הכה את המומחה – פרופסור דורון גוטהלף

doronבתאריך 25.1.17 אירחנו בדף הפייסבוק שלנו את פרופסור דורון גוטהלף. פרופסור גוטהלף הוא מנהל היחידה לפסיכיאטריה של הילד והמתבגר בתל השומר ומומחה להפרעת קשב ופעלתנות יתר ADHD.
במהלך האירוח הוא ענה על שאלות שנוגעות למיומנויות חברתיות בקרב ילדים עם הפרעת קשב.
אז לכל מי שפספס, לקטנו עבורכם חלק מהשאלות שנשאלו ע"י הגולשים שלנו. השאלות והתשובות שהבאנו, לא עברו עריכה אלא הגהה בלבד ומוצגות כפי שהופיעו בדף הפייסבוק שלנו.

 

חשוב להדגיש כי אין לראות בתשובות שמופיעות מטה כייעוץ אישי וכי תמיד יש צורך להתייעץ עם איש מקצוע.

 

Meirav Golomb Vardi
אצלנו הבעיה מתחילה עם הפסקת השפעת הכדור, כשהקטנה (8) רוצה משהו (אוכל, מחשב, משחק, כל דבר בעצם) ולא יכולה לקבל אותו מידית, יש סוג של היסטריה, בכי וצעקות בלתי נשלטות. הבעיה היא שזה קורה בדרך כלל כשאנחנו בדרך חזרה מהעבודה וצריכים לנהל את הסיטואציה מרחוק…. זה קושי אמיתי…. זה השעות שהיא עם האחים הגדולים יותר בבית והם לא מסוגלים להשתלט. מה עושים?

פרופסור גוטהלף
הסיטואציה של ריבים של ילדים, כשאין מבוגר משגיח בבית, היא נפוצה גם כשלילדים אין הפרעת קשב. בהעדר מבוגר, המצב נהיה בלתי מובנה או מבולגן ואז קשה לילד עם הפרעת קשב להסתדר והוא לעתים יוצא משליטה. אפשרויות שאפשר לשקול עם הרופא הן: לשנות את התרופה לתרופה עם השפעה יותר ארוכה, שתכסה את שעות אחר הצהריים או לקחת בייביסיטר או לבנות תוכנית וחוקים מדויקים של התנהגות בשעות אלו.

דפנה וסקר
אצלי הילד עולה לחטיבה שנמצאת מחוץ לעיר שאנו גרים. יש לילד שלי חששות תמיד משינויים, נורא קשה לו לקבל שינויים בחייו או בלימודים ועכשיו החששות הגדולים שיעלה לחטיבה לבד בלי חבריו לכיתה, שהיו אתו מהגן. מה אומרים ? איך מסבירים כדי שהמעבר יהיה כמה שיותר רך ונעים לכל הצדדים ?

פרופסור גוטהלף
מעבר לחטיבת ביניים, גם אם נעשה באותה העיר ועם חברים, הינו אתגרי לילדים עם הפרעת קשב. במקרים רבים הפרעת הקשב צפה על פני השטח רק בחטיבת הביניים וזאת מכיוון שיש קפיצת מדרגה בקושי הלימודי, במספר המורים והמקצועות, בגודל בית הספר וההמולה. כל אלו מאתגרים ילד עם הפרעת קשב. בנוגע לבנך – כדאי לנסות להכיר לו דברים מראש – אם יש תחביב/חוג שאהב, לנסות למצוא לו בבית הספר החדש, אם ניתן להכיר לו ילדים לפני, גם ייטב. לברר מה ילמדו ולספר לו על המקצועות החדשים שילמד וכו'. בסופו של דבר, לאחר תקופת הסתגלות, רוב הילדים משתלבים. בהצלחה !

Liat Shafir
התיווך בסיטואציות…לפעמים הם מפרשים את דברי החבר או שומעים משהו שנאמר ולאו דווקא עליהם ומשייכים זאת לעצמם….

פרופסור גוטהלף
בשפה המקצועית מה שתיארת נקרא "מחשבות יחס". לכולנו יש אותן לעתים, למשל כשאנחנו עוברים ליד קבוצת אנשים שמדברת ונראה לנו שמדברים עלינו. אחד הדברים שאופייניים לילדים עם הפרעת קשב הוא, שיש להם ליקוי במיומנויות חברתיות, שנובע גם מהבנה לא נכונה של סיטואציות חברתיות. על כן יש ללמדם מיומנויות אלו בקבוצה למיומנויות חברתיות עם ילדים בני גילם.
ניתן לבצע זאת ע"י מתן זוויות ראייה אחרות, שימחישו להם שלאחרים אין כוונות שליליות כלפיהם ומה ההסברים היותר נכונים לסיטואציה אותה הבינו לא נכון ואיך יכלו לנהוג אחרת בצורה יותר מווסתת ושבאמצעותה היו משיגים יותר.

Keren Levi Bezalel Adv
כיצד אנחנו, ההורים, יכולים לסייע לילדים בסיטואציות החברתיות, על מנת שיוכלו להשתלב בצורה טובה יותר? מתוך הבנה, שאנחנו לא נמצאים בגן/בבית הספר כדי ליצור את התיווך כמו בבית.

פרופסור גוטהלף
במרפאה הפסיכיאטרית לילדים ונוער בתל השומר למדנו, שההורים יכולים לעזור רבות לילדים, בייחוד בגיל בית ספר יסודי, לשפר את יכולותיהם החברתיות. אנו עורכים קבוצות למיומנויות חברתיות לילדים בכיתות ב' עד ה' עם הפרעת קשב. הילדים נפגשים בקבוצת ילדים וההורים נפגשים במקביל, לקבוצת הדרכת הורים למשך 12 פגישות. השיטה פותחה בלוס אנג'לס, והוכחה כיעילה במחקרים. השיטה נקראת Children's Friendship Training. מפגישה לפגישה מקבלים הילדים שעורי בית, הכוללים פעילויות חברתיות וההורים מעודדים ומשגיחים שהילד מבצע את המשימות. המטרה – ללמד את הילדים איך להיות כאלו שכיף לשחק איתם. הילדים לומדים כיצד לנהל שיחה באופן תואם והדדי, כיצד לארח חבר למשחק, כיצד לבחור חברים מתאימים, כיצד להשתלב במשחק קבוצתי, להתנהג באופן ספורטיבי ואיך להתמודד עם הצקות ובריונות. מי שמעוניין בפרטים שיפנה למזכירות המרפאה בתל השומר בטלפון 03-5302663. הטיפול הקבוצתי אינו כרוך בתשלום אך דורש טופס התחייבות מהקופה ומעבר של ראיון קבלה.

Ronit Cohen
רופא ששמו הולך לפניו, אשמח מאוד לשמוע על התנהגויות ומיומנויות חברתיות המאפיינות מתבגרים עם הפרעת קשב.

פרופסור גוטהלף
תודה על המלים החמות. מניסיוני, הבעיות החברתיות של ילדים עם הפרעת קשב הן קשות יותר בגיל בית ספר יסודי ומתמתנות במידה מסוימת בגיל ההתבגרות. הקשיים של מתבגרים עם הפרעת קשב, כוללים קושי להקשיב לחבר/ה – לעתים קרובות מעדיפים לדבר או "לנאום" מאשר להקשיב. כשמדברים אליהם, הם מתנתקים, דבר שיוצר לעתים אצל החבר רושם שלא מתעניין או לא אמפטי. לעתים שוכחים פגישות שקבעו או לברך חבר ביום הולדתו. חלק מהילדים עם הפרעת קשב מפריעים בכיתה או משמשים כ"ליצנים", דבר שיכול לעורר אהדה אצל ילדים "בעייתיים" ולהרחיק מהם ילדים "טובים".

Anat Shammai
אותי מעניין הנושא של הבנת החברות האמתית, כי נראה שמרוב עימותים אין הכלה של אחרים שהם חברים.

פרופסור גוטהלף
עימותים הכוללים התפרצויות זעם אלימות מאפיינים חלק מהילדים עם הפרעת קשב, בייחוד בגיל הגן ובית הספר היסודי. זאת מכיוון שיש להם נטייה לסף תסכול נמוך, התפרצויות זעם, התנהגויות אימפולסיביות וכמו שכתבתי בתשובה לשאלה קודמת, הם גם נוטים לעתים לפרש בטעות התנהגויות של ילדים אחרים כמכוונות לפגוע בהם.
הם אוהבים לנצח במשחקים (מאד מגיבים לחיזוקים חיוביים) ושונאים להפסיד. לעתים עד כדי כך שמטים את חוקי המשחק.

Etty Drori
אשמח לשמוע על אסטרטגיות ואיך ניתן לשפר…

פרופסור גוטהלף
השימוש במילה אסטרטגיות היא נכונה מאד. מחקרים מראים שמעבר לאימפולסיביות, שמקשה על ההתנהלות החברתית, לילדים עם הפרעת קשב יש ליקוי או קושי במיומנויות חברתיות. כאשר יש ליקוי, הטפול הוא הקניית מיומנויות. מכיוון שמדובר במיומנות של קשר וחברות עם ילדים אחרים, טפולים פרטניים בו אדם מבוגר (פסיכולוג) משוחח או משחק עם ילד באחד-על-אחד לא עוזרים, כי אינם עוברים הכללה לחיים האמתיים. קבוצות טיפוליות, בהן הילדים לומדים לשחק אחד עם השני, הן טובות, אך גם כאן קיימת בעיה ליישם את המיומנויות שנלמדו בסביבתו "הטבעית". בקבוצה בתל השומר אנו מקנים לילד מיומנויות, אותן הוא מיישם בסביבתו הטבעית – בבית ספר, במשחק עם חברים מהשכונה וכו'.

Hila Okev-Barzilay
האם באמת אפשר לעזור להם? אנחנו כל הזמן עסוקים לייצר לילדנו סביבה מוגנת ואוהבת, להזמין חברים ומשום מה תמיד צריך תיווך, אין המשכיות והוא תמיד מאבד עניין תוך דקות. אין לו בביה"ס חבר אמיתי והוא כל הזמן סביב קבוצה אחרת של ילדים. בסופו של דבר מרגיש לנו שאנחנו ב"פול גז על ניוטרל" והאופי והמזג שלו הם העניין האמיתי .

פרופסור גוטהלף
הילה, את מתארת במדויק מה שהורים רבים לילדים עם הפרעת קשב חווים. הזמנת חברים על ידי ההורים, מתאפשרת בגיל הגן ובכיתות הראשונות של בית ספר יסודי. אחר כך זה לא עובד יותר והילד צריך לדאוג להזמין חברים בעצמו. ההורה יכול לאמן את הילד לרכוש את מיומנויות המשחק עם חבר. זה מתחיל בבחירת חברים – רצוי שלא יבחר ילדים "בעייתיים"- פרועים או אלימים, שאיתם המשחק לא יעבוד. יש ללמד אותו כיצד לנהל שיחות "פינג-פונג" עם ילדים אחרים, בהן הוא לא רק "נואם" אלא שואל את הילד, למשל על תחביביו או במה הוא אוהב לשחק ומנסה למצוא איתו תחומי עניין משותפים, שישמשו בסיס למשחק משותף אם וכאשר יפגשו. צריך ללמד אותו לתכנן משחק עם חבר. למשל לשים בהישג יד מספר משחקים שהוא אוהב, אבל לתת לחבר לבחור באיזה משחק לשחק. יש ללמד אותו כיצד להשתלב לקבוצה משחקת של ילדים, כיצד לשחק באופן ספורטיבי וכיצד להתמודד עם הצקות. את כל הדברים הללו ניתן ללמוד רק תוך כדי תרגול מובנה עם הילד.

Fanny Itzhak
הילד מאובחן ושותה כדור ריטלין. הקושי הוא חברתי, בהבנת סיטואציות חברתיות – אומר כל אשר על לבו, לא כדי לפגוע או להעליב, אלא כי כך הוא חושב וזה גורם לבעיות בחברה, כי הם נפגעים ונעלבים. כיצד ניתן לסייע בקושי זה ?

פרופסור גוטהלף
אכן כנות וחוסר טקט נאיבי הן תכונה אופיינית לילדים עם הפרעת קשב. זה חלק מקסמם אך גם עושה להם בעיות רבות בהעליבם בכך ילדים, מורים וגם את ההורים. זה נובע בחלקו גם מחוסר הבשלות הרגשית שלהם. רגשית, ילדים רבים עם הפרעת קשב צעירים מכפי גילם. יש לאתר את הדפוסים והאמירות חסרות הטקט של הילדים ולשקף להם כיצד חווה זאת הזולת וכיצד נכון יותר היה לנהוג או להתבטא. לעתים ניתן לתכנן איתם מראש התנהגות במצבים חדשים ולא מוכרים ולמנוע בכך צרות מראש.

Fanny Itzhak
שאלה נוספת – אילו משחקים היית ממליץ לשחק עם ילדים אלו ?

פרופסור גוטהלף
שאלה טובה. אולי זה יישמע קצת מיושן, אבל משחקי המחשב כמו FIFA ואחרים, פחות טובים ליצירת קשרים, כי אלמנט ההדדיות בהם מועט. לעומת זאת משחקי קופסא ומשחקי כדור מומלצים והסוג הספציפי הוא בהתאם לגילו של הילד.

Esti An
הבן שלי בן 6.4 בגן טיפולי ונוטל ריטלין. השאלה העיקרית – האם באמת הטיפול התרופתי מקנה להם יכולות חברתיות.. או שכשפגה השפעת התרופה, הכל חוזר חלילה?.. האם יש לעבוד אתו בבית מעבר לעבודה אתו בגן?

פרופסור גוטהלף
השפעת הריטלין ותרופות הקשב האחרות, היא רחבה ולא ספציפית. היא משפרת מלבד הקשב וההיפראקטיביות, גם חרדות ומיומנויות חברתיות. כלומר, תחת השפעת התרופה, היכולות החברתיות של ילדים עם הפרעת קשב, משופרות. גם מכיוון שעם התרופה הם פחות מגיבים באימפולסיביות ותוקפנות וגם הם פרטנרים יותר נינוחים. מצד שני, יש לשים לב שאחת מתופעות הלוואי האפשריות של תרופות להפרעת קשב היא "זומביות" או שהילד נהיה "יותר מדי שקט" ואז הרצון של הילד לקשרים חברתיים, כגון לשחק בהפסקה עם ילדים, פוחת. כשזה קורה צריך להיוועץ ברופא.

מזל שפר
אצלי, הקטנה יש לה הפרעת קשב וריכוז. היא בת 5וחצי וקשה לה לחכות לתור במשחק. היא לא מוותרת לאחותה כלום, היא רוצה רק את שלה. מה לעשות במצבים כאלה ?

פרופסור גוטהלף
מדובר בהתנהגויות אימפולסיביות, ששכיחות בילדים עם הפרעת קשב – שתלטנות, קושי לחכות לתור, קושי לחלוק. ניתן למתן התנהגויות אלו בטפול תרופתי וגם על ידי חיזוקים חיוביים (פרסים) – למשל על שיתוף. יש לזכור שילדים עם הפרעת קשב מגיבים מצוין לתוכניות התנהגותיות מובנות ולפרסים.

ולכל מי שפספס את האירוח ורוצה לקרוא בעצמו את השאלות מוזמן להיכנס לקישור המצורף.

נתראה באירוח הבא !!!

    תפריט נגישות