זכויות בפסיכומטרי
המדריך לסטודנט המתחיל או דע את זכויותיך בפסיכומטרי
אז סיימת את השירות הצבאי שלך. אתה אחרי הטיול הגדול לחו"ל ועכשיו הגיע הזמן "להיות" קצת רציני ולהתחיל לחשוב על הלימודים שלך באקדמיה. רק שעצם המחשבה על הלימודים מזכירה לך את הקשיים שהיו לך בחטיבה ובתיכון וגורמת לך לסיוטים בלילה.
פתאום אתה נזכר שכשהיית קטן הלכת לכל מיני מקומות עם ההורים שלך וקיבלת "הקלות" (דרך אגב, המילה הנכונה היא התאמות) בבחינות. אז מה עושים עכשיו ? לאן אפשר לפנות בשביל שיעזרו לך ? אפשר בכלל לעזור לך ?
המדריך הזה מיועד למאובחן "הוותיק" ו"לחדש" שלא תמיד יודעים מהם הזכויות שלהם וכיצד להתמודד עם הבחינה הפסיכומטרית.
אלא אם אתם מתכננים ללמוד באוניברסיטה הפתוחה, או שאתם בני 40 ומעלה, רוב מוסדות הלימוד בארץ דורשים מהמועמדים לעבור את הבחינה הפסיכומטרית על מנת להתקבל ללימודים או לחלופין ללמוד קודם במכינות ייעודיות ולעבור בהצלחה את דרישות הסף במהלך המכינה.
הבחינה הפסיכומטרית מהווה מכשול גדול לאדם עם הפרעת קשב ופעלתנות יתר (ADHD) או לקות למידה והיא מהווה עבורו לעיתים גורם מרתיע, שלעיתים יכול לגרום לוותר על החלום ללמוד מקצוע מסוים.
הבשורה הטובה היא, שניתן לקבל התאמות בבחינה הפסיכומטרית. הבשורה הרעה – שמאוד קשה לקבל התאמות ו"המרכז הארצי לבחינות והערכה" (הגוף האחראי על קיום הבחינה), דורש היסטוריה מתועדת שמוכיחה כי לאורך השנים סבלת מקשיים בלימודים, כי עברת אבחונים בעבר וכדומה.
מספר דגשים, המלצות וטיפים לבחינה
- לפני שמתחילים לחפש מכונים שבהם תוכל ללמוד לקורס, יש להיכנס לאתר "המרכז הארצי לבחינות והערכה" ולקרוא על התנאים והדרישות שלהם לקבלת התאמות בבחינה. באתר ישנו פירוט של המסמכים הנדרשים, האבחונים הנדרשים, מה האבחון אמור לכלול, מתי יש להגיש את המסמכים (עד חודשיים ממועד הבחינה שאליה נרשמת) וכדומה.
- במידה ועברת אבחון להפרעת קשב (ADHD) בילדותך וכיום אתה מעל גיל 21 מומלץ לחדש את האבחון. בכל מקרה ישנה דרישה לחדש את האבחון אם עברת את האבחון בילדות או שהאבחון האחרון היה לפני מעל לשלוש שנים – מצ"ב קישור לאתר של "המרכז הארצי לבחינות והערכה" ולתכנים שצריכים להיכלל באבחון. זאת מכיוון שמטרת האבחון היא לקבל תמונת מצב לקשיים שמלווים אותך בעת ביצוע האבחון. חשוב להדגיש שהמלצה זו תקפה גם לכאלו אשר אובחנו גם כסובלים מלקות למידה.
- באופן עקרוני אם אתה כבר מבצע חידוש אבחון אז עדיף לבצע אבחון משולב (אבחון פסיכו-דידקטי ואבחון להפרעת קשב). אבחון שכזה בודק את הקשיים הלימודים שלך (אבחון פסיכו-דידקטי) ואת הפרעת הקשב שלך. באתר יש גם פירוט של מה אבחון מסודר צריך לכלול. במידה ואתה נמצא במעקב קבוע של רופא (פסיכיאטר / נוירולוג), מומלץ להביא גם מכתב מהרופא המטפל שלך.
- המועד האחרון להגשת המסמכים הנדרשים, הוא חודשים לפני קיום כל בחינה. יש לדעת כי מתן תשובה אורך זמן רב (בערך כחודש). לכן יש להגיש כמה שיותר מוקדם את המסמכים הנדרשים, על מנת שתוכלו לערער על ההחלטה במידת הצורך.
- אל תתחילו את תהליך איסוף המסמכים והגשת הבקשה ברגע האחרון !!! דבר זה יוביל אתכם לתחושת לחץ ופאניקה ועלול להוביל לבזבוז כספים מרובים, כמו תשלום על הוצאת העתק של אבחון שאתם לא מוצאים פתאום.
- סוגי ההתאמות שניתן לקבל בבחינה:
- תוספת זמן (לחלק מהבחינה או לכולה).
- הפסקות בין חלקי הבחינה.
- השמעת פרקי הבחינה באנגלית.
- טופס בחינה מוגדל/ דף תשובות מוגדל.
- שימוש במחשבון ל-4 פעולות חשבון בסיסיות.
- הקלדת מטלת הכתיבה.
- חשוב לזכור כי בעוד שהבחינה הרגילה בפסיכומטרי מתקיימת 6 פעמים בשנה. הבחינה המותאמת מתקיימת ארבעה פעמים בשנה (אפריל, יולי, ספטמבר ודצמבר).
- לפני שאתם רצים לבחור מכון שבו תלמדו לפסיכומטרי, חשוב לבחור במכון אשר מציע מסלול לימודים אשר מותאם לאנשים עם הפרעת קשב (ADHD). כלומר, כיתה קטנה עם מספר קטן של תלמידים, תכנית לימוד יותר ארוכה (ככה לא תרגיש שכולם רצים בחומר ואתה מפספס הכל), הלימודים עם הפסקות יזומות, שיעורי עזר וכדומה.
- יש להיעזר בסבלנות במידה ואתם מתקשרים ליחידה לבחינות מותאמות . קשה מאוד לתפוס אותם בטלפון.
- ישנם מכונים ללימוד לפסיכומטרי אשר מציעים כשירות נוסף, עזרה באיסוף החומר והגשת המסמכים לוועדה. לעיתים הדבר שווה את התשלום הנוסף.
- בחודש שלקראת הבחינה, מומלץ לצמצם גירויים חיצונים ולהתמקד בחזרות ובתרגולים שלקראת הבחינה.
- חשוב להתחיל את השימוש בטיפול התרופתי זמן מה לפני מועד הבחינה, כדי שתוכלו ללמוד מהו המינון הנכון בשלב זה ואיך אתם מגיבים לטיפול. לחזור למעקב אצל הרופא המטפל במידה ואתם מרגישים שהטיפול אינו אפקטיבי או שאתם חשים בתופעות לוואי. העצה הזו חשובה במיוחד לכל אלו שהפסיקו לתקופה ארוכה את הטיפול התרופתי ועכשיו חוזרים אליה לפני הבחינה. מכוון ויש סיכוי גדול שהמינון והתגובה שלכם השתנו מאז התיכון ולא כדאי לגלות את זה יומיים לפני המבחן, לדוגמא.
- במידה ואתם נוטלים טיפול תרופתי ארוך טווח, כמו קונצרטה, חשוב להסדיר את התזונה וליצור לו"ז של אוכל. ממש משטר, כי עם הריטלין או הקונצרטה בשימוש יומיומי, ישנה ירידה של התיאבון וירידה במשקל, דבר שיכול להוביל לירידה באנרגיות שלכם וירידה ברמות האנרגיות, עלולה לפגוע גם ביכולת הריכוז שלכם…
בהצלחה !!!