באיזה שלב אתם נמצאים?

אבחון רפואי

22 בינואר 2015

אבחון רפואי

למה חשוב לאבחן בגיל צעיר?

בלי אבחון, לא תוכלו לתת לילד שלכם טיפול מתאים. כאשר הפרעת הקשב ופעלתנות יתר (ADHD) אינה מאובחנת ואינה מטופלת היא פוגעת בתפקוד שלו בכל מישורי החיים: התנהגות, למידה, יכולות חברתיות ומצב רגשי.

אל תגידו: "הוא עוד קטן, זה יעבור כשיגדל״, כי בניגוד לתפיסה הקיימת, הפרעת קשב לא "עוברת" עם השנים. היא שם, והיא תלווה אותו לאורך כל חייו. חשוב להגדיר ולאבחן את הקושי כבר בגיל צעיר, כדי לעזור לילד שלכם להתגבר על הקשיים בהם הוא נתקל ובכדי למנוע את הופעתן של הפרעות רגשיות נלוות בשלב מאוחר יותר בחייו.

חווית חוסר ההצלחה בתחומים שונים בחיי ילדיכם, התסכול המתלווה לכך מחוסר הצלחתו להביא את יכולותיו לידי ביטוי והחוויה הקשה (והתחרותית) של סביבה חינוכית, חברתית ומשפחתית, שמתייחסת אליו לעיתים קרובות כאל עצל או כטיפש – כל אלו עלולים להוביל להתפתחות הפרעות רגשיות (כמו דיכאון, חרדה, הפרעות אכילה ולדימוי עצמי ירוד).

אבחון מוקדם יקבע את נקודות החוזק ונקודות החולשה של ילדכם ויאפשר בניית תכנית התערבות המותאמת לו.

עוד סיבה לא להתמהמה היא שתהליך האבחון, הטיפול (שהוא לאו דווקא תרופתי) ויישומם, לוקחים זמן. ככל שהאבחון ייערך מוקדם יותר, הטיפול יהיה יעיל יותר.

מי מאבחן?
רופא. רק רופא. לא מאבחן דידקטי, לא מאבחן פסיכו-דידקטי ולא פסיכולוג.
הפרעת קשב היא בעיה רפואית נוירו-גנטית, בעלת מקור גופני מובהק. לכן, מי שאמון על האבחון הוא רופא מומחה ואנשי צוותו. רק הם, באמצעות הכלים המוסכמים, יוכלו לתת לכם את האבחנה המדויקת ולקבוע האם הילד שלכם סובל מהפרעת קשב. ברור לנו שכאשר אתם שומעים את המילה רופא – אתם נרתעים; אתם בטח חושבים: "אבל הוא לא חולה! הוא חינני, מקסים, יצירתי ואינטליגנטי. למה רופא?". נסו לחשוב על זה כך: אם כואב לו הגרון, רק רופא יוכל לקבוע שמדובר בדלקת גרון ולרשום לו אנטיביוטיקה. זה בדיוק אותו דבר.  לילד שלכם יש בעיה רפואית, ורק רופא יכול לאבחן אותה ולהמליץ על טיפול מדויק .

מיהם הרופאים שמבצעים אבחון של הפרעת קשב? – רק השלושה שברשימה הבאה:

  • פסיכיאטר שמתמחה בילדים ונוער.
  • נוירולוג שמתמחה בילדים ורכש ניסיון בטיפול בהפרעות קשב.
  • רופא ילדים מומחה שעבר התמחות מיוחדת בתחום הפרעת קשב.

ההבדל בין הרופאים הוא בכך שפסיכיאטר מוסמך לבדוק ולאבחן את ההשפעות הרגשיות הנלוות להפרעת הקשב.

ההמלצה של עמותת קווים ומחשבות היא לפעול בשני צירים מקבילים: הציר הרפואי והציר החינוכי. הציר הרפואי יכלול אבחון רפואי מלא להפרעת קשב וטיפול משולב שמפירותיו ייהנה הילד שלכם גם בבית וגם בבית הספר. הציר החינוכי יכלול את מיפוי קשיי הילד בבית הספר ומציאת דרכים להקל עליו שם. מיפוי זה מתבצע באמצעות אבחון דידקטי או פסיכו-דידקטי.

ממה מורכב אבחון רפואי מלא?

אין כיום מבחן בודד אחד לאבחון הפרעת קשב, ולכן האבחון הרפואי המלא, על פי דרישות משרד הבריאות מורכב ממספר שלבים, אשר נותנים מידע מגוון על מכלול התפקודים ועל מגוון הכישורים של ילדכם –

  • הערכה התפתחותית והיסטוריה מפורטת של הילד ומשפחתו.
  • הערכה קלינית מפורטת, התרשמות של הרופא המאבחן מהילד על סמך שיחה מובנית. הרופא מעריך את מצבו הרגשי והנפשי של הילד באמצעות ראיון מלא ומפורט עם ההורים של הילד עצמו.
  • שאלוני אבחון להורים ולמורים. כל מרכז משתמש בשאלונים משלו כאשר הנפוצים הם:    ו- SDQ. הקפידו לבקש את השאלונים מיד עם קביעת מועד האבחון כדי שיהיה לכם ולצוות החינוכי מספיק זמן למלאם.
  • אבחון קשב ממוחשב – למשלO.V.A אוBRC  . ישנם רופאים שמבצעים את הבדיקה בקליניקה שלהם, וישנם רופאים שמפנים למכונים ולמרפאות לצורך ביצוע הבדיקה מכיוון שאין להם את המכשור בקליניקה שלהם. חשוב לדעת כי קופות החולים נותנות סיוע למבוטחיהן בסבסוד הבדיקה.
    זכרו דבר חשוב: אבחון קשב ממוחשב אינו כלי אבחון בודד בפני עצמו ולא ניתן לאבחן הפרעת קשב באמצעותו!!! אבחון הפרעות קשב אינו יכול להיעשות באופן חלקי, באמצעות בדיקות כגון T.O.V.A  ו/או BRC ועוד.

מדובר בבדיקות עזר בלבד שאינן מהוות בשום אופן תחליף לאבחון רפואי מלא.

  • סיכום האבחון על ידי הרופא וצוותו, אשר חייב לכלול אבחנה רפואית על פי אמות מידה מקובלות, תיאור המבדקים והשאלונים שהשתמשו בהם במהלך האבחון והמלצות לטיפול אינטגרטיבי. תיאור תוצאות האבחון, יצביע על נקודות החוזק והחולשה של ילדיכם, יחד עם הכישורים, ההתנהגויות השונות והרגשות שלו. בהתאם לכך ימליץ הרופא על טיפול אינטגרטיבי (משולב), שישלב טיפול תרופתי עם טיפול התנהגותי, הדרכת הורים, טיפול רגשי, ועבודה מול הצוות החינוכי בבית הספר.

כמה מפגשים נמשך בדרך כלל תהליך האבחון הרפואי המלא?
חשוב לדעת שלא מדובר במפגש אחד. לצורך ביצוע תהליך אבחון רפואי מלא, נדרשים מספר מפגשים, בדרך כלל ארבעה, אך זה משתנה ממקום למקום.

היכן מתקיים האבחון?

  • מרכזים לאבחון הפרעת קשב של קופות החולים.
  • מכונים פרטיים.
  • רופאים שעובדים בקליניקות פרטיות.

כמה טיפים:

  • עליכם לוודא שמי שמבצע את האבחון, אכן מורשה לביצוע אבחון.
  • תמיד בדקו מיהו הרופא המאבחן (לא כל ד"ר הוא רופא), מה תחום התמחותו, כמה ניסיון יש לו בתחום, חפשו עליו מידע וקבלו עליו המלצות.
  • אם אתם מעוניינים לקבל החזר מקופת החולים – וודאו שיש למכון או לרופא שבחרתם הסכם עם קופת החולים בה אתם מבוטחים.
  • עמותת קווים ומחשבות ממליצה לכם לפנות למקום שיש בו את כל שלבי האבחון הנדרשים על ידי משרד הבריאות. חשוב שהרופא שמטפל בכם ילווה אתכם לאורך כל שלבי האבחון. אם הרופא המטפל מפנה אתכם לביצוע הבדיקה הממוחשבת במקום אחר, חשוב שבסופו של דבר רק הוא יהיה זה שירכז את כל התהליך ויפקח עליו.
  • זכרו שהאבחון נמשך כמה מפגשים, וכל מפגש אורך זמן. כך שאם מקום מסוים מציע לכם אבחון תוך רבע שעה כנראה שלא מדובר במקום רציני.
  • חשוב לוודא מראש שהרופא שבחרתם ילווה אתכם בשלב הטיפול. מציאת התרופה הנכונה עבור ילדיכם היא תהליך שלוקח זמן, וחשוב לוודא שהרופא שמטפל בכם ילווה אתכם לאורך כל התהליך הזה ולא יכתוב רק את הסיכום וההמלצות וישלח אתכם לדרככם.