מה עושים עם האבחון
מה עושים עם האבחון
האבחון אישש את החשד: לילד שלכם יש הפרעת קשב ופעלתנות יתר (ADHD) . מצד אחד אתם מרגישים הקלה: יש עכשיו הסבר לקושי שלו ושלכם. מצד שני, אתם יודעים שאתם רק בפתחו של תהליך ואתם מודאגים וחוששים. מה עושים עכשיו?
קחו נשימה עמוקה, וקראו את השורות הבאות. כאן תמצאו מידע שינחה אתכם מה עושים עם האבחון הרפואי בפועל, וכמובן שבכל שאלה או הבהרה נוספת אתם מוזמנים לפנות אלינו, בכתובת המייל או בדף הפייסבוק.
לפני הכל:
- וודאו שעל דף סיכום האבחון מופיעה חותמת מקורית וחתימה של המאבחן, אחרת תצטרכו לשוב אל המאבחן שנית.
- הכניסו את האבחון בשקית ניילון שתגן עליו ותייקו אותה בקלסר, שאליו תכניסו מעתה את כל המסמכים הקשורים לאבחון ולטיפול בילד. מצאו לו מקום קבוע בבית, שתוכלו לזכור תמיד שהוא שם.
- צלמו כמה עותקים של האבחון לעת הצורך, ולעולם אל תתנו לאף אחד את העותק המקורי.
- ליתר ביטחון, מומלץ לסרוק את האבחון, כדי שיהיה לכם תמיד עותק במחשב.
בתום האבחון הרפואי קבלתם מהרופא שני סוגים של המלצות לטיפול:
- המלצה לטיפול אינטגרטיבי שכולל טיפול תרופתי, טיפול רגשי/התנהגותי והדרכת הורים.
- המלצה להתאמות לבית הספר: שינויים במתכונת בחינות ובתנאיהן, המיועדים לנבחנים בעלי הפרעת קשב (התאמות). מטרת ההתאמות היא לאפשר לכל נבחן הזדמנות הוגנת לבטא את הידע והיכולות שלו בתנאים שעוקפים את ההפרעה.
בואו נלך צעד אחר צעד.
כחלק מההמלצה לטיפול האינטגרטיבי, קבלתם מהרופא מרשם לתרופה –
- גשו לרופא המשפחה או לרופא הילדים שלכם כדי להמיר את המרשם שבידיכם למרשם של הקופה.
- רופא המשפחה / הילדים שלכם עומד לקחת חלק חשוב בתהליך שאתם הולכים לעבור. ביכולתו של הרופא לשנות עבורכם את המינון ההתחלתי, שקבע הרופא המאבחן במידת הצורך, ואף להחליף את סוג התרופה במידת הצורך.
כל רופא מתנהל על פי רמת הידע האישית שלו בנושא, ניתן להתייעץ עם הרופא שלכם ולתאם ביחד עמו מה תהיה רמת המעורבות שלו בתהליך של התאמת הטיפול והמעקב.
- גם אם רופא המשפחה הוא זה שילווה אתכם בתהליך, קבעו פגישת מעקב עם הרופא המאבחן כשלושה חודשים לאחר סיום האבחון לשם ביצוע מעקב ובהמשך אחת לחצי שנה.
מה עושים עם האבחון מול בית הספר?
יהיה עליכם למסור העתק (לעולם אל תתנו את העותק המקורי!) של האבחון ליועצת. היא תתרגם את האבחון להתאמות המגיעות לילדכם על פי חוזר מנכ"ל משרד החינוך.
בדרך כלל, אבחנה רפואית של הפרעת קשב תקנה לילד התאמות בדרגה 1, ותוספת זמן של 25%.
התאמות בדרגה 1 אינן פוגעות במהות הנמדדת בבחינה. להתאמות מסוג זה אין השפעה על נבחנים שאין להם הפרעת קשב או ליקויי למידה. דהיינו: מתן ההתאמה למי שאין להם הפרעת קשב או ליקויי למידה אינו משפר את הישגיהם. לעומת זאת, ההתאמות עשויות לסייע לנבחנים בעלי ליקויי למידה לשפר את הישגיהם. ההתאמות ניתנות במסגרת בית הספר, על סמך מסמכי אבחון רפואי קבילים. התאמה כזאת היא למשל הארכת זמן הבחינה.
מעתה, טיב הקשר שתיצרו עם צוות בית הספר בכלל והיועצת בפרט הוא לא פחות מקריטי. יש המון דרכים שבהן הצוות החינוכי יכול להקל על הילד שלכם, מלבד מתן ההתאמות; מחנכת רגישה וקשובה שנמצאת אתכם בקשר טוב ורציף יכולה למשל, להעביר את הילד למקום אחר בכיתה שבו שקט יותר, להכיל יותר בקלות את ההפרעות שלו בכתה, לחזק את הצדדים החיוביים שלו ועוד ועוד.
אם ילדכם התחיל טיפול אינטגרטיבי, ועדיין הוא מגלה קשיים בתפקוד הלימודי או במידה והיועצת והצוות החינוכי רואים צורך במתן התאמות נוספות לילדיכם – מומלץ לגשת לאבחון פסיכו-דידקטי להמשך בירור. כמו שלא חיכיתם עם אבחון הפרעת הקשב, אל תחכו גם עם האבחון הפסיכו-דידקטי; בהרבה מקרים הוא ייתן לכם בדיוק את החתיכה שחסרה בפאזל שלכם.