זכויות סטודנטים בביטוח לאומי הגשת תביעה לשיקום מקצועי
זכויות סטודנטים בביטוח לאומי הגשת תביעה לשיקום מקצועי
אז בשעה טובה ומוצלחת הצלחתם לאסוף את כל המסמכים הנדרשים, הגשתם את התביעה לוועדה הרפואית וקיבלתם אחוזי נכות של 20% ומעלה. אז מה עושים עכשיו ? איך מתרגמים את ההכרה של הבטל"א לסיוע ממשי ?
בחלק זה של המדריך אנחנו נסקור ונסייע לכם למלא את התביעה לשיקום מקצועי לבטל"א, טופס 270. תביעה שמטרתה לסייע לבטל"א להחליט איזה סיוע בפועל תקבלו.
חשוב לזכור כי :
- מטרת השיקום המקצועי היא השתלבות בעבודה בשוק הפתוח, בעזרת הקניית מקצוע מתאים ו/או סיוע בהשמה בעבודה.
- התוכניות מיועדת למי שנקבעו לו מינימום 20% נכות.
- אם אתם במהלך שנה ב' ללימודים ומעלה, מומלץ להגיש את שתי הבקשות במקביל.
ראשית, עליכם להיכנס לאתר של ביטוח לאומי ולהדפיס את טופס 270 "שיקום מקצועי".
הנחיות למילוי הטופס:
בסעיף 2 בטופס יש שתי אפשרויות:
- אם קיבלתם כבר את החלטת הנכות, העתיקו לכאן את מה שמפורט בטבלה בעמוד האחרון בפרוטוקול (דפים וורודים), שקיבלתם מביטוח לאומי.
- אם אתם שולחים את הטפסים במקביל – העתיקו לכאן את מה שכתבתם בסעיף 3 בטופס הקודם.
סעיף 3
האם יש לכם מקצוע או משלח יד? – חכו לפני שאתם עונים. ביטוח לאומי מאשר שיקום יותר בקלות לצעיר שהוא חסר מקצוע ונמצא כרגע בלימודים הגבוהים הראשונים בחייו.
גם סטודנט שעבר איזושהי הכשרה מקצועית פרטית בעברו, יכול עקרונית לקבל אישור לשיקום, במידה שיראה שאינו עובד במקצוע זה, עקב חוסר התאמה או שמצבו הרפואי אינו מאפשר לו להמשיך לעבוד במקצוע זה.
למשל, סטודנט שבעבר עשה קורס טבחות, עבד כטבח בעברו, אינו עובד בזה היום והיום הוא לומד לתואר ראשון בכלכלה – כדאי שיציין זאת בטופס, תוך שהוא מדגיש שאינו עובד עוד במקצוע הטבחות מתוך שינויים אישיים, רפואיים או חוסר התאמה למקצוע.
במידה שמדובר בעבודה סטודנטיאלית בה אתם מעוניינים לעבוד בזמן הלימודים, כדאי לציין זאת בטופס.
סעיף 4
תארו את קורות חייכם התעסוקתיים בשנתיים האחרונות.
סעיף 5
מבקשים שתציין את שיעור הנכות שהוועדה הרפואית קבעה לך. כדאי לצרף לתביעה זו את הפרוטוקול עצמו. (4 עמודים – בד"כ דפים וורודים).
סעיף 6
- "פרט את נסיבות פנייתך לשיקום מקצועי" – חיזרו וציינו את הקשיים הרפואיים שלכם כפי שציינתם בסעיף 2 של טופס זה.
- "פרט הצעות/בקשות מיוחדות בקשר לשיקומך" – חשוב לכתוב שעקב הקשיים הרפואיים (שציינתם בסעיף 1 לעיל), אתם מתקשים מאוד בלימודים ומתקשים עוד יותר לשלב לימודים ועבודה. מצד שני, אתם בעל יכולות גבוהות ומוטיבציה גבוהה ולפיכך מבקשים לקבל סיוע במהלך הלימודים כדי שתוכלו לסיימם בהצלחה ולהשתלב בשוק העבודה.
- "האם יש לך זכאות במימון לימודים מגורם אחר" – במידה שאתם מקבל מלגה או סיוע אחר יש לציין זאת.
סעיף 7
פרטי חשבון בנק וחתימה.
סעיף 8
הצהרת נכונות הפרטים שנמסרו, תאריך וחתימה.
מסמכים נוספים שכדאי לצרף בהגשת טופס זה:
- אישור התאמות בלימודים.
- גיליון ציונים – אם יש והסבר בטופס התביעה לגבי המאמצים שהשקעתם בהשגתם. למשל: שיעורי עזר, חונכות, התאמות למיניהן, כמות מועדי ב', שעות לימוד נוספות, התחייבות ללימודים בלבד – ללא עבודה וללא חיי חברה.
- אם עברתם בעבר אבחון תעסוקתי שעולה בקנה אחד עם תחום הלימודים שלכם, מומלץ לצרפו.
- במקצועות שבהם אפשרויות התעסוקה פתוחות ופחות חד משמעיות, מומלץ לפנות לאחד מהמרצים שלכם, ולבקש ממנו שיכתוב מכתב שמפרט מהן אפשרויות התעסוקה שקיימות בשוק. למשל , סטודנטים לתקשורת יכולים להיות יועץ תקשורתי, תעמולן בכנסת… ועוד.
את הטופס המלא והחתום בליווי פרוטוקול הוועדה הרפואית והמסמכים הנ"ל יש להגיש לאותו הסניף של ביטוח לאומי למחלקת שיקום. באחת מהדרכים שציינו למעלה.
מה קורה עכשיו?
מחכים בערך 10 ימים, עד לקבלה של זימון לפגישה עם עובדת השיקום. במידה והזימון מבושש לבוא, מתקשרים למוקד השיקום הארצי בטלפון מס' 02-6463488 – מקישים את אזור החיוג של הסניף, מקישים את הספרה של הסניף לפי השמות שהתפריט ומציע, ומועברים ישירות למחלקת השיקום. בשיחה מבקשים לזרז את הטיפול בתביעת השיקום שלכם.
הפגישה עם עובדת השיקום
- פגישה זו היא כמו ראיון – חשוב להקשיב לשאלות של עובדת השיקום.
- מטרת השיחה הזו היא לוודא שאתם ברי שיקום – מצד אחד יש לכם קשיים, כפי שמצאה הוועדה הרפואית, ומצד שני יש לכם יכולות גבוהות, רצון ומוטיבציה. למרות הקשיים, אתם מעוניינים לסיים את הלימודים בהצלחה ולהשתלב אחר-כך בשוק העבודה .
- בתום הפגישה, עובדת השיקום מסכמת את התיק וכותבת את המלצותיה. התיק עולה לוועדת שיקום, בה נשקלים הפרמטרים השונים כגון: מידת התאמתכם למסלול הלימודים שלכם, מידת הצלחתכם בלימודים וסיכויי השתלבותכם בשוק העבודה בתחום זה בהמשך.
- עובדת השיקום תודיע לכם בטלפון מה החלטת וועדת השיקום.
במידה שהחלטת הוועדה הינה חיובית
- יש מספר רב של טפסים שעליכם להעביר לביטוח הלאומי, כדי לקבל את תשלומי סל השיקום.
- עובדת השיקום תדריך אתכם אילו טפסים עליכם למלא, כיצד למלאם ולמי להגישם.
תדירות האישורים שתתבקשו להגיש מעת לעת –
- דו"ח נוכחות בלימודים – מדי חודש.
- הסכם שכירות – פעם בשנה (אלא אם כן יש שינוי תוך כדי שנת הלימודים).
- קבלות על תשלום שכר לימוד – פעם בשנה.
- דו"ח נסיעות – מידי חודש.
- הוצאות לימודיות – בהתאם לצורך (כלי כתיבה, ספרים ועוד). לכן הקפידו לאסוף חשבוניות מקוריות ומפורטות של ההוצאות.
- שיעורי עזר – פנו לעובדת השיקום ומסרו לה את פרטי המורה. לאחר קבלת האישור, היא תסביר לכם אילו מסמכים לצרף. (חשוב לזכור כי המורה חייב לתת לכם חשבוניות)
כיצד תנהלו את מילוי הטפסים בצורה חכמה?
עשו לכם נוהל קבוע – מידי יום רשמו ב"פתק" בטלפון הנייד שלכם, את התאריך וכמה שעות למדתם היום. כך, בסוף החודש לא תצטרכו לשבור את הראש בניסיון להיזכר מה היה.
זה אולי נשמע לכם מאיים ומסורבל, אבל כמו תמיד – כאשר אנחנו בונים לעצמנו רוטינות קבועות, הן מקלות על ההתארגנות שלנו ומפשטות משימות שנראות אולי מסובכות.