טיפים להתנהלות נכונה בעולם העבודה
5 באפריל 2016התהליך של בחירת מקצוע וניהול קריירה נעשה מורכב במיוחד בשנים האחרונות. המסלול המוכר של רכישת מקצוע או השכלה ועבודה לאורך זמן במקום אחד (או שניים), אינם רלוונטיים יותר עבור רוב האנשים. רובנו נדרשים להתמודד עם משברים ושינויים בעולם התעסוקה ועם רמה גבוהה של אי וודאות. אלו מהווים אתגר מיוחד עבור אנשים עם הפרעת קשב ופעלתנות יתר (ADHD), המתקשים גם כך לנהל את עצמם ביעילות. להלן 10 טיפים שנאספו ונכתבו ע"י אורלי צדוק, פסיכולוגית מומחית בכירה ומדריכה, אשר יכולים לסייע לכם לשפר את התנהלותכם בעולם העבודה:
- תשוקה: תבחרו מקצוע מתוך תשוקה. גם ככה קשה לכם לעשות את מה שצריך, לפעול לפי החוקים ולעמוד במשימות רוטיניות. אם לא תאהבו את העבודה שלכם ואם לא תמצאו בה משמעות ועניין, יהיה לכם קשה להתמיד בה לאורך זמן.
- תפקיד ריאלי: סביר להניח שיהיו לכם בעבודה טעויות ותקלות מפעם לפעם. אם תבחרו בתפקיד ריאלי, המסתמך על הניסיון שלכם ועל כוחותיכם, הדבר ייתן סיבה טובה למעסיק שלכם לשמור עליכם למרות הכול.
- תקופת הכניסה לתפקיד: זו הולכת להיות תקופה מורכבת ועליכם להתכונן אליה מבחינה רגשית ומבחינה אסטרטגית. פנו יותר זמן לעבודה בתקופה זו, נסו לסיים משימות אחרות, קחו בחשבון שהתגובות הרגשיות שלכם יהיו חזקות במיוחד ואל לכם לקבל החלטה על בסיס זה.
- תיאור תפקיד: מפו את הדרישות הספציפיות של התפקיד החדש. אתרו מראש נקודות תורפה כגון: ישיבות ארוכות, קושי לזכור הוראות מסדרון (הוראות שנמסרות כבדרך אגב ולא במסגרת ישיבה מסודרת), בעיות בכתיבת מסמכים ארוכים וכדומה. תכננו מראש אסטרטגיות שיקלו עליכם להתמודד עם הקשיים.
- גלגלי הצלה: הנחת העבודה היא שיהיו קשיים ומשברים. הכינו מראש גלגלי הצלה אישיים ובין אישיים. לדוגמה, שמרו מסמכים חשובים בכמה מקומות בכדי לאתר אותם; צאו לפני הזמן לפגישות (כך תשאירו לכם מרווח זמן לעיכובים); אתרו אנשים שיכולים לעזור לכם בשאלות "טיפשיות", או שיוכלו להזכיר לכם את השם של הלקוח שאתם יושבים מולו.
- כישלונות: חשוב להבין שכישלונות הם חלק מובנה מהחיים של כולם וייתכן ויותר אצלכם. צריך לקבל זאת באהבה, ללמוד מהם, לחשוב איך נמנעים מהם בפעם הבאה ולדעת – שהם יוסיפו ויחזרו. במקביל אפשר לשמוח על היצירתיות ויכולת פתרון הבעיות המפותחת של כל אחד ואחת מכם.
- השלב הבא: אל תחכו שיתחיל לשעמם. הרי אתם זקוקים לגיוון ועניין תמידי. אין טעם לחכות שהעולם יציע לכם הצעות. צרו לעצמכם את ההזדמנויות. תסתכלו בארגון בו אתם עובדים, ראו מה האפשרויות שלכם, תתעניינו במה שקורה מחוץ לארגון שלכם.
- ייעוץ: לנהל קריירה עם הפרעת קשב אינו דבר פשוט. אך קריירה זו יכולה להיות מלאת סיפוק ומשמעות. יש באפשרותכם לתרום ולהיתרם בעבודתכם. אם אתם לא נמצאים במקום כזה ורוצים לדעת יותר על האפשרויות שלכם לפיתוח קריירה מספקת, כדאי להיעזר בייעוץ של אנשי מקצוע המומחים בהפרעות קשב ובעולם העבודה.
בהצלחה!
אורלי צדוק, פסיכולוגית מומחית, בכירה ומדריכה