טיפים לפיתוח אסטרטגיות למידה בלימודים :
22 באוגוסט 2016
ציוד לימודי
יש נטייה ללכת על המקובל. כמו שבשנות ה-90 לכולם היה קלמר ג'ינס אפילו שהוא היה קלמר נוראי, שאי אפשר היה למצוא בו כלום, זה שיש לכולם, לא אומר שזה טוב לך. תמצא את כלי הכתיבה שטובים לך.
חשוב לזכור בהקשר הזה, כי יקר זה לווא דווקא טוב. לפעמים בדיוק להפך, לפעמים דווקא המיתוג הצבעוני יוצר הסחות דעת או רעשים שיוצרים הסחת דעת מיותרת. מומלץ לבחור קלמר נוח, עם יותר מכיס אחד, שיאפשר לסדר את הציוד בצורה נוחה לשליפה.
התארגנות ליום לימודים
- מומלץ בכל ערב ליצור רוטינה של הכנת היום שלמחרת. חשוב שהזמן יהיה נוח, אבל יש לעשות מאמצים שלא לדחות זאת לרגע האחרון שכבר עייפים ולא מרוכזים.
- כדי לא ליצור עומס וסחיבה מיותרת, רצוי להכין קלסרים קטנים לכל קורס, ולא קלסר גדול המכיל את כל הקורסים. מומלץ שהקלסרים יהיו בצבעים שונים.
- לכל קורס יש להכין רשימת צ'קליסט, בגלל הנטייה של אנשים עם הפרעת קשב ופעלתנות יתר ADHD למסורבלות, דאגו מראש לעשות לה למינציה…ככה הסיכוי שתתקלקל יורד. את הרשימה יש להדביק על החלק הפנימי של קלסר הקורס.
- בכל ערב יש לבחון את מערכת השיעורים המתוכננת למחרת ולסדר בהתאם את קלסרי הקורסים והציוד הנלווה הנדרש.
- צרו סדר קבוע בתיק שאתם לוקחים איתכם ללימודים. מקום מוגדר לדפים וקלסרים, מקום מוגדר לציוד לימודי ומקומות מוגדרים לציוד נלווה.
ארגון מחברות חומרי הלמידה
- חשוב להבין שבניגוד לסטיגמה, לא תמיד כדאי לכתוב במהלך הרצאות. לאנשים שקשה לכתוב נוצרת מעין מרדף, וכשהמרדף נכשל נוצר תסכול ויאוש. אם קשה לכם לכתוב במהלך ההרצאה – אל תכתבו. עם זאת יש להקפיד שלא לפגר בחומר, כדי שלא תמצאו את עצמכם במרדף אחר סיכומים יומיים לפני הבחינה. השיטה הטובה ביותר היא למצוא סטודנט שמקליד ופשוט לבקש להעביר לכם במייל את סיכום השיעור שהקליד.
- אל תסתמכו על מה שאותו סטודנט כתב. פתחו את הקובץ, תקנו, התאימו, שנו והוסיפו הערות שכתבתם בעצמכם בשיעור.
- אחת לחודש צרו לעצמכם זמן להדבקת פערים, עברו על קלסר הקורס, אתרו חומרים שנשכחו והשלימו אותם.
- בכתיבת סיכום שיעור, הקפידו על התאריך, הקפידו על כותרות, זה יאפשר לכם לראות הקשרים ולדעת מה נלמד מתי ומתאים לאיזה חלק בסילבוס.
- אל תשתמשו ביותר מדי צבעים להדגשה, אם קשקשתם על הדף, העבירו לנייר חדש ונקי.
התארגנות במרחב ישיבה בכיתה
- למרות הפיתוי, ותרו על לשבת לצד החברים, או שכנעו אותם לעבור לשבת איפה שנוח לכם.
- ההמלצה הברורה מאליה היא לשבת בשורות הראשונות, כך מופעלת השפעת ה"לא נעים" ויש פחות פיתוי להסחות דעת, כי אתה ממש מתחת לאף של המרצה.
- חשוב להסתכל היטב במבנה הכיתה, לא רצוי לשבת מתחת לחלון, ליד דלת, מתחת למזגן, מתחת למקרן ודברים נוספים שלפעמים לא לוקחים בחשבון, אבל מפריעים מאוד במהלך השיעור ויוצרים הסחות דעת מיותרות.
תפקיד המרצה
- בכל מוסד אקדמאי ישנו מרכז תמיכה לתלמידים, רצוי מאוד להגיע לפני תחילת השנה למרכז, ולברר מראש את הזכאויות המגיעות לך.
- גם לאחר קבלת הזכאות, מומלץ לפנות לכל מרצה בתחילת הלימודים, להסביר על המגבלות. לא ממקום של דרישה, אלא ממקום של הסבר. הכנה מראש לכך שכשאתם מקשקשים על הנייר – אתם לא מזלזלים, אם אתם יוצאים מהשיעור – זה לא כי משעמם, אלא כי אתם צריכים תנועה.
- בשיחה זו רצוי להביא הצעות ייעול, לבקש לפרסם את המצגות לאחר כל שיעור ולא רק בסוף הסמסטר, לבקש לקבל משימות מודפסות או במייל. הרבה פעמים אנשים נמנעים לבקש וכך מפספסים. אין ספק שתיתקלו במרצים אטומים, שיסרבו לשתף פעולה, אבל יהיו כאלה שישתפו פעולה וזה יהפוך את החיים שלכם ואת סיכויי ההצלחה שלכם בקורס לגבוהים בהרבה.