הכה את המומחה – דני ז'ורנו

dany janeroבתאריך 15.6.16 התארחה אצלנו בדף הפייסבוק, הגברת דני ז'ורנו.

דני ז'ורנו היא מנהלת אגף לקויות למידה והפרעת קשב ופעלתנות יתר ADHD (שפ"י), במשרד החינוך. היא אחראית על כל ההיבטים הקשורים להפרעת קשב במשרד החינוך.

לכל מי שפספס, לקטנו עבורכם חלק מהשאלות שנשאלו ע"י הגולשים שלנו בדף ובפניות אישיות.  השתדלנו לשמור את השאלות והתשובות אותנטיות כפי שנכתבו.

חשוב להדגיש שאין לראות בתשובות שמופיעות כאן כייעוץ אישי.

 

שאלה – למה הנהלים לקבלת התאמות השתנו? ולמה כל שנה הם משתנים מחדש ?

תשובה – עפ"י חוזר מנכ"ל בנושא – על ביה"ס לערוך תהליך של בדיקת התלמיד ונחיצות ההתאמות עוד בטרם יאשר. קבלת אבחון דידקטי/ פסיכודידקטי אינו מספיק. רצ"ב קישור.
לאור העלייה התלולה לאורך השנים במספר מקבלי ההתאמות, בדרכי האבחנות ודוחות מבקר המדינה בעניין, הוחלט לצמצם את סמכות ביה"ס לאשר התאמה מסוג הקראה/ הכתבה לבוחן ניטרלי, לכדי 10% מתלמידי השכבה. עם זאת, במידה וביה"ס מעריך כי יש תלמידים נוספים, עליו להפנות את הבקשה לדיון בוועדה המחוזית, כמו שנהוג לגבי התאמות ברמה 3.
בנוסף, הוחלט החל מהשנה שעברה כי עבור בקשה לתוספת זמן אין צורך בביצוע אבחון והמלצת צוות פדגוגי מספקת.

 

שאלה – לא אישרו לבן שלי התאמות ובית הספר לא מוכן להגיש ערעור, יש לי מה לעשות ?

תשובה – ראשית, לבדוק עם היועצת, יחד עם רכזת ההתאמות בביה"ס מהן הסיבות לדחייה.
להורים ולביה"ס יש זכות להגיש ערעור.

 

שאלה – באלו אמצעים מערכת החינוך מנסה לסייע לתלמידים עם הפרעת קשב?

תשובה – מערכת החינוך מתערבת ברמה המערכתית – ע"י הכשרת מורים והדרכתם, יצירת מודעות לצרכי התלמידים ועד התערבות פרטנית כמו מתן אפשרות של פסק זמן של 5 דק' אוורור בכל שיעור, הכוונה לארגון וסדר ציוד לימודי, השתתפות בתרפיות בביה"ס, ריסון התנהגויות דרך תכנית התערבות – הכל בהתאם למשאבי המערכת..
כמו כן בשש השנים האחרונות מקבלים מורים במחוזות השונים תהליך הכשרה במסגרת השתלמות: "לגעת מבעד לשריון" -כיצד להתמודד עם ילדי ADHD בכיתה.

 

שאלה – למה משרד החינוך לא עושה רשימה של מאבחנים מאושרים, דבר שיבטל את כל המטפלים השרלטנים שמוציאים המלצות להתאמות רק בשביל הכסף?

תשובה – לא ניתן לעשות זאת בשל החשש מפגיעה בחופש העיסוק.

 

שאלה – Anat Hershkovitz – האם מורה יכולה לחייב ילד עם adhd להשאר כל היום בכתה ללא הפסקה, בגלל תורנות ? כמה שניסיתי להסביר ולבקש שהילד חייב הפסקה והוצאת אנרגיות, המורה ומנהלת בי"ס מסרבות כדי לא לבדל את הילד מאחרים…מדובר בילד בן 8.

תשובה – שלום ענת, מערכת החינוך מציעה פתרונות שונים ע"מ לאפשר לתלמידים עם הפרעת קשב להתמודד ולקחת חלק בכל הפעילויות בבי"ס. לדוגמא, ניתן לאפשר פסק זמן של 5 דק' אוורור בכל שיעור, סיוע בארגון וסדר ציוד לימודי, השתתפות בתרפיות בביה"ס ועד התערבות מערכתית הכוללת הכשרת צוותי מורים בתוכנית "לגעת מבעד לשריון" -כיצד להתמודד עם ילדי ADHD בכיתה.
השיח אותו את מתארת, הכולל לחייב ילד בן 8, הוא לא הדרך המועדפת. מציעה לך ליזום שיחה עם יועצת ביה"ס ו/או פסיכולוג ביה"ס ע"מ להסביר את המורכבות וגם, לשמוע מצוות ביה"ס ממה נובעת ההתעקשות (יתכן שהם רואים את מצבו באופן אחר המאפשר לאתגר אותו לדוגמא?) ולחשוב ביחד על פתרונות.

 

שאלה – לילך רוסנו בלדב – הסוגיה שאני מבקשת להעלות קשורה לילדים המאובחנים עם הפרעת קשב וריכוז, מקבלים טיפול תרופתי ונמצאים במעקב אצל רופא פסיכיאטר מטפל.
שאלתי היא – מדוע תלמידים אלו, שזקוקים לתיווך התנהגותי (שכן לא תמיד מסוגלים לדחות סיפוקים, נתקלים בקשיים ובהתמודדות חברתית, ואף יש שמפתחים בעקבות זאת הפרעה התנהגותית סרבנות ומרדנות מול בית הספר), אינם זכאים לקבל מסל שעות השילוב בבית הספר (תראפיה, הדרכה של מנתחת התנהגות לצוות ולמורה או כל עזרה שניתנת), אלא אם עברו אבחון ללקויי למידה ?
מה על אותם ילדים שמבחינה לימודית אינם מתקשים, אך בשביל לקבל שעות מהסל מחויבים לעבור אבחון והמשרד אינו מסתפק בחוות דעת פסיכיאטרית או חוו"ד צוות מטפל בביה״ס.

תשובה – שלום לילך, בראשית הדברים אציין ששעות השילוב מיועדות לילדים עם צרכים מורכבים – זהו סל שעות של החינוך המיוחד וע"מ לקבל תמיכה, יש לעבור ועדות סטטוטוריות כמו ועדת שילוב או ועדת השמה. בנוסף, יש לציין שעבור ועדת שילוב, אין בהכרח צורך באבחון. עפ"י חוזר המנכ"לית ממרץ 2013 אין בהכרח צורך באבחון פורמלי. להלן הקישור.
לבי"ס סל משאבים מצומצם ועליו לעשות סדר עדיפויות בנוגע להקצאת המשאבים.

 

בשאלת המשך Limor Naim שאלה – מצטרפת גם לשאלה ומוסיפה…גם לאחר שיש אבחון מנוירולוג ילדים וגם רופאת ילדים המתמחה בADHD , ביה"ס דרש אבחון פסיכו-דידקטי, גם אותו עשינו ע"מ לרצות הבריות אולם בפועל – אין שינוי. ההתנהלות בביה"ס וגם הבקשה לטיפול רגשי בביה"ס כמעט ולא ניתנה, היינו ממש צריכים להתחנן – מדוע???

תשובה – בהמשך לכתוב לעיל, כאמור, לבי"ס סל משאבים מצומצם ועליו לעשות סדר עדיפויות בנוגע להקצאת המשאבים.

 

שאלה – Nitza Nackan – כהורים אנו נתקלים פעמים רבות במורים שלא יודעים להתנהל מול ילדים עם ADHD. ישנם פתרונות לא מורכבים כמו מיקום של הילד בכיתה, או מתן אפשרות לצייר או להעסיק עצמו במשחק ביד וכדומה, שהמורים לא מכירים. המלאכה של התיווך בין הילד למורה מוטלת עלינו ההורים. יש מורים שמוצאים את הפתרון הנח של לוותר על הילד ולשלוח אותו מחוץ לשיעור, על מנת שיוכלו לנהל בשקט שיעור. בשיחות עם המורים הם טוענים כי אין להם ידע מספיק ולא כלים ועליהם להתמודד עם ילדים רבים ובעיות שונות. הם לא יכולים לתת יחס מספיק לכל ילד בזמן המוגבל של השיעור. האם ואילו תוכניות יש לכם שיסייעו למורים ? תודה.

תשובה – שלום ניצן, אני מצרה על תמונת המצב אותה את מתארת. למערכת החינוך תוכניות התערבות שונות כמו "לגעת מבעד לשריון", "תוכנית עידוד" ועוד, שמטרתן להכשיר את צוותי המורים לאיתור וטיפול בתלמידים הללו. בנוסף, לביה"ס יועצות חינוכיות ופסיכולוגים, היכולים לסייע בתיווך והדרכת צוותי המורים. אני מציעה לך לפנות לגורמי הסיוע ולבקש עזרה בעניין.

 

שאלה – Sapi Uzan – יש לי ילד עם הפרעת קשב וריכוז, שעולה לכיתה א'. יש לו חבר מהגן שהוא ממש מחובר אליו ויכול להקל עליו במעבר הזה. האם יש לי את הזכות כהורה לילד עם הפרעת קשב וריכוז לדרוש, שאותו ילד יהיה עם ילדי בכיתה? היועצת אינה מוכנה להתחייב.

תשובה – שלום רב, לכל הורה וילד עומדת הזכות לבקש בקשות מיוחדות בשיבוץ עתידי, אולם למערכת החינוך שיקולים מערכתיים רבים. אני משוכנעת שדברייך יילקחו בחשבון.

 

שאלה – רעיה ארגמן בשנה האחרונה נחשפתי לנושא לקויות למידה .אחד הנושאים הכואבים שאני פוגשת זה חוסר שיתוף פעולה של ההורים . הם אינם מוכנים לשלוח את הילדים לאבחון ולכן קשה למערכת ביה"ס לבנות תוכנית לתלמיד .אני נמצאת בבית ספר שמשקיעים בצורה מופלאה בתלמידים עם לקויות למידה, אבל ברגע שהורים טומנים את ראשם באדמה, התלמיד נפגע. חשוב לציין שהתלמידים הם חכמים ומקסימים עם יכולות גבוהות .אנא הורים יקרים כדי לבנות תוכנית לתלמיד חשוב לגשת לאבחון.
ולשאלתי :
ישנן תומכות הוראה לתלמידים עם לקויות למידה, אשר משקיעות מכל הלב .מתמודדות עם מצבים כאלה ואחרים ולעיתים לא קלים .למה לא משקיעים בהשתלמויות או קורסים ? העשרת ידע מביאה לתוצאות חיוביות .

תשובה – שלום רעיה, במחוזות ובמרכזי פסג"ה השונים נפתחות מדי שנה השתלמויות בנושא. עם זאת, הצורך רב. בתוכנית המערכתית העתידית של משרד החינוך, לטיפול בתלמידים עם לקויות למידה והפרעת קשב, מתוכננת הפניית משאבים משמעותיים לנושא הכשרת צוותי מורים. באשר לאבחון עלי לציין, כי חשוב לנסות התערבויות שונות עוד בטרם השליחה לאבחון.

 

שאלה – ברכה פרי ורדי – שלום, מדוע מורות או מורים שמלמדים בבתי ספר יסודיים אינם עוברים הדרכות על מהם לקויות למידה (הפרעת קשב). אני חושבת שמשרד החינוך חייב להכניס לתקנון הלמידה של כל מורה המלמד במדינת ישראל, הדרכה על דרך גישה והתמודדות במדינת ישראל. אנא ממך עזרי לילדים שלומדים במדינה לקבל את הכבוד המגיע להם. יש להם זכויות בדיוק כמו לכל ילד שיושב בכיתה ורוצה לחוות הצלחות. אני מודה לך מאוד, תודה.

תשובה – שלום ברכה, במחוזות ובמרכזי פסג"ה השונים נפתחות מדי שנה השתלמויות בנושא. עם זאת, הצורך רב. בתוכנית המערכתית העתידית של משרד החינוך, לטיפול בתלמידים עם לקויות למידה והפרעת קשב, מתוכננת הפניית משאבים משמעותיים לנושא הכשרת צוותי מורים.

 

שאלה – Sarit Avrahami – צוות בית הספר חייב לדעת את ההבדל בין קשב וריכוז ללקות למידה.
יש בעיות שלא פותרים עם כדור. עזרה וסבלנות לילדים לקויי למידה יכולים להביא להצלחות.

תשובה – שלום שרית, את צודקת. במחוזות ובמרכזי פסג"ה השונים נפתחות מדי שנה השתלמויות בנושא. עם זאת, הצורך רב. בתוכנית המערכתית העתידית של משרד החינוך לטיפול בתלמידים עם לקויות למידה והפרעת קשב מתוכננת הפניית משאבים משמעותיים לנושא הכשרת צוותי מורים.

 

שאלה – Chanshira Marantz – האם ביה"ס יכול לחייב הורה לתת לבנו רטלין במקרה שידוע שהנ"ל תורם לתלמיד בקידום בלימודים וכן מסייע לו מבחינה חברתית ואכן יש המלצה של רופא??

תשובה – ההמלצה וההחלטה על מתן טיפול תרופתי נתונה בידי גורמים רפואיים. עם זאת, ממליצה לקיים שיח עם ביה"ס ולהבין מה הן הסיבות שביה"ס מתעקש על טיפול תרופתי. אני מאמינה כי הצוות החינוכי מעריך, שללא הטיפול יחווה ילדכם תסכולים רבים ולא יתקדם בכל התחומים (רגשי, חברתי ולימודי).

 

שאלה – Oshra Gluzman – בני בכיתה א'. מתגוררים כעת בחו"ל. לא לקחתי אותו לאבחון כי יש תפיסה שונה של חינוך פה, וכן יש פערי שפה. כמי שקראה המון וחושבת שגם הבן שלי מתמודד עם בעיות דומות לאלו שעולות פה, שאלתי היא מה הן ההנחיות "על רגל אחת", שאוכל להעביר למורה של בני כדי שאוכל להקל עליו עם הלימודים. אוסיף ואומר כי נראה לי שהמורה תקבל זאת בהבנה וסלחנות. תודה מראש.

תשובה – שלום אושרה, ראשית, כפי שציינתי בתשובותיי הקודמות, חשוב מאד שהאבחון לא יהיה הצעד הראשון בהתערבות אלא רק בהמשך. כאשר נשאלת שאלה לגבי דרך ההתערבות הרצויה, נראה כי את סומכת על אנשי החינוך המלווים את בנך וזה מצוין. אין הנחיות "על רגל אחת", אולם אם תרצי להתעמק בתפיסות ומדיניות המשרד, מציעה שתתעמקי במסמך "התאמות על רצף הלמידה וההבחנות לתלמידים עם לקויות למידה בחינוך הרגיל".
מצ"ב קישור.

 

שאלה – Yael Zur – אני מבקשת להעלות שלוש סוגיות ולשאול – האם המורים מונחים לאיזה שהם פתרונות:
א. קורה שילד יוצא מאיזון בכדור והכדור מפסיק להשפיע. לבני זה קרה בעקבות קפיצת גדילה משמעותית באמצע השנה, עד שאוזן מחדש. למעשה היה חודש כאילו בלי כדור (בכיתה ז') – במהלך החודש הזה היה פחות מרוכז, כמובן שהציונים ירדו והוא פיספס דברים שנאמרו בכיתה – כמובן שהמורות ידעו, אבל אחרי שהתאזן וחזר לעצמו – נשארו הציונים הנמוכים שפגעו לו בציונים הכלליים וגם פערי ידע שהוא נאלץ להשלים. האם ישנה המלצה של שפ"י לבתי ספר מה לעשות במצבים כאלו? האם צוות בית הספר לא אמור להתחשב במצבים כאלו?

תשובה – שלום יעל, נראה שאת מודעת היטב לקשייו של בנך ומלווה אותו מקרוב. אני מחזקת אותך על כך.
אני ממליצה לבקש לכנס צוות בינמקצועי בביה"ס, הכולל גם את היועצת ופסיכולוג ביה"ס וכל איש מקצוע נוסף שעשוי להיות רלבנטי ע"מ לדון בכך.
ב. בכל כיתה יש היום מספר ילדים עם ADD/ADHD. אני רואה את הקושי שלי ושל הורים נוספים בכיתה בקבלת מידע על שיעורי הבית שניתנו בכיתה (עם שני ילדיי שביסודי). לא כי הילדים לא רוצים, אלא כי מסיבות של בעיות קשב הם מפספסים את ההנחיות בכיתה. נראה לי נכון שתינתן הנחיה גורפת לכלל המורות, לפרסם את שיעורי הבית בצורה מרוכזת באתרי הכיתות. אצלנו זו משימה שנעשית על ידי תורן הכיתה ומבוצעת בפועל לעיתים רחוקות…

תשובה – הפתרון שאת מציעה הוא פתרון טוב ונהוג במקומות רבים. יש רק להקפיד שזה ייעשה באופן שגרתי ולא לעיתים רחוקות.
ג. הבעיה הקשה ביותר שאני חובה עם שלושת ילדיי, היא קושי חברתי. למרות האיזון התרופתי, הם נתפסים כ"שונים" וגם אין להם מיומנויות חברתיות טובות (בייחוד שאצלי זה מלווה גם בכך שהם מחוננים ולקויי למידה). יש לזכור גם, שלמעט מקרים קיצוניים, טיפול תרופתי לרוב לא ניתן לפני גיל 7 ולעתים אף מאוחר יותר וכך בגילאי הגן/ כיתה א', קבוצות חברתיות מחוץ לבית הספר עוזרות בצורה מוגבלת, כי מראש מגיעים אליהן ילדים עם קשיים חברתיים והמפגשים בהן מצומצמים (מה גם שההשתתפות בהן מאד יקרה). האם ישנו מענה לקושי הזה מצד שפ"י / בתוך מערכת החינוך בבתי ספר מסוימים? אם כן – אולי כדאי להחיל את הפתרון לכלל בתי הספר.

תשובה – ברשויות מקומיות/ ביה"ס שונים קיימים מענים שונים, כמו קבוצות רגשיות לתלמידים ולהורים, מענים פרטניים ועוד. הכל, בכפוף למשאבים וסדרי העדיפויות. מציעה כי תבדקי מה ניתן לקבל במסגרת ביה"ס והרשות המקומית בה את מתגוררת.

 

שאלה – Einat Leiba Rave – שאלתי היא כללית- היכן אפשר לקרוא את האג׳נדה של משרד החינוך בבחינת, מה מגיע ומה לא מגיע לילדים מאותגרי קשב. אשמח להפניה למקור.

תשובה – שלום עינת, ממליצה לבקר באתר האגף בכתובת:
ובאופן יותר מפורט בעניין המדיניות בכל הקשור להתאמות בדרכי הוראה, למידה והבחנות: בקישור

 

שאלה – ינקל טויטו – האם ילד בכיתה א', שהחוויה הראשונה שלו בבית הספר חייבת להיות חיובית, האם מותר לבית הספר להשהות אותו מלימודים במקרה שהיה מעורב באלימות? האם רק הוא צריך להיות מושהה או גם הילד האחר שהיה מעורב? האם הדרך של מערכת החינוך להתמודד היא השהיה?
אנו יודעים ומאמינים שצריך לבנות תוכנית לעיצוב ההתנהגות, למה בית הספר אינו פועל כך?

תשובה – שלום רב, למשרד החינוך חוזר מנכ"ל ברור בנושא הטיפול באירועים של אלימות בבי"ס. רצ"ב הקישור.

שאלה – Lital Kimhi – יש אפשרות לבקש מבית הספר לתת לילד שיעור ספורט אחד ביום ? זאת אומרת שבמקום, נניח, שיעור אחד במערכת או בנוסף לו, יילך הילד לשיעור התעמלות? הדבר יכול מאוד לסייע לו לשבת יותר רגוע במהלך היום…

תשובה – שלום ליטל, אני מציעה לך לפנות לצוות ביה"ס ולכנס צוות בינמקצועי הכולל גם את יועצת ופסיכולוג ביה"ס ע"מ לבנות לבנך תוכנית התערבות מתאימה.
– בנוסף, האם מערכת החינוך שמעה על ״רעש לבן״ שאפשר להתקין בכיתות?

 

שאלה – Rucha Kimchi Glizer – יש לי שאלה עקרונית, איך בעידן שלנו עדיין לא מחייבים את המורים בשנת שבתון לעשות קורס בנושא הפרעות קשב וריכוז ולקויות למידה? עד מתי נשמע מחנכים שאומרים שהם לא מבינים בנושא ובאותה נשימה מתלוננים שהילד לא מספיק מאורגן או לא זוכר דברים ומבחינת לא ממצא פוטנציאל ועוד….

תשובה – משרד החינוך אינו מחייב את המורים ללמידה ספציפית במהלך שנת השבתון. עם זאת, במהלך שנות העבודה הם נדרשים להכשרה ולמידה בתחום.

 

שאלה – פרידה אברמוביץ – הי, נושא כאוב מאוד לאמא לשני ילדים עם ADHD, שעברה מסכת התשה במשך שנים ומאבק אין סופי במערכת החינוך, לחוסר ידע של מורים מקצועיים ובכלל, כל מורה שלומד בכל מסגרת עליו לעבור קורס לילדים עם הפרעות קשב וריכוז חובה !!!

תשובה – במהלך שנות העבודה, משרד החינוך מבצע הכשרות ולמידה בתחום.

 

שאלה – רותי דנינו כהן – אני רוצה לשאול, איך אפשר להסביר למורים שהם מותחים יותר מדי את החבל ומנסים לבדוק עד כמה הוא יחזיק מעמד עד שיתפרץ בזעם או קללה, כאילו שבודקים את יכולת האיפוק של בני בן ה- 10.5. בעיקר כשהוא מצביע ורוצה לאכול, שידוע לנו כמה הריטלין מדכא את התיאבון ולא מאפשרים לו לאכול כשהוא מרגיש רעב וצריך.

תשובה – במהלך שנות העבודה משרד החינוך מבצע הכשרות ולמידה בתחום.

 

שאלה – Yael Hoomy-Badur – ילדה בכיתה ג׳ עם המלצות לתוספת זמן, חלוקת מבחנים לשני חלקים וכד׳. מדוע בית הספר יכול לבקש ממני לתת ריטלין, אבל לא מחויב (ומסרב) לקיים אף אחת מההמלצות שהומלצו שינקטו בבית הספר, בטענה שמשרד החינוך לא מאשר.
אז מה הצורך באבחון אם כך מצד בית הספר (שביקש את האבחון( ? הרי לי היה ברור מגיל ינקות שיש הפרעת קשב, זה לא משהו שהיה ניתן לפספס. ההרגשה היא שיש אבחון אבל דבר לא השתנה. כמו כן, האם ניתן לחייב מורים לעבור השתלמויות של גישה ויחס לתלמידים מאובחני קשב? רובם לא יודעים להתנהל נכון.
ושאלה אחרונה, האם מותר להוריד ציון בגלל התנהגות?
ההרגשה היא שהילדה מתאמצת הרבה יותר מהנורמה כדי להגיע להישגים ובסופו של דבר, בכל מקרה, הציון נמוך או יורד יחסית למה שהוציאה בעבודות ובמבחנים וכל זה רק בגלל שקשה לה להדביק את הטוסיק לכסא בגלל ההפרעה.
דבר שיוצר תסכול וחוסר רצון לעבוד כל כך קשה בפעם הבאה.

תשובה – שלום יעל, את מעלה שאלות והתייחסויות בנושאים רבים אשר השבתי על רובן בתשובותיי שלעיל.
התפיסה של משרד החינוך נמצאת במסמך "התאמות על רצף הלמידה והבחנות לתלמידים עם לקויות למידה":
http://meyda.education.gov.il/files/Shefi/pdf/tfisa.pdf
לשאלתך בנוגע לתגובה לאירועים המערבים התנהגות לא הולמת, מציעה לעיין בחוזר מנכ"ל בקישור הרצ"ב.

שאלה – Otzar Nassi – למה אין התאמה לעשות בגרויות בחדר נפרד? לי תלמידה בכיתה יא', נורא קשה לעשות את הבגרות עם עוד 20 תלמידים בכיתה, כשכל אחד שמזיז את הכסא/משתעל/יוצא מהכיתה/נושם חזק מדי מוציא אותה מריכוז.
כשפניתי לאחראית התאמות בבית הספר שלי היא אמרה שאין התאמה כזאת יותר להפרעות קשב וריכוז אלא רק לבעיות אחרות..
בנוסף, למה אין מסמך שמסכם את כל הזכויות שמגיעות לתלמיד עם לקות למידה? הרבה תלמידים לא מודעים לזכויות שלהם, או שבית הספר מסתיר אותם.
ועוד דבר- נאמר לנו ע"י נציגה מ"קידום" (קורס פסיכומטרי), שרק אחוז קטן מאוד מקבל הארכת זמן בפסיכומטרי, כי למרות שיש אבחון והמלצות, צריך לעבור עוד ועדה. למה? אבחונים והמלצות זה לא מספיק כדי לראות שיש קושי?

תשובה – מבחינה טכנית לא ניתן לאפשר לכל תלמיד חדר נפרד, אולם מוצע כי תלמיד עם הפרעת קשב יישב עם אטמים, יישב במקום בכתה בו יש פחות מסיחים, עם הפנים לקיר ועוד. זכויות – תלוי למה הכוונה. באתר האגף יש התייחסות לסוגי ההתאמות הניתנות והמנגנון לאישורן.
הקריטריונים לקבלת התאמות במוסדות להשכלה גבוהה אכן שונים. לצורך קבלת התאמות, מוסדות אלה מבקשים מהמועמדים לבצע אבחון בכלי סטנדרטי, שפותח ע"י המרכז הארצי לבחינות והערכה.

 

שאלה – מי סופר – שלום רב. רציתי לשאול האם ישנה כתובת בה הורים יכולים להתלונן על בית ספר שמקפיד לא לעבור על התקנון ועל החוקים, אך מוצא דרכים יצירתיות להתעלל בילדי ADHD ובהוריהם: מרבה להשעות ילדים, מרבה להזמין הורים לפגישות נזיפה מרובות משתתפים, נותן ציונים שאינן משקפים את המציאות, מאיים בהעברת ילדי ADHD בין כיתות או לכיתת חינוך מיוחד ועוד. מנהלת בית הספר חוזרת ומדגישה שכל הפעולות בהם היא נוקטת הן במסגרת סמכויותיה ובהתאם לתקנון ולהורים אין "קייס" מלבד תחושות קשות. מי יכול לסייע?

תשובה – ניתן לפנות למפקח על ביה"ס.

 

שאלה – דנה מרקמן-עמרם – ילד עם בעיות זיכרון, איך אמור להתמודד במבחנים של מקצועות רבי מלל כמו תנ"ך והיסטוריה? איזה פתרונות ניתנים לו ע"י משרד החינוך כדי להתגבר על הקושי הזה?

תשובה – שלום דנה, יש להפריד בין מבחנים המתקיימים לאורך שנות הלימודים, לבין בחינות הבגרות. לאורך השנים, על ביה"ס / המורים לבחון את התלמיד בדרכים שונות, בהתאם לשיקול דעת מקצועי. בבחינות הבגרות, החל מהשנה שעברה, משרד החינוך מאפשר הערכה חלופית הנחשבת ל- 30% מהציון הסופי. כ"כ במקרים נדירים בהם בעיית הזיכרון חריפה מאד, ניתן לבקש עבור התלמיד מבחן מותאם, בו לתלמיד יש אפשרות בחירה גדולה יותר במענה על השאלות (אך אמור ללמוד את כל החומר).

 

שאלה – Adi Zohar – מדוע בית הספר לא מאפשר לילדה להיבחן בכיתה בנפרד ? מדוע בית הספר לא מאפשר הקראה של השאלון? ביחוד כאשר בית הספר מחזיק תוצאות אבחון שבמפורש כתובות בו ההתאמות האלו?

תשובה – מבחינה טכנית לא ניתן לאפשר לכל תלמיד חדר נפרד, אולם מוצע כי תלמיד עם הפרעת קשב יישב עם אטמים, יישב במקום בכתה בו יש פחות מסיחים, עם הפנים לקיר ועוד. התאמות בדרכי הבחנות – ע"מ לאשר התאמות בדרכי הבחנות על הצוות הפדגוגי של ביה"ס לבחון את נחיצות ויעילות ההתאמות המומלצות ע"י המאבחן. כלומר, אין בהמלצת המאבחן משום אישור למתן ההתאמה.

 

שאלה – Ruth Regev – שלום, בני עומד לעלות לכיתה ז׳. המעבר מאוד מאוד מעיק עליו. יש לנו אבחון שעבר בכיתה ב׳ או ג׳. האם כדאי לבצע אבחון עכשיו? האם להיפגש עם היועצת לפני תחילת שנת הלימודים?

תשובה – שלום רות, חשוב מאד לפגוש את היועצת ואף את צוות ביה"ס החדש ולהסביר את החשש שיש לבנך. כ"כ חשוב להסביר לבנך, שהתחושות אותן חווה הן נורמליות ולגיטימיות. יש לאפשר לו לשוחח על כך ולהציע לו דרכים יעילות להתמודד. באשר לאבחון, אם לא נשאלת כרגע שאלה באשר לדרך שיש לנקוט כדי לסייע לו, מציעה להמתין. הצוות המקצועי בחט"ב יכוון אותך בבוא העת.

 

שאלה – Yonit Saphir – דני שלום, הבן שלי עולה לכיתה יא'. הוא מאובחן מהיסודי (מאז עבר עוד כשני אבחונים להתאים את ההקלות לכיתות השונות). הלקות שלו הינה לקות שפתית קשה. קיבל את כל ההמלצות / הרחבות /התאמות כולל הקראה, בחינה מתוקשבת, ובחינה מותאמת בלשון (לבגרות). ביה"ס לא ערוך לבחינה מתוקשבת – עם זה כבר השלמתי. אך ענין ההקראה ווידוא הבנה – כך המאבחנת ציינה, לא מיושם גם כן. מסתבר שכדי לקבל את ההתאמה הזו יש לבחון בע"פ, ולשלוח את הממצאים למשרד החינוך ורק אז אולי יאשרו את ההקראה. הנער עולה ליא', כיתה קשה מכל הבחינות ואם לא יקבל את ההתאמה הזו, לא יעבור את בחינות הבגרות אשר כלולה בהן שפה (שזה כמעט הכל). כיתה י' כבר הלכה לו לאיבוד. אין לי מושג איך ומאיזה כיוון "לתקוף" את הנושא ולוודא שיקבל את מה שמגיע לו…. כי לצערי הרב בלי זה… באמת עם יד הלב… הבגרויות אבודות מראש וחבל לי יותר מהכל על נפשו של הנער.
נא עצתך, האם יש משהו נוסף לעשות שאני מפספסת….? תודה.

תשובה – יונית שלום, ע"מ לקבל אישור למבחן בע"פ, אכן נדרש תהליך בו ביה"ס בודק את יעילות ונחיצות ההתאמות המומלצות באבחון. בהמשך, על ביה"ס להפנות את הבקשה לועדה מחוזית. לתלמידי שכבת יא' בשנה הבאה, ביה"ס אמור להפנות את הבקשה עד 10.9.16.

 

שאלה – רוזני שראבי – מדוע משרד החינוך אינו ממלא אחר אבחונים שנעשים לילדים הזקוקים לכך!!! (כמובן שהכל נעשה בעלויות גבוהות שלא ממומנות ע״י אף גורם), לדוגמא שמעתי כי ישנה הנחיה חדשה על אי הקראת שאלון מבחן באנגלית – זו דוגמא להרס מבחן לבני, שחייב הקראה האם אצטרך להילחם על כך?
תודה

תשובה – התאמות בדרכי הבחנות – ע"מ לאשר התאמות בדרכי הבחנות, על צוות פדגוגי של ביה"ס לבחון את נחיצות ויעילות ההתאמות המומלצות ע"י המאבחן. כלומר, אין בהמלצת המאבחן משום אישור למתן ההתאמה.

 

שאלה – Hadas Melech – בשנה שעברה עלה נושא הזילות שבאבחונים – שכולם כבר שולחים את ילדיהם על מנת לקבל התאמות במבחנים. כתבות רבות היו בנושא, לאור הכתבות וההבנה כי גם תלמידים שאינם זקוקים להתאמות מאובחנים כלקויים, הוחלט לעשות 'תיקון' (לא הכי הוגן…) כיום רק חותמת מרופאים עם התמחויות מסוימות, נחשבים קבילים במערכת החינוך. אין ספק שזה מתסכל….

תשובה – אינני מכירה הנחיות כאלה.

 

שאלה – Rinat Illouz – איזה התאמות מיוחדות יש לילדים עם הפרעת קשב וריכוז?
בני עבר אבחון פסיכודידקטי ובית הספר יכול להחליט אם הוא יקבל התאמות או לא. ההורים משלמים כ-1,500 ₪ על אבחון שהילד יושב ועושה אותו ולא בטוח שבית הספר יקבל את המלצות המאבחנת. אז מה זה שווה???

תשובה – התאמות בדרכי הבחנות – ע"מ לאשר התאמות בדרכי הבחנות על צוות פדגוגי של ביה"ס לבחון את נחיצות ויעילות ההתאמות המומלצות ע"י המאבחן. כלומר, אין בהמלצת המאבחן משום אישור למתן ההתאמה.

 

שאלה – אתי עזימי – שלום גב' ג'ורנו. בני מאובחן עם הפרעת קשב וריכוז ADHD וכן באבחון פסיכו דידקטי עלה כי הוא לקוי, בעיקר בתחום השפה. עוד עלה כי יש לו דיסגרפיה. על פי האבחון הוא רשאי לקבל עם הגיעו לכיתה י' להקלות רבות. האם קיימות הקלות נוספות להפרעת הקשב והריכוז או שמדובר באותן הקלות הניתנות ללקויות הלמידה? תודה. אשמח לקבל את תשובתך.

תשובה – התאמות בדרכי הבחנות – ע"מ לאשר התאמות בדרכי הבחנות על צוות פדגוגי של ביה"ס לבחון את נחיצות ויעילות ההתאמות המומלצות ע"י המאבחן. כלומר, אין בהמלצת המאבחן משום אישור למתן ההתאמה. ניתן לקרוא עוד על ההתאמות הניתנות באתר אגף לקויות למידה.
ובמסמך "התאמות על רצף הלמידה וההבחנות לתלמידים עם לקויי למידה".

 

שאלה – Karnit Kim – אתי שלום, הבת שלי מאובחנת וקבלה התאמות סוג שלוש. מה הדרך לוודא שמכבדים את ההתאמות בחטיבה ולאחר מכן בתיכון? יש לי הרבה צרות עם חטיבה, שלא תמיד מכבדת את התאמות ההבחנות. הם טוענים שאלו המלצות בלבד ושהם לא מחויבים…אבל דרשו ממני די באגרסיביות את האבחון בתחילת השנה. .מה עושים?

תשובה – התאמות בדרכי הבחנות – ע"מ לאשר התאמות בדרכי הבחנות על צוות פדגוגי של ביה"ס לבחון את נחיצות ויעילות ההתאמות המומלצות ע"י המאבחן. כלומר, אין בהמלצת המאבחן משום אישור למתן ההתאמה.

 

שאלה – גילת גיטה פלאח- איזה התאמות מגיעות לילד עם קשב וריכוז בביה"ס. אומרים שאין תקציבים ואין במה לעזור מה מגיע לנו ??

תשובה – כבר השבתי. אבל מוסיפה – התאמות בדרכי הבחנות – ע"מ לאשר התאמות בדרכי הבחנות על צוות פדגוגי של ביה"ס לבחון את נחיצות ויעילות ההתאמות המומלצות ע"י המאבחן. כלומר, אין בהמלצת המאבחן משום אישור למתן ההתאמה. ניתן לקרוא עוד על ההתאמות הניתנות באתר אגף לקויות למידה.
ובמסמך "התאמות על רצף הלמידה וההבחנות לתלמידים עם לקויי למידה" :

מצ"ב קישור לאירוח ולשאלות שהועלו על-ידי גולשי הדף שלנו

    תפריט נגישות