באיזה שלב אתם נמצאים?

זכויות באקדמיה

14 ביוני 2016

המדריך לסטודנט המתחיל או דע את זכויותיך באקדמיה

אז מזל טוב !!! הצלחת לעבור את הבחינה הפסיכומטרית, לקבל ציון טוב ולהתקבל למסלול הלימוד שכל-כך רצית. עכשיו עולה השאלה כיצד האקדמיה יכולה לסייע לך להתמודד עם המסגרת הלימודית. חשוב לזכור ולהבין כי המסגרת התמיכתית המוצעת לסטודנט עם הפרעת קשב ופעלתנות יתר (ADHD) לא נועדה להעניק יתרון לסטודנט כזה או אחר, אלא לעזור לו להגיע לאותה רמה של הסטודנט הממוצע ולבטא את היכולות הטמונות בו.

על מנת לעשות סדר בנושא זה, נחקק ב-2008 "חוק זכויות תלמידים עם לקויות למידה במוסדות על-תיכוניים". מטרת החוק הייתה להגדיר באופן מסודר את התשובות לשאלות:
מיהו סטודנט בעל לקות למידה, מהי לקות למידה, מי מוסמך לאבחן אותה, מהי המסגרת התמיכתית המוצעת, הצורך בהקמת מרכז בכל מוסד אקדמאי אשר אחראי על תחום זה וכדומה.
חשוב להבהיר כי במסגרת החוק, לקות למידה והפרעת קשב (ADHD) נמצאים באותה הגדרה, למרות השוני הרב בין האבחנות.

למרות הכוונות הטובות של מחוקקי החוק, עד היום לא חוקקו תקנות לחוק זה. כך שאנחנו מגיעים למצב שבו הבלגן חוגג וכל מוסד אקדמאי מחליט באופן עצמאי לגבי התמיכה שהוא מעניק, הנהלים להחלטה למי מגיעה תמיכה (כלומר, האם האבחון שלך מוכר) וכדומה.

בנוסף לכך, על מנת להתמודד עם הקשיים שבמיון הבקשות של סטודנטים ובהתאמה מדויקת ככול האפשר של ההתאמות המתאימות לסטודנט, פיתחו במרכז הארצי לבחינות והערכה (כן, כן, אלו החברה שהביאו לכם את המבחן הפסיכומטרי), מבדק ממוחשב בשם מת"ל. מטרת המבדק הוא לאבחן את לקויות הלמידה השכיחות – דיסלקציה, דיסקלקוליה ודיסגרפיה – וכן להעריך את הסבירות לקיום הפרעת קשב (ADHD).

דוגמא נוספת לבעייתיות שנוצרה  בעקבות אי חקיקת התקנות לחוק "זכויות תלמידים עם לקויות למידה במוסדות על-תיכוניים" – אפשר גם למצוא בנושא האבחונים. בעוד החוק מגדיר מיהם אנשי המקצוע שמוסמכים לאבחן, בפועל ישנם מוסדות אשר ידרשו מכם לעבור אבחון נוסף או שידרשו ממכם לבצע את מבדק המת"ל. אפילו שביצעתם אבחון להפרעת קשב מסודר רק לפני מספר חודשים.

מספר דגשים, המלצות וטיפים

  • כפי שנכתב קודם, כחלק מדרישת החוק, בכל מוסד אקדמאי ישנו אגף אשר אחראי על הנגשת הלימודים לסטודנטים עם הפרעת קשב. ברוב המוסדות, הנושא נמצא בתחום אחריות משרד דיקאנט הסטודנטים.
  • לפני תחילת הלימודים (ואף לפני הרישום ללימודים), מומלץ להתייעץ עם משרד דיקאנט הסטודנטים לגבי התנאים המוצעים לסטודנטים עם הפרעת קשב – דרישות המשרד להכרה בסטודנט עם הפרעת קשב (כלומר, האם אתם צריכים להשקיע סכומי כסף נוספים באבחונים שונים), אילו אבחונים הם מקבלים, האם הם עובדים עם מכונים/ רופאים מסוימים וכדומה.
  • יש להתחיל בתהליך הגשת הבקשות עם תחילת הלימודים, מומלץ להתחיל בתהליך ההגשה עוד קודם – עם הקבלה ללימודים.
  • חשוב לזכור כי גם אם קיבלתם התאמות בביה"ס או בפסיכומטרי, אין הדבר אומר שבהכרח תקבלו התאמות גם במוסד שבחרתם ללמוד. אישור המסמכים שהגשתם וקבלתם תלוי באישור וועדה פנימית במוסד שבו בחרתם ללמוד ואינו כפוף לנהלים מסודרים ושקופים.
  • צרו קשר טוב עם אנשי צוות דיקאנט הסטודנטים. הם יכולים לסייע לכם רבות כאשר אתם נתקלים בבעיות מול צוות המרצים לגבי קבלת ההתאמות בשיעורים או בבחינה. במידה והיחסים שלכם "לא יהיו טובים" הדבר רק יקשה עליכם. או במילים אחרות, אל תהיו צודקים תהיו חכמים…
  • חשוב לזכור כי בחלק מהמוסדות האקדמיים, למרצים או לראש החוג יש את הזכות שלא לאשר שימוש בהתאמות במהלך השיעורים או בבחינה עצמה. הדבר בולט יותר בתארים ריאליים. במצב שכזה תוכלו להסתייע בדיקאנט הסטודנטים שיוכל לנסות ולגשר ביניכם לבין המרצה (ולכן אנחנו ממליצים בחום ליצור קשר טוב עם אנשי הצוות של דיקאנט הסטודנטים).
  • התאמות בלימודים ובמבחנים הם דבר חשוב ומועיל, אבל העזרה הראשונה (שמאוד מועילה) היא דיקאנט הסטודנטים, שיכול להעניק לכם הוא בשיעורי עזר (כמו חונכות אישית), סדנאות למידה, ליווי אישי וכדומה.
  • ההתאמות (הנפוצות) שניתן לקבל :
  1. תוספת זמן במבחנים.
  2. ביצוע מבחנים בכיתה קטנה.
  3. הקראת מבחנים.
  4. כתיבת המבחן על לפטופ במקום בכתב יד.
  5. תוספת זמן בהגשת עבודות.
  6. פריסת התואר לתקופה ארוכה יותר.

תקופת הלימודים מהווה עבור רוב הסטודנטים ובמיוחד עבור סטודנטים עם הפרעת קשב (ADHD) תקופה אשר רוויה בלחצים. במידה ואתם חשים בקשיים רגשיים ותחושת עומס גדולה, תמיד ניתן לפנות לדיקאנט הסטודנטים אשר מעניק ליווי רגשי במחיר מסובסד לסטודנטים.

 

בהצלחה !!!