טיפים ללמידה מרחוק
17 באפריל 2020משבר הקורונה שיבש לכולנו את החיים בהרבה מישורים, אחד הקשיים המרכזיים כהורים לילדים עם הפרעת קשב ופעלתנות יתר ADHD הוא ניהול הלמידה מרחוק.
בכל מכשול אפשר למצוא הזדמנות ואנחנו מזמינים אתכם להשתמש במכשול הלמידה מרחוק כהזדמנות להתאים את הלמידה לצרכים ולקשיים של הילד שלנו, דווקא המצב שבו אנחנו נוכחים ויוצר עבורנו הזדמנות להבין את הקשיים הספציפיים וכך לנסות ולמצוא את הפתרונות שיאפשרו צמצום פערים ואולי אפילו יגרום לנו לנו להיות יצירתיים יותר בשיעורי הבית כשנחזור לשגרה.
אז איך נעשה זאת?
נגדיר לוח זמנים מסודר. בין אם בשיעורים מרחוק ובין אם במטלות לפסח. חשוב לשבת עם הילד ולבנות מערכת שעות. ממש כמו בבית הספר, רק שבמקום מערכת לימודים רצופה, נשלב משימות כיפיות עבור הילד והפסקות בהתאם לטווח הקשב שלו (זו גם ההזדמנות לבדוק מהו טווח הקשב). תכנון המערכת צריך לקחת בחשבון את מגבלות הבית ואת הדרישות, חשוב לקחת בחשבון את כל המכלול ולעמוד בו, כלומר אם רשמתם במערכת שיעור שדורש את עזרת ההורים, אתם חייבים לעמוד במה שקבעתם ולא להיזכר פתאום שהכביסה מחכה מאתמול.
נבחר את מקום הלמידה – בשיחה משותפת עם הילד תנסו לבחון מה מתאים לו, זוהי הזדמנות להבין מהילד מה מתאים לו. אבל, צריך לזכור שהילד לא תמיד מודע לגורמים מסיחים, לדוגמא לשבת על הספה מול הטלוויזיה או ללמוד במטבח.
נשלב אמצעי למידה שונים – בכיתה דרכי הלמידה מוגדרות על ידי המורה. אמנם יש מאמץ מוגבר לשלב אמצעי למידה חדשניים, אבל לא תמיד זה אפשרי. גם אם אתם לא מורים בהכשרתכם, בגוגל אפשר למצוא אינספור מערכי שיעור ורעיונות יצירתיים למטלות לימודיות. חשוב לגוון בין אמצעי הלימוד, למשל אפליקציות, חיפוש בספרים, יציאה לסביבת הבית לחקור ולצלם ודפי עבודה.
נציב יעדים – ילדים עם הפרעת קשב צריכים יעדים ברורים. הגדירו להם לפני תחילת המשימה כמה זמן ושימו אמצעי מוחשי כמו טיימר או שעון, מה הם צריכים לעשות, סכמו במשותף מה מותר ומה אסור לעשות בזמן ביצוע המטלה, למשל האם מותר לאכול, האם אפשר לעבור מקום בזמן השיעור. בסיום המטלה ספקו להם משוב על העמידה ביעד, חשוב להקפיד על משובים חיוביים ותכינו אותם למפגש הבא.
נשמור על שגרה – אמנם אנחנו בבית, אבל חשוב לשמור לילדים על הרוטינות ההתארגנות. בבוקר קמים (יש להגדיר שעה ספציפית לקימה), מצחצחים שיניים, אוכלים (הקפידו שיאכלו לפני שמתיישבים ללמוד), מתלבשים ולא בפיג'מה, סדר היום נשמר כאילו הולכים לבית הספר. את השיעורים עושים במחברת מסודרת, תיקיה מוגדרת במחשב, ומסדרים כמו שמצופה מהילד לסדר ביום-יום.
הקפידו על שולחן נקי, על החזרת הציוד למקום, צבעים לקלמר, ספרים לילקוט או למדף.
זה לא פשוט, זו תקופה שמתארכת הרבה מעבר למצופה ואין תאריך ברור לסיומה, אבל ככל שנשמור על קביעות והרגלים שיצרנו, כך יהיה לילדינו קל יותר לחזור לשגרה.