העצמאות שבחופש

"אין לי כח לשבתות האלה, כל השבוע אני קמה בשש, לוח הזמנים שלי עמוס וצפוף ומתוכנן מהבוקר עד הערב. כל בוקר אני קמה לתכנית מדויקת של זמנים ופגישות. אני רק מחכה לשבת שתבוא, שאוכל להרפות, לשחרר מעט את ה"צריך" ולא להיות חיבת לאף אחד כלום. אני צריכה לנוח. בבית אין לי תינוקות שאני חיבת להאכיל, הילדים שלי כבר ילדים בוגרים והם לא חייבים לאכול בשמונה בבוקר. אבל הם התרגלו שאני עושה הכל – שאני אתכנן להם את הבילוי השבועי של שבת ושאני אדאג לכל מה שצריך לפני היציאה ואני אכין תיקים ואני אזמין מקומות ואני אסיע… השבתות שלי הפכו לסיוט בתוך החופש הזה שנקרא שבת מנוחה. כבר הרבה זמן אני לא מרגישה את השלווה שהשבת אמורה לתת לי." כך הגיעה השבוע מיכל, חסרת כוחות, מותשת מההתנהלות של הבית והעבודה כל השבוע.

 

כל תקופת החורף היינו עם המשפחה בבית, היה לנו נעים והיו מספיק פעילויות בבית. עכשיו שעברנו את פסח ונכנסה אנרגיית האביב, שהביאה אתה את הטיולים, הפיקניקים, הים והכיף לצאת – בין רגע נגמרה לנו גם השלווה !

 

אנחנו מוצאים את עצמנו במצב שבו אין לנו שקט, הילדים מצפים שנעשה עבורם דברים, נפעיל אותם, נשעשע אותם כי הפתרון של הילדים בשלב הזה הוא לשקוע במסכים ואת זה אנחנו ההורים מאוד רוצים למנוע. נוצר מצב שאנחנו עושים הכל כדי להוציא את הילדים מהמסכים ובכך לא משאירים לילדים שלנו שום יוזמה, הם הופכים להיות תלויים וחסרי עצמאות.

 

איך אפשר לעשות אחרת ?

  1. ארוחת בוקר של שבת – פעמים רבות הילדים הצעירים קמים מוקדם יותר מאתנו. בואו נכין להם צלחת הפתעות ונכין בה פירות חתוכים, חטיף בריאות, מנת קורנפלקס והם ידאגו לעצמם לארוחת הבוקר הראשונה. אפשר להניח את הצלחת במקרר והילדים ילמדו לחפש אותה שם.
  2. תפקידים – נגדיר תורנות לעריכת השולחן. הילדים יהיו שותפים בהכנת הארוחה המשותפת. נשלב אותם בתכנון, בהכנות ובהגשה.
  3. לא להבהל ממסכים – יש במדיה הדיגיטלית הרבה מאוד מידע משמעותי ותוכנות מעשירות. חשוב שנדע איפה הילדים נמצאים כשהם מול המסך, חשוב שנדע לכוון אותם ולעודד אותם וגם נשתתף אתם, כדי שנלמד ונכיר את סביבת התוכן שהילדים חיים בה.
  4. שעת הארוחה המשפחתית – נקבע שעה קבועה למפגש המשפחתי. עד השעה הזו, הילדים יעסיקו את עצמם ולא יפריעו לנו ההורים ויאפשרו לנו את השקט של הההשכמה.
  5. תכנון יציאה – כדי למנוע לחצים מיותרים, נתכנן מראש כל יציאה מהבית ונשתף את הילדים בכל תהליך ההתארגנות. כך גם נלמד אותם איך אנחנו בונים את היציאה –

לטיול – נתארגן ערב קודם, נתכנן לו"ז, נכין מראש את הציוד שנרצה לקחת ונקום בזמן בשבת.

לסרט – נחליט מראש לאיזה סרט ובאיזו שעה, כך שכולם יוכלו להתאים את עצמם לשעה המתוכננת ונשתף את הילדים ברכישה הדיגטלית, כדי למנוע אכזבות.

 

אחד הדברים היפים בזמן החופשי, זה שאנחנו יכולים לעשות בו מה שאנחנו רוצים, אנחנו לא חייבים להיות מתוכננים לפי לוח זמנים מדויק. אם אנחנו לא מתכננים מראש מה אנחנו רוצים לעשות בחופש, הזמן בורח לנו ואנחנו הולכים לאיבוד.

חשוב מאוד שנקדיש לכך מחשבה ונדע מה אנחנו רוצים לעשות בזמן החופשי, נגדיר זאת מראש ונקפיד לקבוע, גם בימי החופשה נקודות עוגן של פעילות. כך נכניס את החופש שלנו לתוך מסגרת כללית, עם נקודות עוגן, שיאפשרו לנו להרגיש את החופש ולא ללכת בו לאיבוד בתוך חוסר העשייה.

 

הכי חשוב שנלמד את הילדים שלנו איך אנחנו מתארגנים ומה השיקולים לכל החלטה שלנו וכך הילדים ישתפו פעולה ויהיו מגויסים לכל התהליך.

    תפריט נגישות