רכיבה טיפולית
איך תורמת רכיבה טיפולית לילדים עם הפרעות קשב?
ילדים עם הפרעות קשב סובלים מקשיי השתלבות חברתיים, עקב שילוב בין הקשיים השונים – קושי בתחום הלימודי, אסוציאטיביות ואימפולסיביות יתר, קשיים בדחיית סיפוקים, קשיים בהתארגנות וקשיים בקבלת החלטות נורמטיבית-התנהגותית.
קשיים אלו מתחילים תהליך אשר יכול להביא להתדרדרות מהירה, מעין "כדור שלג" התופס תאוצה: כשל ראשוני מביא לירידה בדימוי העצמי, אשר בתורה גורמת לתסכול ותגובות תסכול, זעם וחרדה וכשלים נוספים. כאשר הילד מגיע למצב בו הוא עובר אבחון, תחושת הדימוי העצמי שלו היא נמוכה, סף התסכול והזעם גבוהים והאמונה ביכולות העצמיות והשליטה העצמית נמוכה אף היא.
לסוסים ישנן תגובות עצמאיות, אשר מצד אחד נותנות משוב לילד על התנהגותו ומצד שני אינן שיפוטיות. רכיבה על סוסים מקנה לילד תחושת הישג, שלעיתים כל-כך חסרה בחיי היומיום שלו. כמו כן הרכיבה מאפשרת לילד לצבור חוויות של הצלחה ולא רק של כישלון, ובכך להעלות את הדימוי העצמי שלו. והיתרון המשמעותי ביותר הוא, שלתחושת השליטה בחיה גדולה ואצילית כל כך, יש השלכות מידיות על ההתנהלות החברתית והרגשית של הילד.
המשוב המיידי אותו הילד חווה מהסוס, מאפשר לו לתרגל דחיית סיפוקים והתארגנות בסביבה שאינה שיפוטית, בדומה לטיפולים ההתנהגותיים. רכיבה טיפולית בקבוצות קטנות מאפשרת לילד לתרגל התנהגויות חברתיות בסביבה תומכת.
מה כדאי לבדוק לגבי רכיבה טיפולית?
קיימות חוות סוסים רבות המציעות פעילויות רכיבה טיפולית. לפני בחירת פעילות כזו או אחרת, יש לוודא מספר דברים:
- שהחווה הינה חווה טיפולית מוכרת ויש לה ניסיון גם כחווה טיפולית.
- שהמדריכים אשר מעבירים את הפעילות הינם מדריכים מוסמכים, אשר עברו הכשרה מתאימה במוסד מוכר ומכובד, והינם בעלי 'ארגז כלים' המתאים להעביר קורסים לילדים עם הפרעת קשב.
- שלחווה יש ביטוח רפואי מתאים ותקף, המכסה תביעות רפואיות.
- שקופת החולים מכירה בפעילות הרכיבה – חלק מקופות החולים מכירות בפעילויות הרכיבה הטיפולית ונותנות החזר חלקי על השיעורים.