טיפול תרופתי
טיפול תרופתי
היום ברור שטיפול נכון ומלא בהפרעת קשב ופעלתנות יתר (ADHD) צריך לכלול טיפול תרופתי, התנהגותי ורגשי.
השילוב בין שלושתם נקרא "טיפול משולב". טיפול זה נחשב לכזה שמשיג את התוצאה הטובה ביותר עבור ילדים עם הפרעת קשב. חשוב לנו שתזכרו: להפרעת קשב יש ביטויים שליליים במצבים מסוימים בלבד, וחיוביים במצבים אחרים. פירוש הדבר, שאין לאיש רצון לתקן את הילד שלכם או לשנות אותו. זו טעות בתפיסה והתרופה אינה עושה זאת. מטרת הטיפול היא ללוות את הילד, לאפשר לו להתפתח בצורה הטובה ביותר עם מינימום תופעות לוואי ומינימום פגיעות ולעזור לו לגלות את הייחודיות שלו, כיתרון ולא כפגם. לכן הטיפול, ובעיקר הטיפול התרופתי, מותאם למצב וניתן להתאים אותו לכל ילד בהתאם לצרכיו.
השימוש בתרופה ממתן את ביטוייה של הפרעת הקשב (היפראקטיביות, אימפולסיביות, חוסר קשב), בזמן השפעת התרופה. היא לא מרפאה את הפרעת הקשב, אלא מאפשרת "חלון הזדמנויות" שבו הילד שלכם יחוש הקלה ויוכל להתמודד עם מטלות שללא התרופה הן קשות לו מאוד. השיפור ותחושת ההישג שמתלווה לו, יאפשרו לילד למצות את הפוטנציאל שלו ולהביא את יכולותיו לידי ביטוי באופן מלא יותר. כמו כן יאפשר הטיפול התרופתי לילד להפיק את מירב התועלת מהטיפולים הנוספים שאותם הוא מקבל.
הנה כמה הסברים שאנו מקווים שיעזרו לכם להסיר חלק מהעמימות, הדעות הקדומות והסטיגמות שמלוות את הטיפול התרופתי בהפרעת קשב. חלק מהן בוודאי חלחלו גם אליכם ומקשים עליכם לקבל את ההחלטה הנכונה שתיטיב עם הילד שלכם. כדי להחליט נכון, אתם זקוקים לידע ולעובדות.
הנה הם. כאן. כל נתון מגובה ומאושר.
הסבר נוירולוגי קצר – מה עושה התרופה ?
הציצו רגע כאן כדי להיזכר בבסיס הנוירולוגי של הפרעת הקשב :
המוח שלנו בנוי מרשת של עצבים המקושרים ביניהם באמצעות חומרים שונים. אחד החומרים הללו נקרא דופמין, והוא משפיע על רמת הקשב שלנו. החומר דופמין, שנמצא במוח של כל בני האדם, לא מגיע ליעדו באופן תקין אצל מי שיש לו הפרעת קשב; זהו מקור הבעיה הרפואית. כאשר הדופמין אינו מגיע ליעדו באופן תקין, נגרם קושי בוויסות התגובה לגירויים ונפגעת השליטה העצמית.
התרופה נועדה לווסת את מעבר הדופמין במוח, על מנת שיימצא בכמות הנכונה ובמקום הנכון. כך יאפשר לאנשים עם הפרעת קשב ויסות עצמי גבוה יותר, שיפור קשב, שליטה עצמית גבוהה יותר ולעיתים אף שיפור במצב הרוח בזמן בו התרופה פעילה.
הבסיס הטיפולי התרופתי בהפרעת קשב, הוא מתן תרופות מקבוצת הסטימולנטים (תרופות מעוררות שלהם יש השפעה מעוררת על הגוף). קבוצת הסטימולנטים נחלקת לתרופות על בסיס החומר הפעיל מתילפנדיאט או תרופות על בסיס החומר הפעיל אמפטמין (תלוי בסוג התרופה הנלקחת). הסטימולנט למעשה מאפשר למוח להעביר את הדופמין ממקום למקום באופן תקין. הבטיחות שבשימוש בתרופות אלו נבדקה במחקרים רבים והם נחשבים בכל העולם כטיפול המקובל בהפרעת קשב.
קל יותר להסביר את חשיבות הטיפול התרופתי לילדים (ובמיוחד לילדים קטנים) דרך סיפור:
ננסה לדמיין כדור קטן בשם דופמין. יש הרבה כדורונים כאלה במוח של כל ילד וילדה. המוח נותן הוראה למסור את הכדור ממקום למקום, אבל הכדורון מסרב ונדבק חזק חזק למקום שממנו הוא יצא.
מגיעה תרופה ומשחררת את הדבק והכדור הקטן, דופמין, מתנתק והולך לו לאן ששלח אותו המוח. כעת הילד שבלע את התרופה יצליח להגיב טוב יותר לגירויים, להיות קשוב ומרוכז יותר וכך להצליח יותר במשימותיו
לפעמים כהורים אנחנו מתלבטים הם לספר לילד שזה עתה אובחן שיש לו הפרעת קשב ואיך בכלל להציג את הדבר בפניו. לאלו מכם שמתלבטים אנחנו ממליצים להיכנס לקישור הבא.
קל יותר להסביר זאת לילדים דרך סיפור:
ננסה לדמיין כדור קטן בשם דופמין. יש הרבה כדורונים כאלה במוח של כל ילד וילדה. המוח נותן הוראה למסור את הכדור ממקום למקום, אבל הכדורון מסרב ונדבק חזק חזק למקום שממנו הוא יצא.
מגיעה תרופה ומשחררת את הדבק הכדור הקטן דופמין מתנתק, והולך לו לאן ששלח אותו המוח. כעת הילד שבלע את התרופה יצליח להגיב טוב יותר לגירויים, להיות קשוב ומרוכז יותר וכך להצליח יותר במשימותיו.
מתי לוקחים את התרופה ?
בבוקר. לעיתים אפשר לקחת גם בצהריים.
אבל היות והתרופה מפריעה לישון, מומלץ לא לקחת אותה בערב.
יש לקחת את התרופה עם נוזל כלשהו (מיץ? שוקו? – משהו משמח), ואחרי ארוחה – כי אח"כ התיאבון נעלם לכמה שעות. אך חשוב להדגיש שכאשר פגה השפעת הכדור התיאבון חוזר.
האם יש צורך בטיפול יומיומי ?
הצורך בטיפול יומיומי איננו חד משמעי והוא נקבע בהתאם לצרכי הילד ובהתאם להחלטתו של הרופא המטפל בלבד ולא של אף גורם אחר!!! . מדובר בטיפול המאפשר תפקוד ולכן הוא חיוני בימים המצריכים תפקוד. לגבי ילדים, מדובר בכל הימים בהם הם נדרשים ללמוד ולתפקד חברתית, אם הילד מראה קושי בתחומים אלו.
תהליך מציאת התרופה הנכונה והמינון הנכון
התאמת הטיפול התרופתי היא ברוב המקרים תהליך מתמשך ומורכב. שום רופא לא יכול לדעת מראש מה תהיה התרופה שתתאים ביותר לילדכם ומה יהיה המינון שייטיב עימו ביותר, שכן טווח המינונים הוא רחב ביותר. השליטה בתסמינים מושגת לאחר תהליך לא פשוט של התאמת התרופה ומציאת המינון הנכון.
אנו ממליצים לגייס אל התהליך את המשפחה ואת צוות בית הספר, כדי לייצר עבור ילדכם סביבה שבה יוכל לתפקד באופן המיטבי.
יהיה עליכם להתחיל עם התרופה שנרשמה לכם, ואם התרופה לא הועילה ויהיו תופעות לוואי יהיה עליכם לחזור לרופא ולהתאים מחדש את התרופה, עד שיהיה "בינגו".
חשוב מאוד לברר מראש מול הרופא המאבחן מי מלווה אתכם בתהליך מציאת התרופה.
מה כדאי לדעת ולעשות בתהליך מציאת התרופה והמינון שמתאימים לילד שלכם ?
- הכינו את הילד שלכם (ואת עצמכם) לכך שמדובר במסע שבו אתם עומדים לגלות יחדיו את הדבר שהכי יעזור לו להתרכז. יהיה לו יותר קל אם הוא ידע למה לצפות, וכך הוא לא יהיה מאוכזב אם התוצאות המיוחלות לא יגיעו בין רגע. הסבירו לו שהתרופה הזו שונה מאקמול, זו תרופה שמתאימים במיוחד עבורו על פי משקל, גובה, קצב עיכול, ולכן לוקח זמן עד שהיא משפיעה בדיוק כמו שרוצים.
- היו קשובים לילד. ראו איך הוא מגיב, שאלו אותו אם זה עוזר. עליכם להיות כל הזמן עם היד על הדופק ולראות אם התרופה באמת עוזרת ובכל שינוי עליכם לפנות לרופא המטפל.
- ילד ייקח תרופה אם הוא מרגיש שהיא מועילה לו ולשם כך צריך סבלנות. במהלך סבבים אלו של ניסוי וטעייה, בהם שוב תחזרו לרופא לקבלת מרשם חדש, אל תתייאשו! התמידו, התאזרו בסבלנות, עודדו את את הילד שלכם.
- כשתמצאו את התרופה והמינון הנכונים, לא יהיה ספק- כולכם תרגישו בכך.
- מכיוון שרוב תופעות הלוואי תלויות במינון, יש להקפיד על המינון היעיל הנמוך ביותר. אבל, כאשר הילד שלכם גדל או עולה במשקל אפילו מעט, נדרשת לפעמים עליה במינון, אינכם יכולים כמובן לשנות את המינון לבד, הדבר נעשה רק בליווי הרופא במסגרת פגישת מעקב מסודרת. אבל חשוב שתהיו ערים לכך שיש קשר בין המשקל לבין המינון. לכן תמיד מומלץ להגיע לפגישות מעקב אצל הרופא המטפל.
- כמו כן, במשך הזמן קורה לפעמים שלאחר תקופה קצרה יש צורך בעלייה במינון, כלומר התרופה מפסיקה לעבוד, בלי קשר למשקל, גם במקרה כזה יש לפנות לרופא לשם שינוי המינון.
תופעות לוואי :
הגענו לנקודה שהורים רבים מוצאים אותה מאיימת במיוחד. גם פה, העובדות ממוסכות על ידי מיתוסים ודעות קדומות מיושנות שכדאי להסיט, לראות את האמת כדי לקבל את ההחלטות הנכונות.
תופעות הלוואי של התרופות נראות רק בזמן השפעתן וניתן לראותן מיד. חשוב לזכור שכל משתמש יושפע אחרת מהתרופה. יהיו ילדים שיסבלו מכל תופעות הלוואי הנפוצות, ויהיו כאלה שלא יסבלו מאף תופעת לוואי. הדרך היחידה לדעת מהן השפעות התרופה היא לנסות אותה למשך תקופה מסוימת (על פי שיקול דעתו של הרופא המטפל) ולשים לב לשינויים בהרגשה. בכל אופן כשתם זמן השפעת התרופה כל תופעות הלוואי יחלפו.
תופעת הלוואי המדוברת ביותר, ואנחנו מנחשים שהיא גם זו שמטרידה אתכם יותר מכל, היא אפאטיות.
הנה כמה עובדות על תרופות להפרעת קשב – ואפאטיות:
- אפאטיות קשורה לתת-מינון! כן, כן, בתרופות האלו, תת-מינון גורם לתופעות לוואי כמו שעודף מינון יכול לגרום. במינון נמוך יש שיפור של ההיפראקטיביות – ורק במינון מלא גם של הריכוז. לכן חשוב מאוד לשים לכך לב ולזכור (שוב) שמציאת המינון הנכון הוא תהליך.
- לפעמים המעבר מהשתוללות חסרת מעצורים, להתכנסות ונינוחות יכול להיראות מבחוץ כאפאטיות. אבל אם עוצרים רגע ושואלים את הילד, יכול להיות שתגלו שטוב לו.
- יש קשר בין מזון ומצב רוח! כידוע התרופות מדכאות תיאבון. ילדים שלא אוכלים הם עצובים וחמוצים. שימו לב שזה קורה בעיקר סביב שעות הצהריים. הם רעבים אבל הם לא מרגישים שהם רעבים בגלל התרופה. הם צריכים לאכול בשעות האלו מתוך משמעת, מתוך רוטינה קבועה; מומלץ לתת להם בשעות האלו משהו שהם מאוד אוהבים לאכול, כדי להקל על העניין.
- ריבאונד – לפעמים בסוף השפעת התרופה יש ריבאונד, שגורם לנפילה. גם כאן, חשוב להזכיר לילד לאכול, עדיף משהו מתוק כמו פרי או חטיף אנרגיה. לזהות מראש את הזמן הזה ביום וכמה זמן הוא אורך, ולא לקבוע לו לאותה שעה פגישה אצל הפסיכולוג למשל ("לילד יש כל הזמן התפרצויות כעס בטיפול"…) או שיעור פרטי, אלא לאפשר לו באותה שעה להיות במקום שקט ורגוע, אור עמום, משחק שהוא אוהב… וזה יעבור. בקונצרטה וריטלין LA הריבאונד פחות שכיח.
אפשרות נוספת היא לתת חצי שעה לפני הנפילה חצי כדור של ריטלין רגיל. (לא על דעת עצמכם אלא בליווי הרופא כמובן).
מעבר לכך, יש ילדים (לא כולם!) שעלולים לסבול בתחילת השימוש מתופעות כמו עצבנות, נמנום, כאבי ראש, כאבי בטן, בחילות ודפיקות לב. כל אלה הם תוצאה של הסתגלות לתרופה והשינוי ברמת האדרנלין בגוף – הם יחלפו, בדרך כלל, אחרי שבוע של טיפול סדיר.
אין לתרופות להפרעת קשב תופעות לוואי ארוכות טווח.
מתי אסור להשתמש בתרופה?
- יחד עם או 14 יום אחרי הפסקת שימוש בMAO inhibitors – .
- גלאוקומה
- רגישות יתר לחומר הפעיל בתרופה מתילפנידאט
- מטופלים עם סינדרום טורט
- מטופלים עם קצב לב לא סדיר או עם אנגינה חמורה.
- ריטלין רגיל מכיל גלוטן ולכן אינו מתאים לחולי צליאק. ) ריטלין LA, ריטלין SR (היום משווק כ RUBIFEN SR), וקונצרטה אינם מכילים גלוטן ולכן הם מתאימים לחולי צליאק). ריטלין רגיל גם אינו כשר לפסח מאותה סיבה.
חשוב לציין שריטלין יעיל ובטוח גם בקרב אנשים הסובלים מאפילפסיה, בתנאי שהם אובחנו, טופלו והגיעו לשליטה בהתקפים בעזרת טיפול מתאים.
הטיפולים התרופתיים שקיימים בארץ
- מתילפנידאט
בישראל מדובר בתרופה אשר נמצאת בשימוש עיקרי. מדוברב קבוצה של תרופות שהוכחו כיעילות ביותר בטיפול בהפרעת קשב, כולן מורכבות מאותו חומר פעיל. אלה הסוגים השונים שלהן :
- ריטלין "רגיל" immediate release- IR שחרור מיידי. משך השפעה 4 שעות.
- ריטלין slow release- SR שחרור איטי. משך השפעה 6 עד 8 שעות. (היום משווק כ RUBIFEN SR)
- ריטלין long active – LA פעילות ממושכת. משך השפעה 8 עד 9 שעות.
- קונצרטה. משך השפעה 12 שעות.
מה ההבדל בין ריטלין, ריטלין SR (היום משווק כ RUBIFEN SR) , ריטלין LA וקונצרטה ?
כל אותם סוגי כדורים שייכים למשפחת המתילפינדט, ולמעשה הריטלין SR (היום משווק כ RUBIFEN SR),הריטלין LA והקונצרטה הן גרסאות מוארכת של הריטלין "הרגיל".
יתרונה העיקרי של הקונצרטה. ריטלין SR (היום משווק כ RUBIFEN SR) ושל ריטלין ה-LA הוא שהם תכשירים בעל משך זמן פעילות ארוך יותר מהריטלין "הרגיל".
תודות לפיזור הריטלין לאורך זמן ארוך יש לקונצרטה ולריטלין LA פרופיל תופעות לוואי נוח יותר ופחות תופעות "גמילה" לעומת הריטלין קצר הפעולה.
הבדל נוסף שבין סוגי התרופות הוא שבעוד את הריטלין אפשר לקחת עד שלוש פעמים ביום, את המקבילים ארוכי ההשפעה נוטלים בשעות הבוקר בלבד. במידה ונוטלים את המינון של התרופה ארוכת ההשפעה בשעות הצהרים/ אחה"צ ישנה סכנה גדולה לקשיי הירדמות בשעות הלילה. זאת מכוון, כי אחת מתופעות הלוואי של המתילפינדט הוא עיכוב שינה.
איך נוטלים את המינון ?
כל סוגי התרופות נלקחים באמצעות בליעה. חלק מהתרופות במשפחה זו ניתנת לפירוק ולהמסה. רק תרופת הריטלין וריטלין SR (היום משווק כ RUBIFEN SR) נמצאות בסל התרופות, כך שעלותן נמוכה באופן יחסי ליתר התרופות הקיימות בארץ. ריטלין LA וקונצרטה אינן נמצאות בסל התרופות אך ישנו סבסוד מסוים מצד קופות החולים השונות, זאת בהתאם לסוג הביטוח של המבוטח.
- אדרל Adderall/ אטנט ATTENT
אדרל , או כפי שהיא יותר מוכרת כיום בארץ – אטנט, היא תרופה אשר שייכת למשפחת האמפטמינים. זו משפחה קרובה לריטלין אך נבדלת ממנה. האטנט נמצאת בשימוש למעלה מ-30 שנה, משתמשים בה מיליוני אנשים ונצבר ניסיון רב בטיפול בה.
מה ההבדל בין האדרל לבין האטנט ? למעשה, 2 התרופות הן אותה תרופה והן אף מיוצרות באותו המפעל. ההבדל היחיד ביניהן הינו צבע הטבליות וצורת הכדור – האטנט בצורתו הוא סגלגל (Oval ), בעוד האדרל עגול.
האטנט הינו אמפטמין מיקס בשחרור מיידי (MAS-IR) ויתרונו הוא במשך השפעתו שנמשך 5 עד 6 שעות (קיים גם אדרל XR שפעיל במשך 12 שעות(, זאת לעומת הריטלין "הרגיל" שמשפיע למשך 4 שעות בערך.
לתרופת האטנט ישנם פחות תופעות לוואי, משום שהמינון של כל חומר שמרכיב את האטנט נמוך יותר, וכך יש פחות תופעות לוואי המוכרות מנטילת תרופת הריטלין. בנוסף לכך, את תרופת האטנט ניתן לחצות ל-2 ואף לרסק. דבר שמסייע בתהליך הבליעה ואף בחיסכון בעלויות. לדוגמא – מי שמסתדר עם אטנט במינון15 מ"ג יכול לרכוש 30 מ"ג לחצות ל-2 לצורך חסכון בעלויות.
תרופת האטנט נרשמה בארץ כטיפול בהפרעת קשב ונרקולפסיה ולכן היא נמצאת בסל הבריאות עבור ילדים עד גיל 18 וכקו שני לכאלו אשר טיפול תרופתי סטנדרטי (מסוג מתילפנידאט) נמצא כלא יעיל עבורם או שחוו תופעות לוואי קשות. ניתן להשיגה דרך קופות החולים וללא טופס 29ג'.
- ויואנס Vyvanse
ויואנס הינה תרופה ששייכת למשפחת האמפטמינים והיא דומה לתרופה אדרל (אטנט). מדובר בתרופה שהיא יחסית חדשה בשוק והיא יצאה לשוק בארה"ב בשנת 2007. כיום היא רשומה בישראל עבור מטופלים
מגיל 6 ומעלה. הויואנס מגיעה במינונים של 30, 50, 70 מ"ג.
הכמוסה של ויואנס מכילה חומר שאינו פעיל לכשעצמו (פרו-דראג) ולכן עליו לעבור תהליך פירוק אנזימטי בגוף, שתוצאתו היא חומר פעיל. היות ותהליך זה הוא איטי וממושך, מקבלים פעילות של כ-13 שעות אצל ילדים ואילו אצל מבוגרים ההשפעה הינה כ 14 שעות, זאת ללא שינויים חדים ברמת החומר בדם. היתרון בצורת פעילות איטית זו היא שתופעות הלוואי, המוכרות משימוש בתרופות סטנדרטיות היא פחותה. יתרונות נוספים של התרופה הוא העדר אפקט הריבאונד.
ניתן ליטול את הכמוסה של ויואנס בשלמותה או במטופלים אשר מתקשים בבליעת תרופות, ניתן להמיס את תוכן הכמוסה במים, מיץ תפוזים או יוגורט.
תרופת הויואנס ניתנת בהנחה בביטוחים המשלימים של קופות החולים.
נכון לחודש מרץ, 2024, ויואנס – טיפול להפרעת קשב לילדים ומבוגרים, נכלל בסל הבריאות האחרון למבוגרים בגילאי 18-28 ולילדים כקו שני אחרי מתידלפידנט. הודות לאישור בוועדת הסל, יותר מטופלים יוכלו לקבל טיפול חדשני, ארוך טווח ואפקטיבי להפרעת קשב בזכות ההכללה בסל, הטיפול יהיה נגיש יותר למטופלים ולא רק בביטוחים המשלימים כפי שהיה עד עכשיו. לקיראה נוספת – JDN
- טיפול תרופתי חדש להפרעת קשב: קוויליוואנט XR Extended Release (QUILLIVANT XR)
זוהי תרופה שמשך ההשפעה שלה הוא כ-12 שעות. החומר הפעיל בתרופה הוא מתילפנידאט (בדומה לריטלין).
התרופה מגיעה כנוזל! בטעם בננה פירותי, וניטלת כמו סירופ באמצעות מזרק, כך שלא נדרשת בליעה של כדור.
מכיוון שמדובר בנוזל, טווח המינונים גמיש ומאפשר התאמה מדויקת לכל מטופל.
התרופה ניטלת פעם אחת ביום בשעות הבוקר, והחומר הפעיל משתחרר באופן הדרגתי לאורך היום.
התרופה אושרה ע"י ה-FDA כבר ב-2012 ונמצאת בתהליכי רישום בישראל.
ניתן לרכוש את התרופה באופן פרטי באמצעות מרשם מרופא מומחה להפרעת קשב (נוירולוג, פסיכיאטר או רופא ילדים/משפחה המומחה בהפרעת קשב).
מינונים:
600 מ"ג (בקבוק לחודש המתאים למי שנוטל 20 מ"ג ריטלין/ מתילפנידאט ליום)
ו-900 מ"ג (בקבוק לחודש יתאים למי שנוטל 30 מ"ג ריטלין/ מתילפנידאט ליום).
הריכוז הוא 5 מ״ג למיליליטר.
- פוקלין Focalin
פוקלין היא תרופה חדשה בשוק והיא יצאה לשוק בארה"ב בשנת 2005. התרופה מכילה dexmethylphenidate hydrochloride .. החומר הפעיל בריטלין הוא מתילפנידאט. לפני כמה שנים התגלה כי למעשה חומר זה מורכב משני חומרים זהים מבחינת ההרכב המולקולארי אבל שונים בסידור האטומים במרחב. רק אחד החומרים הוא הפעיל. החומר השני מיותר ורק מגביר את תופעות הלוואי.
גילוי זה הביא ליצור פוקלין שמכיל רק את החומר (האיזומר האופטי) הפעיל. לכן המינון של פוקלין הוא מחצית מינון הריטלין. הפחתת המינון מורידה את תופעות הלוואי במידה ניכרת.
פוקלין רגיל פועל כארבע שעות ובדומה לריטלין ניתן ליטול אותו פעמים ביום. לצד זה קיים פוקלין XR המגיע בקפסולות המכילות כדוריות, בדומה לריטלין LA (בשחרור מושהה), אך הוא פועל בטווח של 12 שעות.
תרופת הפוקלין לא נמצאת בסל הבריאות וניתן להשיגה באמצעות טופס 29 ג' בלבד וביבוא אישי של התרופה בבתי מרקחת פרטיים. בנוסף לכך, לאחרונה החלו מספר קופות חולים לספק סבסוד למטופלים אשר רוכשים תרופה זו.
- דיטרנה Daytrana
דיטרנה הן מדבקות המכילות את החומר הפעיל בריטלין. מדובר בתרופה חדשה יחסית, אשר יצאה אל השוק בשנת 2006.
הטיפול עובד כך שהחומר נספג דרך העור למערכת הדם ופועל את פעולתו לאחר הדבקת המדבקה על החלק העליון של הירך. הספיגה של התרופה דרך העור משנה במידה ניכרת את אופן הפעילות של החומר. תופעות הלוואי כתוצאה משימוש בדיטרנה נמוכות מאשר תופעות הלוואי המוכרות הנובעות משימוש בריטלין.
יתרונות הדיטרנה באים לידי ביטוי בכך שהספיגה של התרופה דרך העור מתונה ויותר הדרגתית, ע"י כך מפחיתה את תופעות הלוואי, שכן אין שינויים חדים ברמת החומר בדם. יתרון נוסף מתבטא בכך שכאשר התרופה נלקחת, היא מגיעה ממערכת העיכול אל הכבד תחילה, בו היא עוברת פירוק. תוצרי הפירוק הזה מגבירים את תופעות הלוואי של ריטלין. היות ובמדבקת דיטרנה החומר נספג דרך העור, רק חלק קטן ממנו מתפרק בכבד. לכן ניתן להסתפק במדבקות במינונים נמוכים ולחסוך בתופעות הלוואי.
הדיטרנה פועלת עד 12 שעות (כל עוד המדבקה היא על הגוף). כאשר מסירים את המדבקה היא ממשיכה להשפיע לשעתיים נוספות. העלמות החומר בהדרגה מהגוף מונעת את אפקט הריבאונד.
תרופת הדיטרנה לא נמצאת בסל הבריאות וניתן להשיגה באמצעות טופס 29 ג' בלבד וביבוא אישי של התרופה בבתי מרקחת פרטיים.
- סטרטרה Strattera
סטרטרה היא תרופה חדישה יחסית ל טיפול בהפרעת קשב. סטרטרה מכילה Atomoxetine.
והיא התרופה הראשונה לטיפול בהפרעת קשב שאינה שייכת למשפחת הסטימולנטים (ריטלין, אדרל). הסטרטרה מעכבת את הספיגה חזרה של נוראפינפרין (norepinephrine reuptake inhibitor) או בשמו השני – אדרנלין, במרווח הסינאפטי במוח. בכך היא מעלה את ריכוזו.
בניגוד לטיפולים התרופתים שסקרנו עד כה, את התרופה יש לקחת מידי יום (כולל שבתות וחגים) מכוון והיא מתחילה להשפיע רק אחרי מספר שבועות.
יתרונות הכדור הן במשך השפעתו. בניגוד לריטלין ודומיו שמשך ההשפעה הוא מוגבל בזמן הסטרטרה פעילה למשך כל היום. יתרונות נוספים הם אי פגיעה בשינה, היא אינה פוגעת בתאבון והיא מפחיתה חרדות.
תרופת הפוקלין לא נמצאת בסל הבריאות וניתן להשיגה באמצעות טופס 29 ג' בלבד וביבוא אישי של התרופה בבתי מרקחת פרטיים. בנוסף לכך, לאחרונה החלו מספר קופות חולים לספק סבסוד למטופלים אשר רוכשים תרופה זו.
8. אטומיק – אטומוקסטין
אטומיק מותווה לטיפול ב-ADHD, אטומוקסטין אינו מקבוצת הסטימולנטים. אטומיק מותווה לטיפול בילדים מגיל 6 ומעלה, מתבגרים ומבוגרים, כחלק מתוכנית טיפול מקיפה. הטיפול חייב להינתן ע"י מומחה לטיפול בהפרעת קשב, כגון: רופא ילדים, פסיכיאטר ילדים או מתבגרים, פסיכיאטר מבוגרים או נוירולוג ילדים או מבוגרים.
מנגנון פעולה: הוכח כי אטומוקסטין משפר את תפקוד המערכת הנוראדרנרגית באמצעות עיכוב סלקטיבי ופוטנטי של הטרנספורטר הפרה-סינפטי של נוראדרנלין (NRI) בכך מעלה את רמת הנוראדרנלין במרווח הבין סינפטי.
בקורטקס הפרה-פרונטלי הטרנספורטר לנוראדרנלין עשיר יותר בדופמין, ולכן חלק מהדופמין עובר דרכו, כלומר עם אטומיק ישנה השפעה על דופמין.
חשוב לזכור כי הנוירוטרנסמיטורים, דופמין ונוראדרנלין מעורבים בהפרעת הקשב
יעילות: אטומיק הוכיח במחקרים רבים יעילות גבוהה מאוד, יכולת למגר סימפטומים של ADHD, נמצא במחקרים כי אטומיק שיפר בצורה משמעותית מדדים של ביצועיים ניהוליים, שיפור שנשמר לאורך זמן רב. המשמעות של שיפור מדדים הניהוליים, הינה, תפקוד גבוה ותקין בכל הפעילויות ובכך מימוש גבוה של הפוטנציאל האישי
בטיחות: אטומיק לא שייך לקבוצת הסטימולנטים, אטומיק עם פרופיל בטיחותי גבוה, שעור תופעות לוואי נמוך, נוחות טיפול גבוהה, מתאים לאוכלוסיות רבות (אוכלוסיות עם נטייה להתמכרות ושימוש בחומרים מסוכנים, חרדה, טיקים, טורט…), מתאים למי שסובל מתופעות לוואי כתוצאה מטיפול בסטימולנטים , מתאים לאלה שלא מצליחים להגיע למינון הנדרש עם סטימולנטים בגין חוסר סבילות
נוחות טיפול: אטומיק מתאים לכל מטופל שסובל מ ADHD אשר רוצה לתפקד 24/7, אטומיק בעל כיסוי מלא- טיפול כרוני, נלקח פעם ביום. הטיפול עם אטומיק מאפשר כיסוי תמידי יעיל ובטוח של טיפול
צורת מתן ומינונים: 18, 25, 40, 60, 80, 100 מ"ג
זמין בכל הקופות, אטומיק נכלל בסל התרופות עבור ילדים.
אטומיק עונה על צרכים רבים ובכך מאפשר מתן טיפול יעיל ואפקטיבי.
מהו הטיפול האפקטיבי ב-ADHD?
יש מספר מטרות בבחירת הטיפול האפקטיבי:
1. לאפשר למטופל להיות בתפקוד גבוה, עם ביצועים ניהוליים גבוהים, לאפשר למטופל לחיות בשגרת חיים שתאפשר לו מימוש אישי של היכולות והרצונות
2. הטיפול צריך להיות מותאם למאפייני המטופל, ידוע כי להרבה מהמטופלים הסובלים מ ADHD יש תחלואה כפולה, נטייה גבוהה להתמכרויות, שיעור גבוה של חרדה, דיכאון, OCD, טיקים ועוד הפרעות סומטיות .טיפול אפקטיבי, צריך להתאים למצבו של המטופל, לצמצם את התחלואה הנלוות, לצמצם את הנטייה לסכנות ובטח לא להחמיר את מצבו של המטופל.
3. הטיפול צריך להיות עם מאפייני נוחות טיפול גבוהים, כיון שההפרעה היא כרונית, הטיפול צריך להיות נוח כדי לאפשר התמדה טיפולית של המטופל לאורך זמן רב.
4. הטיפול צריך לאפשר למטופל להיות פנוי ומסוגל לרכוש כלים עבור: ביצועים ניהוליים גבוהים, לסגל אורח חיים בטוח ומופחת סיכונים, התנהגות חברתית מקובלת ומתאימה.
5. כיסוי 24/7 , הקידמה והטכנולוגיה הובילו לעומס בלתי פוסק של גירויים ולכן הכיסוי התרופתי חייב לאפשר למטופל להתמודד עם עומס הגירויים.
ומה לגבי תרופות טבעיות?
לצערנו לא נמצאו עדיין תרופות "טבעיות" יעילות לטיפול בהפרעת קשב כתחליף לתרופות הרגילות.
אנחנו נתקלים במקרים רבים, בהם ההורים חוששים לתת לילדיהם תרופה ולכן מטפלים בהם בתרופות טבעיות למיניהן ולא יעילות, ואז הנזק מהפרעת הקשב ומהעדר הטיפול הולך ומצטבר.
בנוסף, מן הראוי להזכיר כי תרופות טבעיות אינן פחות מסוכנות, אלא להפך. לא תמיד ברור לנו מה אנו נותנים, תופעות לטווח הארוך אינן נחקרות בדרך כלל, ואופן ההשפעה שלהן אינו ידוע. התכשירים הטבעיים היחידים שהראו יעילות מסוימת הם ZOOM וריכוזית, אך גם הן- לא כטיפול יחיד.