הכה את המומחה – חגי שור
31 בינואר 2016אירוח של חגי שור
בתאריך 28.1.16 ארחנו בדף הפייסבוק שלנו את חגי שור, מומחה בנושא טיפול תרופתי להפרעת קשב ופעלתנות יתר ADHD, בעל ניסיון רב שנים בטיפול תרופתי ב- ADHD. מנהל רשת "שור טבצ'ניק", רשת הפארם היחידה בארץ המייבאת תרופות מיוחדות ל- ADHD.
אז לכול מי שפספס ליקטנו עבורכם חלק מהשאלות שנשאלו ע"י הגולשים שלנו. השאלות והתשובות שמופיעות כאן לא עברו עריכה ומופיעים כפי שהופיעו בדף הפייסבוק שלנו.
חשוב להדגיש שאין לראות בתשובות שמופיעות כאן כייעוץ אישי ותמיד לפני שינוי תרופתי או נטילת תרופה יש להיוועץ באיש מקצוע מתאים.
ליאת שאלה – שלום חגי, יש לי שני ילדים מקסימים ורגועים בן 9 ובת 6 שהפרעת הקשב פוגעת להם בהישגים בלימודים. אנו שוקלים לתת טיפול תרופתי אבל מתלבטים אם כל תופעות הלוואי ״שוות״ את זה. מדאיג אותי הזמן בו הכדור מפסיק להשפיע כי כרגע הם ילדים רגועים ונעימים ומלחיץ אותי שכשיתחילו ליטול תרופה ברגע שתפוג ההשפעה הם יהיו תזזיתיים/ עצבניים וכו.
תשובתו של חגי – כמו כמעט כל דבר בחיים ההתלבטות היא לא בין שחור לבין לבן, אלא בין שתי חלופות שלכל אחת יתרונות וחסרונות.
גם לאי טיפול יש תופעות לוואי. חוסר הגשמה עצמית, אי מיצוי פוטנציאל ועד.
תופעות הלוואי יכולות להיות בעת השפעת הכדורים , או בסוף ההשפעה. אין תופעות לוואי מחוץ לטווח ההשפעה. פני לרופא מנוסה, וזמין. קחי בחשבון שהתאמת התרופה והמינון עלולים לקחת זמן, אבל רופא מנוסה ישנה מינונים ותרופות עד שימצא את התרופה עם הכי פחות תופעות לוואי.
שרית שאלה – רציתי בבקשה לשאול האם תיתכן תופעה של מינון יתר בטיפול בקונסרטה? אני נוטלת באופן קבוע קונסרטה 54 מ״ג ומרגישה שלעיתים אני רואה את עצמי מלמעלה עושה את הפעולות (כל פעולה לאו דווקא בעבודה, בבית או בנהיגה) מאין תחושת ריחוף כאילו אני מסתכלת על עצמי מבצעת את הפעולה, כמו – כן אני נהיית מאוד אדומה בפנים ותחושת היובש בפה מאוד כבדה וגם כמה שזה ישמע מוזר הלשון שלי נפוחה מאוד וכאילו לוחצת על השיניים. ביקשתי מהרופאה הנוירולוגית שאני מטופלת אצלה לרדת למינון 36מ״ג אך היא אמרה שזה לא יהיה טוב לי כי עד שהגענו למינון הזה והבנו שאז אני מרגישה את שיפור בריכוז לא כדאי לחזור אחורה (למרות שממה שאני זוכרת זה לא לקח יותר מחודש בין הגדלת המינון). אודה לך מאוד אם תוכל להגיד לי מה אתה חושב ואם אתה חושב שכדאי לי לנסות תרופה אחרת.
תשובתו של חגי – יתכן ואחרי תקופה ממושכת של טיפול מידי יום, התרופה תצטבר בגוף ואז המינון האפקטיבי גדל. אני מציע לך לעשות הפסקה של יום יומיים מידי שבוע, או לרדת ליום יומיים ל 45 מג 36+18 ולראת מה קורה.
איריס שאלה – הבן שלי אמור לקבל כדור של 70 מ"ג ביום. אחרי שניסנו את מגוון הכדורים כולל אדרל. בני סובל מטיקים בצוואר ו הראש, כשהוא לוקח ויואנס,או למעשה כל אמפטמין, הדבר מגביר לו את הטיקים בצורה ניכרת. מיותר לציין שבלי כדור הוא לא מתפקד בבית הספר. מה החלופה?
תשובתו של חגי – סטרטרה או גואנפצין. את צריכה רופא מאד מנוסה.
ליטל שאלה – הבן שלי בן חמש קיבל אישור מנוירולוג להתחיל טיפול בריטלין. הייתי שמחה לשמוע על הסוגים השונים של ריטלין, המינונים הרצויים לגיל זה (משקל 20 ק״ג) ועד כמה אפשר למנוע את ״הנפילה ״ שמגיעה אחרי שהכדור מפסיק להשפיע.
תשובתו של חגי – את הנפילה שבסוף ההשפעה אפשר למנוע חלקית על ידי אכילה של חטיף מתוק, או שוקלד, או תמרים בסוף ההשפעה. שיטה טובה יותר היא לעבור לקונצרטה או LA, אבל לא בטוח שבגיל כל כך צעיר תרצו הרבה שעות השפעה. למידע נוסף חפשי מינון ריטלין בגוגל.
חגית שאלה – הבן שלי עבר לקונצרטה אחרי ריטלין la הוא רגוע יותר אבל עדיין קשה בלימודים. המליצו לי לא להתקרב לכדורים על בסיס אמפטמינים ומצד שני קראתי המלצות על ויואנס. אפשר לקבל הסבר על ההבדלים בין סוגי התרופות והאם אתה ממליץ לעבור בכ"ז לויואנס.
תשובתו של חגי – לא יודע מי אמר להתרחק מאמפתאמינים. בטוח שזה לא איש מקצוע. האמפתאמינים הם בני דודים של הריטלין. אני מכיר אלפים שנתקלו בקושי עם ריטלין ועברו בהצלחה לאמתפתאמינים. ויואנס הוא אמפתאמין משופר שעובד יותר שעות ועם פחות תופעות לוואי בדרך כלל.
לא כתבת בן כמה הילד ואיזה מינון הוא לוקח. אולי אפשר להעלות מינון ב LA לפני שינוי תרופה.
חפשי ויואנס בגוגל ותקבלי מידע באתר shor.
רינת שאלה – בני כמעט בן 9 לוקח קונצרטה 54 מג. בבית הכל נפלא ורואים את ההשפעה בבירור. בבית הספר לא משהו בכלל… כעת מנסים לשנות לאטנט אך עדיין לא מוסדר מול קופת החולים. א. האם ידוע כבר מתי נוכל לקנות אטנט בקופת חולים? ב. האם יש לך הצעה אחרת? תודה מראש.
תשובתו של חגי– לא תוכלי להעלות מינון בקונצרטה. אטנט יכנס לקופות תוך מספר שבועות קטן. בחלק מהקופות הוא כבר זמין. אם זה דחוף לך, קני בפרטי. ההפרש בין אטנט פרטי לקונצרטה אינו גדול.
אלינור שאלה – לא מזמן התחלתי לקחת רטלין 40 la עם המלצה ל 50 -אחרי חודש (לא רצוף) לא מרגיש לי שזה משפיע עליי …
ניסיתי קונצרטה 72 ולא הרגשתי שום שינוי. לציין שאני בת 25, יש משהו חלופי?תשובתו של חגי – את צריכה רופא מנוסה. יתכן וצריך להעלות ל 90 מג או לעבור לתרופה אחת. כאמור רק רופא יכול להתאים לך תרופה ומינון.בשאלת המשך אלינור שאלה – 90 זה לא יותר מדי ?? אני שוקלת 55.
תשובתו של חגי – הקשר בין משקל למינון בריטלין הוא קלוש מאד. ההפרש בין המינון המינמאלי למקסימאלי הוא פי 3. רק התגובה שלך היא שקובעת אם המינון נכון או לא.
יערית שאלה – הבן שלי בן נטל, התנסה בריטלין, פוקלין וויואנס. רק הקונצרטה 54 מג השפיעה, אך לצערי למשך שנתיים, ואז ההשפעה ירדה משמעותית!!
כיום מקבל סטרטרה 40 מג(התחיל לפני חודש)בשילוב קונצרטה 40 מג, לצערי עדיין אין השפעה. אני כבר מיואשת. תהיתי עם יש עוד תרופות שלא חשבנו עליהם.
תשובתו של חגי – אולי הוא עלה במשקל וצריך להעלות את הקונצרטה. לא כתבת גיל ומשקל. ילדים גדלים ופעמים רבות צריך להעלות מינון. בלי זה קשה לי לענות.
בשאלת המשך יערית שאלה – היה ניסוי להעלות לו את המינון של הקונצרטה, והוא לא צלח. הגובה של הבן שלי הוא 135 והוא שוקל 35.
תשובתו של חגי – את צריכה להמתין עוד כשבועיים עם הסטרטרה לפני שתחליטי. חפשי רופא ממש מנוסה בקשב. לא כל נוירולוג הוא כזה.
שני שאלה – הבן שלי לקח ריטלין LA והרגיש מאוד לא טוב איתו לכן החלפנו לריטלין 10 מג שעוזר לו מאוד אך לא מספיק כמובן לכל היום…אתה ממליץ לנסות משהו אחר (השינויים גם לא נעימים כמובן), או שלהמשיך לקחת כדור 10 מג בבוקר ואחרי 4-5 שעות לקחת עוד חצי כדור (כבר ניסה השבוע והרגיש עם זה טוב). תודה.
תשובתו של חגי – לא כתבת איזה מינון LA הוא לקח. ההמלצה היא לעשות מה שעובד לו טוב. לכל אחד יש תרופה אחרת שעוזרת ואין כללים שנכונים לכולם. תוכלו לנסות קונצרטה 45, או להשאר עם 10 מג + 5 שזו גם אופציה טובה. צריך רופא מנוסה.
דנה שאלה – תופעות של ערנות ואי יכולת להירדם, סחרחורות בערב ובמהלך היום יכולות להיות קשורות לרטלין 20mg la?
תשובתו של חגי – כן יכול בהחלט להיות קשור. תפני לרופא שיחליף אולי לאטנט או ויואנס.
נועה שאלה – יש עוד תרופות לקשב וריכוז מאותה משפחה כמו הסטרטרה? שהן לא ממריצות כמו ריטלין וקונצרטה ואדרל ודומיהן?
תשובתו של חגי – סטרטרה היא ייחודית ואין לה דומות. ישנה תרופה אחרת שנקראת גואנפצין שאינה דומה לשום תרופה אחרת. עד שלא תנסי – לא תדעי.
אריאלה שאלה – בתי בת ה 9 וחצי החלה לקחת ריטלין LA 20 mg
לוקחת רצוף מזה שבוע ימים, ולא ניראת איזו שהיא השפעה. מה עושים ?
תשובתו של חגי – מתחילים תמיד במינון נמוך ועולים. בהחלט סביר שזה מינון נמוך מידי וצריך להעלות. תחזרי לרופא.
סבטלנה שאלה – לוקחת רטלין 20 מג.פיתאום עושה המון תופעות לואי …וגם משפיעה פחות טוב מבעבר ..יכול לקראת כזה דבר פתאום …
תשובתו של חגי – ריטלין LA 20 זה מינון מאד נמוך לאדם בוגר. בריטלין תת מינון עושה תופעות לוואי. לכי לרופא מנוסה!!! הנסיון בקשב מאד חשוב.
ציפי שאלה – הבת שלי בת 10. לוקחת ריטלין כבר 3 שנים. כרגע המינון הוא 20 המינון מעולה. והיא באמת מרוכזת הרבה יותר שהיא לוקחת. הבעיה היא שזה ממש פוגע לה בתאבון . היא מאוד מאוד רזה. רציתי לשאול האם כדאי לנסות לשנות תרופה? ואם כן לאיזו אחת?
תשובתו של חגי – לצערי רוב התרופות חוסמות תיאבון. חשוב מאד מאד ארוחת בוקר ללא קשר לתרופה. ארוחת בוקר זה עניין של הרגל נרכש. ואח"כ אם היא חוזרת לאכול ב חמש שש אחהצ זה בסדר. תני לה חטיפים קריספיים. אולי את זה היא תאכל במשך היום. לא סנדביץ רך אלא חטיף קשה.
אופציה לתרופה אחת היא סטרטרה . חפשי סטרטרה בגוגל.
יהודה שאל – אני בן 26 לוקח 20 הרופא ניסה לתת לי 30 ו40 והגוף לא מעכל (גורם לשלשולים). האם יש מניעה לקחת 2 פעמים ביום במקום פעם אחת? ומדוע.
תשובתו של חגי – אם תיקח LA מאוחר מידי – לא תוכל לישון. זו תופעת לוואי ידועה. תשקול עם הרופא מעבר לויואנס או אטנט.
רוזני שאלה – בני בן 13.5 נוטל פוקלין 30 מג מזה 5 חודשים.
לאחרונה ההשפעה נראית פחות משמעותית. הוספה של 10 מג משמעותה 300 ש״ח נוספים… האם לחזור לריטלין? האם המינונים כל הזמן גדלים?
תשובתו של חגי – פוקלין 40 לגיל הזה זה מינון גבוה. הייתי שוקל מעבר לויואנס.
ברכה שאלה – יש לי שאלה, כמה שעות ביום משפיע הטיפול התרופתי שנקרא By ands cap 30 mg.
תשובתו של חגי – גוגל ואני לא מכירים טיפול כזה. לא ברורה לי הכוונה.
יונית שאלה – האם קונצרטה גורם לנדודי שינה? ומה אפשר לעשות על מנת למתן זאת אצל ילד צעיר שלא מסוגל להרדם עד מאוחר בלילה?
תשובתו של חגי – לעיתים הפרעת השינה נמשכת זמן ארוך אחרי שהשפעת התרופה פגה. אפשר : להקדים לקיחה, או להוריד מינון, או לעבור ל LA או לעבור לאטנט. לכל שיטה מגרעות משלה. תתיעצו עם רופא מנוסה.
דינה שאלה – בתי התחילה לקחת ריטלין של 10 מ"ג היא נוטלת כבר שבוע
שאלתי מתי צריכים לבדוק את ההשפעה .כעבור מספר שבועות או שזה מיידי? האם בכל זאת עם נטילת הריטלין עדיין יש תיאבון או שהמינון לא מתאים לה.
בתי ילדה שקטה מאוד החלטנו לקחת ריטלין על מנת לשפר את השיגיה הלימודיים
אשמח לדעת אם יש עוד תרופה ללא תופעות לוואי שתורמת לריכוז .
תשובתו של חגי – הילדות השקטות הכי סובלות כי הבעיה לא באה לידי ביטוי חיצוני וכך הן לא מטופלות. תגובה לטיפול היא מיידית . לכן אם זה לא משפיע – המינון נמוך מידי. חזרי לרופא לתיקון מינון. זה תהליך ארוך של פינג פונג בינך לבין הרופא שאמור לשנות את המינון.
דבי שאלה – בני בן 8.5 שנים נטל פוקלין , רטלין על כל סוגיו , התחיל רטלין מגיל 4.5 , הוא סובל מאיבוד תאבון, הוא שוקל 18 ק"ג עם בגדים. כיום הוא עם קונצרטה 27 מ"ג וקונצרטה 18 מ"ג וכאשר הכדור מתפוגג עדיין לא חוזר לו התאבון.
שמעתי שיש 2 כדורים שאין להם תופעות לוואי ושהם חדשים בסל , האם יש באמת כדור שלא פוגע באכילה? והאם השמן הקנביס באמת עוזר לבעיות קשב וריכוז??
תשובתו של חגי – אם התיאבון מטריד אותך, את חייבת לקצר את משך ההשפעה. לאטנט שש שעות השפעה ואולי זה מספיק. הכדור היחידי שלא פוגע התיאבון הוא סטרטרה, אבל זה לא עוזר לכולם. תוכלו לנסות. להוסיף לו שמן קנביס זה לא רעיון טוב וגם לא יעיל אל מול הקונצרטה.
עדי שאלה – כמה שעות נמשך ההשפעה של adarall ?
תשובתו של חגי – כדורים – 6 שעות. קפסולות ER – כ 10 שעות.
אושרית שאלה – יש תחליף לקונצרטה 54 מ"ג עם פחות תופעות לוואי או משהו שלא יפגע בשינה?
תשובתו של חגי – על כל אחד התרופות עובדות אחרת, לכן אין תשובה חד משמעית. צריך לקחת תרופה שפועלת פחות שעות כמו LA או לעבור לאטנט או לויואנס.
שימחה שאלה – שלום חגי האם ילד שמטופל בדפלפט יכול לקבל טיפול להפגעות קשב וריכוז.
תשובתו של חגי – את צריכה נוירולוג ממש מומחה הן לבעיה של הדפלפט והן לבעית הקשב. אכן יש בעיה. התרופה היחידה כמעט שאפשרית לדעתי היא גואנפצין.
שירן שאלה – תרופות קונבציונליות והנקה? יש בעייה? מול מי מבררים?
תשובתו של חגי – כן . על פי הספרות זה אסור. אין מידע ולכן יש חשש. תוכלי לשאול במרכז באסף הרופא . חפשי ייעוץ תרופתי בהריון בגוגל.
גלית שאלה – האם אדרל ואטנט זהים?
תשובתו של חגי – כן בהחלט. אלו תרופות גנריות.
רינת שאלה – מה דעתך על ויואנס?
תשובתו של חגי – זו תרופה טובה מאד. בדרך כלל עם פחות תופעות לוואי. אבל כמו כל תרופה היא לא מתאימה לכל אחד. צריך לנסות.