הכה את המומחה – ד"ר אורית דהן
15 בינואר 2017בתאריך 3.11.16 אירחנו בדף הפייסבוק שלנו את ד"ר אורית דהן. ד"ר דהן הקימה וניהלה את מרכז התמיכה לסטודנטים עם לקויות למידה במכללת בית ברל ומנהלת יחידת "פורשים כנף" למתמחים ולמורים חדשים במכללה האקדמית בית ברל.
אורית היא חברה לשעבר בצוות הניהול ומרצה במסלול העל יסודי במכללה. בנוסף, היא מכהנת כראש פורום מנהלי מרכזי התמיכה לסטודנטים עם ליקויי למידה במכון מופ"ת.
במהלך האירוח ד"ר דהן ענתה על שאלות שעסקו בהבדל בין לימודי תיכון לאקדמיה, בקשיים עמם מתמודדים סטודנטים בתחילת הדרך (במיוחד סטודנטים עם הפרעת קשב ופעלתנות יתר ADHD), באסטרטגיות שיכולות לעזור לשפר את ההתמודדות במהלך השיעורים, בדרך בה מתקבלים למרכזי התמיכה, בשירותים שנותנים מרכזי התמיכה ובשאלות אחרות שהיו רלוונטיות לסטודנטים עם הפרעת קשב בתחילת דרכם האקדמית, באמצע או בסוף.
אז לכל מי שפספס, רכזנו חלק מהשאלות שנשאלו ע"י הגולשים שלנו. השאלות והתשובות שהבאנו, לא עברו עריכה אלא הגהה בלבד ומוצגות כפי שהופיעו בדף הפייסבוק שלנו.
חשוב להדגיש שאין לראות בתשובות שמופיעות כאן כייעוץ אישי.
מקבץ שאלות שקיבלנו בהודעות אישיות ובמהלך אירוע רופא על הבר ובקשנו את תשובתה של ד"ר דהן:
שאלה
החל מהשלב הראשון של הרכבת המערכת, האם יש אפשרות לקבל סיוע בכך ? כי ברור הרי שעד שאני אפסיק להבין מה קורה כל הקורסים הטובים כבר יתפסו.
תשובה
כבר במהלך החופש הגדול, ניתן בדרך כלל לקבל סיוע ממרכזי התמיכה, הקיימים ברוב המוסדות האקדמיים. יש להעביר את האבחון למרכז ולקבוע פגישה עם המנהל לפני התחלת הלימודים. מספר פגישות עם אחד מבעלי המקצוע במרכז, יאפשרו להבין כיצד להתנהל במוסד האקדמי, כיצד רצוי לבחור קורסים, כיצד לפנות למרצים ואיך להתנהל בימי הלימוד הראשונים.
בהצלחה בלימודים,
שאלה
יש לי הפרעת קשב, מאובחנת ומטופלת. התחלתי את הלימודים לתואר ראשון לפני למעלה מעשור, גררתי זנבות וקורסים שלאורך השנים הצלחתי איכשהו להשלים, כרגע נשאר לי קורס אחד, האם יש אפשרות להעזר במרכז התמיכה במכללה בה למדתי כדי לסיים ? אני חוששת שאם אפנה ישירות למכללה, יגידו לי שבגלל הזמן שעבר הקורסים שעשיתי כבר לא מוכרים.
תשובה
כל הכבוד לך על כל מה שגמרת. זה נפלא. לגבי "הזנב" שנשאר לך – בוודאי שתוכל להיעזר במרכז התמיכה. מרכזים אלה בדרך כלל מקושרים באופן מופלא לגורמים באקדמיה והם יוכלו לייעץ לך או לדבר ביחד אתך עם הגורמים השונים כדי שיאשרו לך לסיים את לימודיך. המרכז גם יסייע לך לסיים את הקורס אותו אתה "סוחב" משנים קודמות. שיחה עם המרצה, הסכמה להגשה מאוחרת, ליווי ותמיכה יעזרו לך לסיים ו"יאללה" ל – מ.א.
שאלה
נגיד ואצלח את הסמסטר איכשהו, איך אפשר להתמודד עם הלחץ הבלתי נתפס של תקופת המבחנים ? לאסוף, לסכם, לשנן ולזכור את החומר לכמה וכמה (וכמה) בחינות שמתקיימות במרחק ימים ספורים אחת מהשניה – נראה לי כמו משימה בלתי אפשרית.
תשובה
לא נגיד שתצליח ללמוד סמסטר, כי אתה תצליח !! אם תעשה את הבחירה המתאימה לך. בחירה נכונה תיתן לך מוטיבציה ועניין. בכל אופן בתקופת המבחנים – בהחלט יש להתארגן לקראתה. ראשית, יש סדנאות הכנה לקראת תקופת המבחנים שאפשר להצטרף אליהן. סדנאות אלה, בדרך כלל מאורגנות על ידי מרכז התמיכה שבאקדמיה. בנוסף, אפשר לבקש את החונך, אם ניתן לך אחד כזה לתקופת הלימודים, שיתמקד אתך בנושא זה במהלך התקופה הקריטית הזו. יש גם ספרים מעשיים המכינים אותך לתקופה זו ואחרון, בקש לקבל הדרכה פרטנית מאחד מאנשי המקצוע בתוך מרכז התמיכה. אני בטוחה שבמרכז יודעים הכי טוב כיצד לעזור לך בתקופה זו. בכל אופן הנושאים הנלמדים: תכנון זמן בתקופת המבחנים, דרכים לארגון חומר, למידה לסוגי מבחנים שונים, דרכים ללימוד החומר, דרכים לפיתוח זיכרון, מאפייני מבחן רב ברירה לעומת מבחן עם שאלות פתוחות, התנהגות בזמן מבחן.
שאלה
הקושי הגדול ביותר שלי הוא תכנון וניהול זמן, אני בורחת מזה כמו מאש, אבל ברור שבלימודי תואר אי אפשר לברוח מזה, אילו כלים יכולים להציל אותי?
תשובה
תכנון וניהול זמן זו באמת אחת מאבני הנגף בדרך להצלחה באקדמיה. השליטה בנושא הזמן מקצרת תהליכי למידה, מאפשרת לנו להרגיש ביטחון שאנו שולטים בזמן ומשפרת את תפקודינו בכל תחום במהלך הלימודים. יש סדנאות מצוינות באקדמיה, במרכזי התמיכה, שעוסקות רק בנושא זה. יש גם עבודה פרטנית עם מומחה במרכז או עם חונך שאפשר לקיימה ולשפר מאוד את תפקודך. עובדים על נושאים כגון: חשיבות ארגון זמן, כשלים בנושא ארגון זמן, דרכים להתמודדות עם ארגון זמן כגון: טבלת תכנון משימות הכוללת מאריכים ושעות, בחינת תכנון מול ביצוע ועוד.
שאלה
אילו שירותים אפשר לקבל במרכזי התמיכה?
תשובה
- הכוונה וייעוץ לגבי תהליך הקבלה למוסד להשכלה גבוהה.
- אבחונים לצורך קביעת התאמות בחלק מהמרכזים.
- מתן התאמות בהוראה ובהיבחנות.
- בניית תכנית אישית לכל סטודנט על פי צרכיו.
- מכינות קיץ כהכנה לכניסה ללימודים במכללה האקדמית תל חי.
- קורסים וסדנאות לשיפור כישורי למידה .
- ליווי ותמיכה –אישיים וקבוצתיים – במהלך הלימודים.
- תמיכה רגשית על ידי פסיכולוג או על ידי עובד סוציאלי מומחה בתחום ליקויי למידה.
- טכנולוגיות מסייעות: מחשבים, ציוד משוכלל ותוכנות ייחודיות לעזרה בלימודים (הקראה, תרגום, הקלטה, סריקה ועוד).
לא בכל מרכזי התמיכה מקבלים את כל השירותים הללו. יש מרכזים קטנים שנותנים מעט מהשירותים הללו. ניתן לנסות לקבל שירותים, תמורת תשלום סמלי ממרכז אחר באזור הקרוב למסגרת בה אתה לומד.
שאלה
מי מחליט אילו מהדברים אקבל?
תשובה
בדרך כלל מרכז התמיכה הוא המחליט אילו מהשירותים תקבל. בדרך כלל, מנהלת המרכז נפגשת אתך מספר פעמים ובונה יחד אתך תכנית עבודה לשנה, על פי יכולותיך וצרכיך. לעתים, מחליטה על ההתאמות ועדה בתוך מרכז התמיכה, או ועדה חיצונית למרכז, שאחד מחבריה מתוך מרכז התמיכה. ועדה זו קובעת האם תהיה חלק מהמרכז, האם תקבל התאמות בהוראה ובהבחנות ואילו התאמות תקבל.
שאלה
שמעתי שיש אפשרות לחונכות דרך מרכז התמיכה, מה זה אומר? מי מחליט מי מקבל חונך?
תשובה
אכן יש חונכות שאפשר לקבל במרכזי התמיכה. בדרך כלל, בכל מרכז יש רכז שעוסק בהצמדת החונכים ובליווי החונכים והנחנכים במהלך השנה. מספר החונכים קטן יחסית לצורך הקיים במרכזי התמיכה. זו הסיבה שעליך להקדים את בקשתך לחונך ממש מתקופת הקיץ. גם אם נאמר לך שלא תוכל לקבל חונך, המשך לבקש ולהסביר כמה זה הכרחי לך. הפגש עם מנהלת המרכז והסבר שוב ושוב את צרכיך. כדאי שהחונך יהיה שנה מעליך, אדם שהצליח במהלך לימודיו ורצוי מאוד שיהיה מאותו מסלול שלך – כך הוא יוכל לייעץ לך איך להתנהל מול המרצים, שהוא עצמו מכיר, איך לארגן חומר לקראת מבחן ואיך להיבחן.
שאלה
מי בוחר את החונך? האם החונך הוא אדם מוסמך שעוסק בתחום של סיוע לסטודנטים הפרעות קשב?
תשובה
את החונך בוחר בדרך כלל רכז החונכים. החונך הוא בדרך כלל מתוך המסגרת הלימודית בה אתה לומד. הוא בדרך כלל לא אדם שהוכשר לעסוק עם לומדים עם ליקויי למידה ועם הפרעת קשב. יחד עם זאת, הוא מקבל לאורך השנה מספר הדרכות קבוצתיות ואישיות מאנשי מקצוע מומחים במרכז. סיוע זה, עוזר מאוד להתמקצעות החונכים. בכל מקרה, רובם עושים את החונכות עם כל הלב והנשמה והחוויה מאוד מאוד חיובית הן לחונך והן לנחנך.
שאלה
האם אני צריכה לשלם עבור השירותים במרכז התמיכה?
תשובה
יש מרכזים שאינם גובים תשלום עבור השירותים. יש מרכזים שגובים תשלום סמלי על מנת שהסטודנט ירגיש אחריות ומחויבות לעמוד בתכנית שנבנתה אתו עבורו. אתם צריכים לדעת, שלומד המשתמש בשירותים השונים הניתנים במרכז התמיכה, עולה הרבה כסף. יחד עם זאת, העובדים במרכזי התמיכה עושים את עבודתם באהבה רבה ורוצים מאוד שתצליחו. פעמים רבות הם מסייעים ומלוים יום ולילה הרבה מעבר למשרה האמתית שלהם. תוכלו לקרא על עבודת הקודש של מרכזי התמיכה בספר חדש שיצא לאחרונה: שמר, רוזנפלד, דהן והלוינג (2016), "מה בעצם עשינו? סיפורי הצלחה ממרכזי התמיכה לסטודנטים עם ליקויי למידה", מכון מופ"ת.
שאלה
אני מרגישה שאני יכולה להתחיל את השנה ללא סיוע, אם בהמשך ארגיש שאני זקוקה לעזרה, האם אוכל לפנות? האם יש תאריך שאחריו אי אפשר לפנות למרכז התמיכה לבקש סיוע?
תשובה
אני מציעה לך לא ללכת בדרך זו. אין זמן לניסיונות באקדמיה. השנה קצרה ואין צורך להתמודד לבד עם לימודים גבוהים. אני מציעה להיפגש עם מנהלת מרכז התמיכה ולבנות אתה תכנית פחות לוחצת בתחילת הדרך ואח"כ לקבוע פגישה נוספת כדי לחשוב שוב אם לעבות את התכנית.
שאלה
אילו כלים / אפשרויות עומדות בפני מי שבתיכון למד בכיתה קטנה ועצם המחשבה על לשבת בכיתה ובה עשרות סטודנטים יוצרת פחד?
תשובה
המחשבה הטבעית והאוטומטית של רבים מכם – שלא תצליחו באקדמיה, כמו שבעבר לא הצלחתם בבית הספר, אינה בהכרח נכונה. הלימודים העל תיכוניים שונים מהלימודים הבית-ספריים. אתייחס לאלמנט הבחירה – בלימודים העל תיכוניים יש בחירה של התחום הלימודי וגם בתוכו יש בחירה במידה מסוימת. כמעט כל אדם יכול למצוא תחומים בהם הוא מתעניין ויכול ללמוד ולהצליח בהתאם לנתוניו. מחקרים מראים, שאחד הגורמים לעליית מוטיבציה אצל אנשים, היא עיסוק בתחום המעורר את עניינם. הבחירה הזו תאפשר לכם להתרכז יותר שעות וליהנות משעות הלימודים הרבות. הבחירה מאפשרת גם לעקוף חולשות לדוגמא, אם היו לכם קשיים בולטים במתמטיקה ולא יכולתם לקבל תעודת בגרות ללא מקצוע זה, בלימודים הגבוהים אתם יכולים לבחור לימודים ללא מתמטיקה ובכך לעקוף את הקושי. פעמים רבות ניתן להגמיש את תכנית הלימודים בלימודים העל תיכוניים בהתאם לקצב ולצרכים האישיים. יש אפשרות בחלק מהמוסדות, לפרוס את הלימודים ליותר חודשים ושנים. יש אפשרות לעיתים להחליט על סדר הקורסים וכן לבחור את המרצים המתאימים לכם יותר. תנאים אלה מאפשרים התמודדות נוחה יותר, לעומת מסגרות נוקשות של בתי הספר התיכוניים. בקרוב ייצא ספר חשוב בנושא, שיוכל לעזור לך במחשבה על נושאים אלה ואחרים: צדוק ודהן (בהכנה), "הפקולטה למדעי הלקות".
שאלה
האם כל אחד שחושב שזקוק לעזרה יכול לפנות למרכזי התמיכה או שיש הכרח לבוא עם אבחון?
תשובה
בדרך כלל, רק לומדים עם אבחון יכולים להתקבל למרכזי התמיכה. יחד עם זאת, אם חדש לך שאתה עם לקות למידה או עם הפרעת קשב ולא עשית עדיין אבחון, גש להתייעץ עם מנהלת מרכז התמיכה והוא תייעץ לך אם ללכת לאבחון. בכל מקרה, חלק ממרכזי התמיכה, מאפשרים ללומדים שאינם מאובחנים, או שאינם מנויים עם חברי מרכז התמיכה, להשתתף בסדנאות העוסקות באסטרטגיות למידה, תמורת תשלום. סדנאות אלה מצוינות וכדאי לכם להירשם אליהם.
שאלה
אם יש הכרח לבוא עם אבחון האם יש מקום ספציפי שעלי ללכת אליו לאבחון או שכל אבחון תופס?
תשובה
אם אתה לומד באקדמיה או מתעתד ללמוד בה, כדאי לך ללכת לעשות אבחון במת"ל, באקדמיה. אבחון זה תופס ברוב המוסדות האקדמיים, הוא בעל תוקף ומהימנות ונחשב למקצועי מאוד. הוצאתי לך מעט חומר מהמרכז הארצי לבחינות ולהערכה:
מת"ל היא מערכת ממוחשבת של מבחנים ושאלונים סטנדרטיים, שפותחה לצורך אבחון מועמדים למוסדות להשכלה גבוהה ותלמידים הלומדים בהם, המבקשים התאמות בבחינות וסיוע בלימודים בשל לקות למידה. היא פותחה במרכז הארצי לבחינות ולהערכה, בסיועם של מומחים ללקויות למידה. מת"ל נועדה לאבחן את לקויות הלמידה השכיחות – דיסלקסיה, דיסקלקוליה ודיסגרפיה – וכן להעריך את הסבירות לקיום הפרעת קשב וריכוז.
מאפייני המערכת:
- כל מבחני מת"ל נעשים באמצעות מחשב.
- בכל שלבי ההיבחנות נוכח בוחן.
- ההוראות לכל מבחן מוצגות על המסך וניתנות להשמעה.
- לפני כל מבחן ניתנות מטלות לדוגמה ולהתנסות.
- המחשב מקליט את כל התגובות המילוליות של הנבחן.
- לכל תגובה נמדד זמן התגובה בדיוק של 7± אלפיות השנייה.
- המערכת כוללת בקרות שונות לזיהוי תפקוד שלא בתום לב (התחזות).
האבחון במת"ל מיועד לצעירים שנקבע בעבר כי הם בעלי לקות למידה או הפרעת קשב וריכוז והאבחון שבידיהם אינו תקף, או לצעירים שיש להם קשיים ניכרים לפחות בתחום אחד מהתחומים האלה: קריאה, כתיבה, תפקודי שפה אחרים, חשבון, תפקודי קשב וריכוז.
בדיקת ההתאמה לאבחון במת"ל מתאימה לפונים העומדים בכל התנאים הבאים:
- גיל 16 עד 30.
- שליטה בעברית ברמה של שפת-אם (במקרים מסוימים ניתן לאבחן במערכת גם עולים ותיקים ששפת אמם רוסית).
- היעדר מוגבלות הצפויה להפריע להיבחנות באמצעות מחשב (כמו כבדות ראייה, כבדות שמיעה, בעיות מוטוריות).
- לא נבחנו במת"ל בשלוש השנים האחרונות.
תהליך האבחון :
תהליך האבחון נעשה ב-3 פגישות: שתי פגישות של כשעתיים כל אחת, המיועדות להיבחנות במבחני מת"ל, ומפגש אחד עם מאבחן מומחה להעמקת הבירור ולקבלת משוב על תוצאות האבחון ועל משמעותן.
המאבחן קובע את האבחנה הסופית בשאלת קיומה של לקות למידה וכן את רמת הסבירות לקיומה של הפרעת קשב וריכוז. האבחנה מבוססת על כל הנתונים שבידי המאבחן, ובהם התפקוד במבחני מת"ל, ההיסטוריה ההתפתחותית והלימודית שלך כפי שהיא מתועדת במסמכים המצורפים לפנייה ובשאלון האישי שמילאת, והמידע שנאסף במפגש האישי.
האבחון במת"ל הוא שירות לציבור הניתן ללא כוונת רווח.
מחיר האבחון הוא 1,450 ש"ח, מתוכם 80 ש"ח דמי טיפול בפנייה.
שאלה
מה בעצם המטרה של מרכזי התמיכה?
תשובה
מטרת מרכזי התמיכה היא לסייע וללוות אותך במהלך לימודיך באקדמיה. במרכזי התמיכה מצויים אנשי מקצוע, שמומחיותם היא טיפול בבוגרים עם ליקויי למידה ועם הפרעת קשב. הם עובדים מסורים, שמשקיעים את רוב מרצם וזמנם לעזור לכם. רובם עושים זאת מתוך תחושת שליחות. אתם יכולים לחשוף לרובם את מצבכם ולסמוך עליהם שלא ישתמשו במידע שתמסרו להם, לרעתכם באקדמיה.
שאלה
האם מרכזי התמיכה מלווים את הסטודנטים מבחינה אקדמית בלבד או שיש אפשרות להתייעץ, להיעזר בפסיכולוג או איש טיפול אחר?
תשובה
ברוב מרכזי התמיכה יש גם תמיכה רגשית. לעיתים יש גוף אחר באקדמיה הנותן תמיכה רגשית – גוף זה בדרך כלל עובד עם מרכזי התמיכה בשיתוף פעולה מלא. בדרך כלל אנשי המקצוע אותם אתם מקבלים, מומחים לתחום הרגשי ואתם יכולים לסמוך עליהם, שיסייעו לכם גם בתחומים שמעבר ללימודים. באם הצרכים הרגשיים שלכם רבים, מעבר ליכולת הגופים שבאקדמיה לתת, בוודאי תופנו לאנשי מקצוע חיצוניים למכללה, שילוו אתכם בצורה שיטתית וקבועה.
שאלה
האם בכל מוסד אקדמי יש מרכז תמיכה?
תשובה
לא בכל מוסד אקדמי יש מרכז תמיכה. עד שהתקנות לחוק ליקויי למידה על-תיכוניים לא יעבור, לא יהיו מרכזים בחלק מהמוסדות. בנוסף, יש מוסדות אקדמיים בהם מרכז התמיכה קטן ונותן מעט מאוד שירותים. חשוב מאוד, שנושא זה יהיה חלק מרכזי בשיקולים שלכם לקראת הרשמה ללימודים במוסד אקדמי.
שאלה
איך פונים למרכז התמיכה?
תשובה
לחלק ממרכזי התמיכה אפשר לפנות ישירות – לקבוע עם מנהלת המרכז ולהתחיל להשתלב בשירותים השונים שהוא מספק. לעתים, הפנייה היא דרך דקאנט הסטודנטים. בדרך כלל הפניה היא לוועדת התאמות הממוקמת בדקאנט או במרכזי התמיכה. מגישים בקשה להיות חלק ממרכז התמיכה ולקבל התאמות בהוראה ובהיבחנות. בדרך כלל דנים בבקשה צוות מומחים, שחלקם ממרכז התמיכה ולאחר שבועיים בערך, מקבלים תשובה. אם התשובה אינה נראית לכם מתאימה, אתם יכולים לערער ולבקש פגישה אישית עם הועדה.
שאלה
בלימודים בתיכון, המורים הרשו לי לצאת מהכיתה מידי פעם, בחלק גדול מהשיעורים הייתי פשוט עומד בצד או בסוף הכיתה, מקשיב לשיעור ומשתתף, אין סיכוי שאוכל להצליח לשבת במשך שעה וחצי (ובטח שלא להקשיב לאורך זמן ארוך כל כך), מה אפשר לעשות כדי שבכל זאת אצליח לצאת שפוי וללמוד?
תשובה
רבים הלומדים עם הפרעת קשב, שזקוקים לעמוד במהלך שיעור או לצאת להפסקות. מה שאני מציעה לך – ליידע את המרצה בצורך זה ולהסביר לו שזה צורך שלך ואינך יכול לשלוט בצורך זה. חשוב שהוא יידע ויהפוך להיות בן-ברית שלך. חשוב שתעמוד על זכויותיך כי כך תוכל ללמוד ולהצליח באקדמיה.
יש גם כאלה, שלראשונה מתחילים לקחת ריטלין לסוגיו, כדי להגביר את רמת הריכוז בשיעורים ובמהלך מבחנים. חשוב, על אף התנגדויות כאלה ואחרות, כדאי לנסות ולבחון בעיניים פקוחות את היתרונות הרבים של הכדור.
שאלה
אין שום סיכוי שאצליח לעקוב אחרי המתרחש בשיעור וגם לרשום את הדברים. בכל זאת הייתי רוצה שיהיו לי סיכומים משלי (לפחות משהו מינימלי). מה אפשר לעשות? האם זה משהו שאפשר ללמוד אותו?
תשובה
במכללה האקדמית בית ברל, במרכז התמיכה, אני נותנת סדנא בנושא: התנהלות בזמן שיעור. שם אנו עוסקים בנושא שהעלית. כן, חשוב ללמוד את הנושא: איך להגביר ריכוז בשיעורים, האם לרשום, איך לרשום, מה לרשום, האם לצלם מעמיתים, איך לבקש לצלם. אתה מוזמן לסדנא בנושא לכשתתקיים.
הטלפון של מרכז התמיכה במכללה האקדמית בית ברל 09-7476395 – אפשר לבוא לסדנא חד פעמית.
שאלה
האם סטודנטים עם הפרעת קשב זכאים לאותן התאמות שהיו להם בתיכון? והאם הצורך השתנה?
תשובה
לא בהכרח תקבל את אותן ההתאמות שקבלת בתיכון. באבחון החדש ירשמו התאמות, שבדרך כלל ניתן לקבלן באקדמיה, אך לא בהכרח את כולן. תקבל התאמות על פי האבחון ועל פי המקובל באקדמיה. למשל, אם קבלת מבחן בעל פה, כנראה לא תקבל התאמה זו באקדמיה. יחד עם זאת, לאורך הסמסטר הראשון ייבחן תפקודך. אם תרצה – תנתח עם איש מקצוע את מבחניך ונסו לבחון יחד, אילו התאמות יעילות לך ואילו צריך להוסיף או להשמיט.
שאלה
האם עצם העובדה שהלכתי למרכז התמיכה והוכרתי כמי שזקוק לסיוע, מספיקה וכל אחד מקבל את מה שהוא צריך, או שיש הכרח להגיע למפגשים כמו קבוצות תמיכה או שיחות וכאלה?
תשובה
במרכזי התמיכה יש שירותים שונים: קבוצתיים ופרטניים. בשיתוף עם מנהלת המרכז, תוכל לבנות תכנית המתאימה לך. כמובן שיש להיעזר בהמלצות ובניסיון הרב שלה.
שאלה
אני לא יכולה אפילו לדמיין את עצמי קוראת מאמרים של עמודים על עמודים (בטח שלא באנגלית). אילו אסטרטגיות / כלים עומדים לרשותי, לסייע לי בכך? בעבר אבא שלי היה יושב ומקליט את עצמו קורא לי, אבל זה כבר לא מתאים, הייתי מאוד מאוד מאוד (מאוד) רוצה ללמוד להתמודד עם קריאה של מאמרים.
תשובה
אכן, נושא הקריאה של מאמרים רבי דפים, לא קלה. ונכון כתבת שהקלטה של המאמרים על ידי אביך אינה מתאימה כבר. מה שאפשר לעשות זה:
- להירשם לסדנא בנושא קריאה יעילה/ משמעותית וללמוד את האסטרטגיות שמפעיל קורא מיומן במהלך קריאתו.
- ללמוד עם איש מקצוע במרכז התמיכה, איך ליישם את מה שנלמד בסדנאות על מאמרים ספציפיים שקבלת.
- לעבוד עם חונך על חלק מהמאמרים.
זה בהחלט לא פותר את הקושי, אך משפר את התפקוד בצורה משמעותית. מה שחשוב – לקחת נשימה עמוקה ולהבין שזה תהליך שלוקח זמן.
שאלה
האם למי שפנה למרכז התמיכה יש כמה ימים של חסד? כלומר, אני בשנה הראשונה ללימודים, עברו רק ימים ספורים ואני לא מצליחה לזכור איפה כל שיעור מתקיים, למצוא את המקום ולהגיע בזמן לשיעור. כבר בשבוע הראשון הגעתי לשני שיעורים באיחור של 10 דקות (או יותר). המרצה (בלשון המעטה) לא אהב את זה בכלל ואמר שהחל משבוע הבא אין כניסה לשיעור אחרי שהוא בדק נוכחות. זה מאוד מאוד הלחיץ אותי, כי מאוד הגיוני שיעברו כמה שבועות (לפחות), עד שאזכור ואצליח לנווט את דרכי בין כל כך הרבה קורסים, שמתקיימים בכיתות שונות (לפעמים בבניינים שונים)….
תשובה
את כל כך צודקת. בעיית הכיווניות קשה ומתסכלת במיוחד בשבועות הראשונים של כולם באקדמיה. כדאי להתחבר כמה שיותר מהר לכמה חברים וללכת אתם. כדאי גם לצלם את מפת הקמפוס וללמוד אותה. כדאי גם לטייל בשעות הערב עם חבר או חברה וללכת לחדרים השונים, כשאת לא בלחץ להגיע. טיפים אלה יכולים להיות לך לעזר רב.
שאלה
האם יש הכרח להתחייב לקבלת השירותים של מרכז התמיכה? כלומר אם התחלתי ונעזרתי האם אני חייבת להמשיך ולהגיע ולקבל סיוע לאורך השנה כולה? האם יש אפשרות לקבל את התמיכה רק בשעת הצורך ולא באופן קבוע?
תשובה
מאוד רצוי לעמוד בתכנית שנקבעה לך. חשוב מאוד על אף הקושי, לא לוותר, לבוא ולקבל סיוע מקצועי. באם אתה רואה שהסיוע לא מתאים, לא רלוונטי, לא מסייע – הפגש שוב עם מנהלת מרכז התמיכה ובקש ממנה לשנות את התכנית הראשונה שנקבעה אתך במרכז התמיכה.
מתוך 10 שנות הניסיון שלי – הקמה וניהול מרכז התמיכה במכללה האקדמית בית ברל – הגעה רק בזמנים לחוצים, לא מאפשרת לעבור תהליך משמעותי, שיביא לשינוי דרכי למידה ולהצלחה.
שאלות שהופיעו בדף פייסבוק במהלך האירוח :
שאלה
היי אורית, אחותי למדה ב"בית של תמר", הלימודים שם היו מותאמים להפרעות קשב וריכוז ולקויות למידה. עכשיו היא מתכננת להתחיל את הלימודים באקדמיה (סיעוד). היא מחפשת מסגרת לימודים קטנה יותר ותמיכתית. יש חיה כזאת? ואם לא, מה אפשר לעשות?
תשובה
אחותך, על אף שלמדה ב"בית של תמר", יכולה להתקבל לאקדמיה – היא לא צריכה מסגרת לימודים קטנה. ברוב המסגרות האקדמיות יש מרכזי תמיכה, שיכולים להוות תמיכה וליווי בשבילה. שלא תפחד – פשוט תמצא מרכז תמיכה ותיק ומקצועי ודברים יסתדרו.
שאלה
Shirley Yolanda Azar
שלום, רציתי לדעת בבקשה אם יש למישהו איזשהן המלצות, לגבי שיטות לימוד הכי מותאמות למי שיש ליקויי למידה וחזרו לאקדמיה?
תשובה
שירלי שלום,
באקדמיה, במרכזי התמיכה, יש שירותים מצוינים ללומדים עם ליקויי למידה ועם הפרעת קשב. גשי למרכז התמיכה במוסד בו את לומדת או מתעתדת ללמוד. קבעי פגישה עם מנהלת המרכז וזו יחד אתך תבנה תכנית מותאמת ייחודית לך. זה הכי נכון שתעשי.
שאלה
Roy Elbaz
היי, אם אושרו לי התאמות ע"י דיקן הסטודנטים, יש מצב שמרצה יכול לבטל לי את ההתאמה ולא לאשר לי אותה? תודה!
תשובה
רואי,
מרצה לא יכול לבטל את ההתאמות שקבע הדקאן. עליך לפנות לדקאן ולמרכז התמיכה ולהגיד שיטפלו בנושא, אחרת לא תוכל להיבחן. הסבר ובקש טיפול שלהם. אל תוותר.
שאלה
Maya Zelzer
מדוע מרכז התמיכה בדיקאנט הסטודנטים שבאוניברסיטה, לא מקבל אבחון להפרעת קשב וריכוז ומפנה לבצע את מבחן מת״ל בשביל לקבל התאמות?
תשובה
מאיה שלום,
אבחון קשב אינו מספיק באקדמיה כדי לתת התאמות. אבחון קשב מראה את רמת הקשב הקיימת. כדי לדעת כיצד את מתפקדת ואילו אסטרטגיות את מפעילה במהלך לימודייך, יש צורך גם באבחון דידקטי. מציעה לך לעשות את האבחון של מת"ל – הוא אבחון מוכר ומקובל באקדמיה והוא כולל בתוכו גם התייחסות לקשב וריכוז. תבדקי אם במסגרת אליה נרשמת, מסכימים לקבל רק אבחון של קשב וריכוז ועל פיו לתת התאמות, אם כן, מצוין.
שאלה
Shani V Lior Cohen
לאיזה הקלות/עזרה זכאים הסטודנטים המוכרים בהפרעת קשב וריכוז? והאם ישנם הקלות נוספות לתואר שני?
תשובה
שני שלום,
ההתאמות ניתנות בדרך כלל על פי חלק מההמלצות הכתובות באבחון. מעבר להן, כדאי לבחון את מידת הנחיצות של התאמה זו או אחרת, לאורך שנת הלימודים הראשונה, בשיתוף המרכז ולרענן את ההתאמות כדי שיתאימו לצרכים. המרכז יכול לעזור בכך רבות. בדרך כלל, על הפרעת קשב ניתן לקבל הארכת זמן ועוד התאמות רלוונטיות לכל אחד ואחד על פי הכתוב באבחון.
שאלה
Omri Keinan
שלום אורית, אם אני זקוק להקלות בלימודים – לאן לפנות ומי אחראי על זה? כמו כן אילו הקלות אפשר לקבל בלימודים והאם זה יהיה אותן הקלות שקיבלתי בבגרויות?
תשובה
עמרי שלום,
בדרך כלל מרכז התמיכה, הוא המחליט אילו מהשירותים תקבל. לרוב, מנהלת המרכז נפגשת אתך מספר פעמים ובונה יחד אתך תכנית עבודה לשנה על פי יכולותיך וצרכיך. לעיתים על ההתאמות מחליטה ועדה בתוך מרכז התמיכה או ועדה חיצונית למרכז, שאחד מחבריה מתוך מרכז התמיכה. ועדה זו קובעת האם תהיה חלק מהמרכז, האם תקבל התאמות בהוראה ובהיבחנות ואילו התאמות תקבל.
שאלה
Shlomit Hadassi
כמה תארים בממוצע מתחיל ומפסיק באמצע, סטודנט עם הפרעות קשב לאורך חייו?
תשובה
שלומית שלום,
אין צורך להפסיק. אם עושים בחירה נכונה ומותאמת ללימודים ואם מקבלים תמיכה מקצועית ממרכז התמיכה לאורך שנות הלימודים, הסיכוי לכישלון נוטה לאפס.
שאלה
משה רפאל
האם סטודנט זכאי להטבה או מימון כלשהו באבחון?
תשובה
משה שלום,
אני לא יודעת על כל המסגרות האקדמיות. במכללה האקדמית בית ברל בה אני עובדת, יש הנחה לסטודנטים מהמכללה, הבאים לעשות אבחון במכון מוב"ן המצוי במכללה. יש לבדוק אם יש הנחות על האבחונים במסגרת בה נרשמת. אין הכרח לכך.
שאלה
Liat Glazer
שלום אורית,
התחלתי את הלימודים האקדמיים שלי בשבוע האחרון. אשמח לקבל כלים וטיפים ללמידה באקדמיה ואיך להתמודד עם כמות מאוד גדולה של חומר ומאמרים.
תשובה
שלום לך ליאת, אכן, נושא הקריאה של מאמרים רבי דפים, לא קלה. מה שאפשר לעשות זה:
- להירשם לסדנא בנושא קריאה יעילה/ משמעותית וללמוד את האסטרטגיות שמפעיל קורא מיומן במהלך קריאתו.
- ללמוד עם איש מקצוע במרכז התמיכה, איך ליישם את מה שנלמד בסדנאות על מאמרים ספציפיים שקבלת.
- לעבוד עם חונך על חלק מהמאמרים.
- זה בהחלט לא פותר את הקושי, אך משפר את התפקוד בצורה משמעותית.
- מה שחשוב – לקחת נשימה עמוקה ולהבין שזה תהליך שלוקח זמן.
שאלה
Michal Raveh
שלום אורית, רציתי לשאול לגבי תוקף אבחון – האבחון האחרון שלי הוא מ-2008 , שבעזרתו קיבלתי הקלות מהמרכז הארצי. האם לדעתך המכללה יכולה לדרוש ממני לחדש אבחון? תודה מראש!
תשובה
מיכאל שלום,
כל אבחון באקדמיה תקף בין 5 ל- 7 שנים, על פי האקדמיה אליה נרשמת. בכל מקרה, אתה כבר 8 שנים לאחר האבחון הקודם. תפקוד הרבה פעמים משתנה ורוצים לבחון את תפקודך הנוכחי. ברור לי שיש קושי – גם מתח וגם כסף… יחד עם זאת, לא חושבת שיחליטו שלא תעשה אבחון. זה קשה ואני מבינה.
שאלה
Shirley Yolanda Azar
ברצוני לדעת בבקשה, מה ההקלות להן זכאים מאובחני הקשב והריכוז. תודה
תשובה
שירלי שלום,
ההתאמות ניתנות בדרך כלל על פי חלק מההמלצות הכתובות באבחון. מעבר להן, כדאי לבחון את מידת הנחיצות של התאמה זו או אחרת לאורך שנת הלימודים הראשונה, בשיתוף המרכז ולרענן את ההתאמות כדי שיתאימו לצרכים. המרכז יכול לעזור בכך רבות. בדרך כלל, על הפרעת קשב ניתן לקבל הארכת זמן ועוד התאמות רלוונטיות לכל אחד ואחד על פי הכתוב באבחון.
שאלה
Shirley Yolanda Azar
תוך כמה זמן מרגע האבחון מקבלים את האישורים להקלות?
תשובה
שירלי שלום,
את האבחון עליך להעביר לדקאנט הסטודנטים או/ו למרכז התמיכה. לאבחון, עליך למלא טופס בקשה להתאמות. בשלב זה את צריכה לחכות להתכנסות ועדת ההתאמות. בדרך כלל מדובר על שבועיים מיום הגשת המסמכים.
כל מי שפספס ומעוניין להסתכל על האירוח עצמו, מוזמן להיכנס לקישור