חזרה ללימודים בעידן הקורונה
8 במאי 2020חזרה ללימודים בעידן מגפת הקורונה לילדים הסובלים מ ADHD – איריס שני מארחת את ד"ר איריס כהן יבין
החיים שלנו כיום, בעידן מגפת הקורונה, שונים מכל מה שהכרנו בעבר ומאופיינים על ידי שינויים, הגבלות ואי ודאות.
עבור ילדים ומתבגרים עם הפרעת קשב ופעלתנות יתר ADHD, תקופה זו יכולה בהחלט להיות מאתגרת.
לאחר שנאלצו להתמודד עם הסגר, הגבלת תנועה, ריחוק חברתי ולמידה מהבית, כעת עליהם להתמודד עם חזרה לשגרה, אך לשגרה שונה ממה שאי פעם הכירו.
ההתמודדות הינה במספר מישורים:
סדר יום: כמו לאחר החופש הגדול, הרבה ילדים שיצאו מהשגרה הרגילה של שינה בזמן וקימה בזמן בבוקר, מתקשים לחזור להרגלים מותאמים לתקופת הלימודים.
הסתגלות לשינויים: הילדים נכנסים למסגרת שונה ממה שהיו רגילים קודם. יש הנחיות רבות שצריך להבין ולהפנים. במקרים רבים הכיתות מחולקות לקבוצות, לא תמיד לומדים עם המורות שהם מכירים. אין אפשרות לשחק בחוץ במשחקים שעוזרים להוציא אנרגיות.
היגיינה וריחוק חברתי: ההתעסקות בהיגיינה, שטיפת ידיים, מסכות וכפפות, שמירת מרחק מילדים אחרים, לא לשחק במשחקים משותפים והגבלות נוספות יכולות להקשות מאוד על הילדים.
חברתית: לא קל עבור רוב הילדים להיכנס שוב למעגל החברתי לאחר תקופת נתק (לרוב בחופש הגדול יש מפגשים חברתיים בניגוד למצב כיום של נתק מוחלט).
ההגבלות של הריחוק החברתי מפריעות למשחק הספונטני של הילדים. יהיו ילדים שיחווה החמרה של קשיים חברתיים שהיו עוד קודם או קשיים חדשים ,ויש סיכון לחוויות של חרדה , בדידות ומצוקה.
לימודית: רוב הילדים יצאו מרוטינת הלמידה המסודרת, והלמידה בבית לא נתנה מענה מלא, כך שישנם ילדים רבים שצברו פערים לימודיים. ישנם ילדים שמצאו שהלמידה מהבית הייתה קלה יותר עבורם מסיבות רבות, לילדים אלו יהיה קשה לחזור ללמוד שוב במסגרת הכיתה ולחוות שוב לחץ של מטלות ומבחנים.
התארגנות: על הילדים להביא חפצים שהם לא רגילים להם (מסיכות, כפפות, מגבונים, חיטוי) בנוסף לציוד לימודי וחוברות הלימוד שאי אפשר להשאיר בכיתה. דבר זה יכול להיות מבלבל וקשה עבור ילדים עם קשיים בהתארגנות.
קשיים תחושתיים: יש ילדים הרגישים למגע של המסכות והכפפות. כמו כן ילדים המחפשים ואוהבים מגע פיזי מסיבות תחושתיות או רגשיות ועשויים להתקשות מול החוקים של הריחוק החברתי.
סוגיות סביב הטיפול התרופתי: דומה למצב אחר חופשה ארוכה, יש צורך לבחון מחדש האם הטיפול התרופתי אידאלי מבחינת השפעה ותופעות לוואי.
אז כיצד ניתן לעזור לילדים עם הפרעת קשב להסתגל למעבר?
חשוב מאוד לשדר לילדים אמון במערכת החינוך ולא להציף בילדים חרדות מיותרות לגבי המצב או סכנות אפשריות.
חשוב מאוד להכין את הילדים מראש לקראת כל שינוי, לוודא שהילדים מבינים כיצד תתנהל המסגרת החדשה ואת החוקים החדשים.
אם ההורים לא בטוחים שהם מבינים את הנהלים עד הסוף, עדיף להתייעץ עם הצוות החינוכי.
חשוב לדבר עם הילדים לאחר החזרה מבי"ס, לשאול איך היה ואלו קשיים היו כדי לעזור להם בהמשך.
חשוב להיות איתם בזמן ארגון התיק באופן יומיומי, לוודא שזוכרים להביא את הציוד הנדרש ומוציאים את הציוד המיותר.
עבור הילדים הזקוקים לפעילות גופנית בשעות בי"ס כדאי לחשוב ביחד עם המורה על דרכים אלטרנטיביות להוציא אנרגיות, ועל משחקים שאפשר לשחק עם החברים באופן שיהיה מהנה אך לא יגרום לקרבה פיזית.
חשוב מאוד להיות מודעים לקשיים החברתיים, לשמוע את דברי הילד, למצוא דרכים להקל על הילד כולל התערבות של הצוות החינוכי בעת הצורך.
חשוב לעזור בהסתגלות חזרה ללימודים, לעזור להשלים פערים, לוודא שהילד מקבל התייחסות לקשייו מצד המורה, גם אם מדובר במורה שלא מכיר את הילד.
ניתן למצוא דרכים להקל על הילד עם קשיים תחושתיים, מומלץ להתייעץ עם איש מקצוע כגון מרפא בעיסוק.
מעקב אחר ההשפעה של תרופה, לשים לב לילד בזמן השפעת התרופה, לשאול אותו כיצד מרגיש עם התרופה לטוב ולרע ולוודא שיש מעקב סדיר אצל רופא מומחה בתחום הקשב.
במקרה הצורך חשוב לפנות להתייחסות טיפולית לקשיים רגשיים, התנהגותיים או חברתיים, או הדרכת הורים, על ידי איש מקצוע בתחום בריאות הנפש.