנו ענתה –
צר לי שזו התרשמותך. להבנתי, אינה משקפת את כלל המערכת ויש להיזהר מהכללות. משרד החינוך משקיע, מדי שנה, משאבים רבים בפיתוח המקצועי של המורים. בנוסף, עומדים לרשות המערכת פסיכולוגים חינוכיים ואנשי מקצוע נוספים, מומחים לתחום, המדריכים את צוותי החינוך הזקוקים לכך.
בנוסף, אני שמחה לבשר כי החל משנה זו משרד החינוך החל ליישם תוכנית חדשה – "מלקויות ללמידה". בשלב זה בכ-80 חטיבות ביניים, עם דגש על טיפול מתמשך בתלמידים עם ל"ל ו/או ה"ק. לאחר טיפול של שלוש שנים, במידה והצוות החינוכי מתרשם כי התלמיד יזדקק להתאמות בהבחנות בתיכון, הוא יופנה לאבחון במרכזי אבחון המפוקחים ע"י המשרד. במידה ותרצי להתעמק בתוכנית מצ"ב קישור:
http://cms.education.gov.il/…/Lik…/melakuyot+llemida.htm

 

שאלה –
הי, הילד שלי בכיתה ב'. מאובחן. כולל קשיי תקשורת. לא מיועד כרגע לחינוך מיוחד.
מטופל אחר הצהריים על פי המלצות הפסיכיאטר.
אשמח לדעת אילו כלים עומדים לרשות בית הספר ואיזו תוכנית בית ספר יכול להעניק לו, כך שיסיע לו בתוך כותלי בית הספר?

הגברת ז'ורנו ענתה –
שלום, באופן כללי, לרשות צוותי החינוך בבית הספר, מלבד ההכשרות של הפיתוח המקצועי, עומדים לרשותם פסיכולוג חינוכי, יועצת, מדריכים בעלי תחומי מומחיות, מורות בוגרות תואר בחינוך מיוחד ועוד.
בנוגע לבנך ולשאלה כיצד ניתן לקדם אותו, מציעה להיות בקשר עם צוות ביה"ס ולבנות עבורו תוכנית עבודה.

 

שאלה –
אשמח לדעת מה בית הספר מחויב לעשות על מנת לעזור לילדה עם ADHD בבי"ס יסודי?

הגברת ז'ורנו ענתה –
שלום, בית הספר מחויב לסייע לכל תלמיד, ללא קשר לסוג האבחנה, למצות את יכולותיו ולהביא לידי ביטוי את ידיעותיו.

 

שאלה –
מה התהליך הראשוני לאבחון הילד ? האם כדאי לפנות לנוירולוג או לפסיכיאטר? האם האבחון שהוא מבצע מספק על מנת לקבוע מה יש לילד, או שיש צורך במבחנים מסויימים?

הגברת ז'ורנו ענתה –
שלום, אני ממליצה לך לפנות למחנכת וליועצת בית הספר, אשר יציידו אותך במכתב הפניה, הכולל תיאור תפקודי של בנך.
בשלב שני, מומלץ לפנות לרופא המשפחה על מנת להיוועץ בו בהמשך ההפניה והטיפול.
כ"כ חשוב ליידע אותך כי יתכן ויהיה נכון / יהיה צורך, בפניה לפסיכולוג שהוכשר לכך, ע"מ להעמיק את הבדיקה בהיבטים שונים.

 

שאלה –
איך ההורים יודעים איזה מאבחנים מקובלים על משרד החינוך והאם אבחון מהם יתקבל ע"י משרד החינוך, ואיזה לא ? הרי יש היום כ"כ הרבה מאבחנים בשוק. תודה .

הגברת ז'ורנו ענתה –
שלום, משרד החינוך פרסם הנחיות לכתיבת חוות דעת על אבחון. חשוב שהמאבחן יפעל על פי הנחיות אלו. מצ"ב קישור:
http://meyda.education.gov.il/…/liikohey…/lameavchen.pdf

 

שאלה –
היי אשמח לדעת אם ניתן "לתקן" את תופעת המפוזר מכפר אז"ר ? וכיצד מתמודדים עם עליות וירידות ?

הגברת ז'ורנו ענתה –
שלום, בוודאי שניתן לסייע למי שסובל מהפרעת קשב, הכוללת גם קושי בהתארגנות. חשוב שתפנה לאנשי מקצוע באיזור מגוריך.

 

שאלה –
שלום , כמנהלת אגף לקויות למידה, אשמח לשמוע איזה משאבים קיימים עבור ילדים המאובחנים עם NVLD.

הגברת ז'ורנו ענתה –
שלום, אין משאבים ספציפיים ללקות מסוימת. המורים במערכת החינוך מצופים להיות ערים לשונות הקיימת בכתה ולסייע לכל תלמיד באשר הוא, לממש את יכולותיו. לרשות המערכת עומדים גם פסיכולוג חינוכי, יועצת וגורמים נוספים היכולים להדריך את צוותי ההוראה בטיפול בעיה ממוקדת.

 

שאלה –
הי, אשמח לדעת מה התהליך, מתי ומה צריך להגיש בתהליך מעבר מבית ספר יסודי לחטיבה, כאשר הילדה מוכרת עם הפרעת קשב, מקבלת טיפול ושעות שילוב בבית הספר. האם הזכויות שלה עוברות אוטומטית גם לחטיבה? האם גם שם תקבל שעות שילוב? תודה.

הגברת ז'ורנו ענתה –
שלום, ראשית, שעות השילוב ניתנות ממשאבי אגף לחינוך מיוחד ואינם באחריות אגף לקויות למידה. אין זכאות אוטומטית וחשוב שתפני בבקשה, למנהל ביה"ס לקיום ועדת שילוב בעניינה של בתך. יש לציין ששעות אלה מוקצות בכפוף למשאבים שעומדים לרשות ביה"ס מחד וצרכי התלמידים מאידך.

 

שאלה –
שלום, בהמשך לשאלה שנשאלה, הפרעות קשב האם בית ספר יכול לעזור? למה המורים מגלים בורות מדהימה? האם זה לא מיצג חוסר רצון להתיישר עם החלטה מלמעלה להכניס ילדים אלה לבית ספר רגיל?

הגברת ז'ורנו ענתה –
שלום, אינני יודעת לאיזו שאלה כוונתך ולדעתי דברייך מתארים מציאות סובייקטיבית ולא מעידים בהכרח על הכלל. המורים עוברים מדי שנה תהליכי פיתוח מקצועי, הנחיה וריענון בנוגע לתסמינים שונים, כולל בנושא הפרעת הקשב. במידה ויש לך ביקורת ממוקדת אודה על פניה למנהל בית הספר ובמידת הצורך גם למפקח על בית הספר.

 

שאלה –
שאלה לכיתה י"א שנת בגרויות, אחרי שנת התשה בכיתה י' בה נאלצים "להוכיח" על ידי היבחנות, לעיתים שלוש פעמים במקצוע, להכין את התיק מול משרד החינוך לקבלת ההתאמות לקראת בגרויות.
אשמח להבין מה הקריטריונים לשיקולי הועדה שטרם הגיעו, כיצד ניתן לערער על ההחלטה והאם יש סיכוי, אם לא למעננו לפחות לדורות הבאים שהשיטה הזו שגורמת לילד לחוסר ביטחון והרגשת כישלון, לשנות את השיטה הזו שלא חינוכית כלל. מחלישה במקום להעצים ונוגדת את הערכים שמנסים להשתית במערכת החינוך לילדינו.
למה להוכיח שאתה לא מוצלח בכדי לקבל את מה שאתה זקוק לו בכדי לגשר על הפער בין הפוטנציאל לקיים בפועל??
אמא שמתחילה להתייאש

הגברת ז'ורנו ענתה –
שלום, צר לי על מה שכתבת. הבדיקה בדבר נחיצות התאמות בדרכי הבחנות צריכה להתרחש לאורך שנת הלימודים, באופן מדורג ומתמשך. כמובן שאין כלל כוונה להתיש את התלמיד, אלא לאפשר לו את התנאים המיטביים להביע את יכולותיו וידיעותיו.
ועדת ההתאמות המחוזית הינה ועדה מקצועית המורכבת משלושה אנשי מקצוע לפחות – מפקח, פסיכולוג מומחה ומאבחן דידקטי/ יועצת. אלה מקבלים הכשרה מדי שנה ע"מ לקיים דיון מעמיק ומקצועי בכל בקשה ובקשה. את מוזמנת להיכנס לאתר אגף לקויות למידה ולעיין בנהלים.
במידה וועדה מחוזית תדחה את בקשתה של בתך ניתן לפנות לוועדת ערר. ההחלטה היא סופית ולא ניתן לערער עליה.

 

שאלה –
אני שמעתי אותה בראיון ברדיו אומרת שזה שאיזה רופא רשם מכתב עם המלצות לילד, זה עדיין לא אומר שזה נכון והילד צריך את זה. השאלה אם הכוונה גם לרופא עיניים, אף אוזן גרון ואורטופד, או שזה סטטוס ששמור רק לנוירולוגים?

הגברת ז'ורנו ענתה –
שלום, אם כוונתך לגורם הרשאי לקבוע אבחנה של הפרעת קשב אז משרד הבריאות הוציא הנחיות ברורות מאד בנושא. מצ"ב קישור:
https://www.health.gov.il/hozer/mr40_2010.pdf
אם לא לכך הכוונה אשמח שתחדדי את שאלתך

 

שאלה –
הלוואי והייתי מבינה למה אתם כאחראים על החינוך המיוחד, לא לוקחים אחריות על הסעות לבית ספר שפרירים מכפר יונה, שכל בוקר דואגת שהילדים יגיעו לבית ספר. אתם צריכים לבלוע ריטלין כל יום לא הבן שלי.

הגברת ז'ורנו ענתה –
שלום, אגף לקויות למידה והפרעת קשב אינו אחראי על החינוך המיוחד. במידה ויש לך טענות, ממליצה לפנות אליהם.

 

שאלה –
איך מערכת מתמודדת בלי טיפול תרופתי? במידה ואני לא נותנת, מסלקים את הילד ביום הראשון.. מניסיון.

הגברת ז'ורנו ענתה –
שלום, כפי שכבר ציינתי, לא ניתן להתנות את לימודיו של תלמיד בנטילת טיפול תרופתי.

 

שאלה –
האם בית ספר יכול להתנות את הישארות הילד בבית ספר ברטלין? רק אם יקח רטלין ישאר בבית ספר ?

הגברת ז'ורנו ענתה –
שלום, לא, בית הספר אינו יכול להתנות את לימודיו של תלמיד בנטילת/ אי נטילת תרופות. יחד עם זאת, חשוב להבין מה הסיבה שהגעתם לשיח מסוג זה עם בית הספר? שהרי אני משוכנעת שגם אתם וגם הצוות החינוכי רוצים בטובתו. חשוב לפתוח בשיח משתף עם הצוות החינוכי, שיח שמטרתו היא התוויית הדרך הנכונה ביותר לקדם את בנכם.
מפנייתך אני מבינה שלטענת ביה"ס, ע"מ שבנך יהיה פנוי ללמידה, יש לסייע לו במתן טיפול תרופתי. ממליצה לך להתייעץ עם גורמים רפואיים, כאשר את מביאה להתייעצות זו גם את חוות הדעת והתייחסות הצוות החינוכי, המציין שללא הטיפול התרופתי, בנך אינו פנוי ללמידה.

 

מצ"ב קישור לאירוח שהועלו על-ידי גולשי הדף שלנו, למי שפספס.

נתראה באירוח הבא

    תפריט נגישות