טיפול תרופתי – מורה נבוכים לבירוקרטיה
טיפול תרופתי – מורה נבוכים לבירוקרטיה
היום ברור שטיפול נכון ומלא בהפרעת קשב ופעלתנות יתר (ADHD) צריך לכלול טיפול תרופתי, התנהגותי ורגשי. השילוב בין שלושתם נקרא "טיפול משולב". טיפול זה נחשב לכזה שמשיג את התוצאה הטובה ביותר עבור ילדים עם הפרעת קשב. חשוב לנו שתזכרו: להפרעת קשב יש ביטויים שליליים במצבים מסוימים בלבד, וחיוביים במצבים אחרים. פירוש הדבר, שאין לאיש רצון לתקן את הילד שלכם או לשנות אותו. זו טעות בתפיסה והתרופה אינה עושה זאת. מטרת הטיפול היא ללוות את הילד, לאפשר לו להתפתח בצורה הטובה ביותר עם מינימום תופעות לוואי ומינימום פגיעות ולעזור לו לגלות את הייחודיות שלו, כיתרון ולא כפגם. לכן הטיפול, ובעיקר הטיפול התרופתי, מותאם למצב וניתן להתאים אותו לכל ילד בהתאם לצרכיו.
השימוש בתרופה ממתן את ביטוייה של הפרעת הקשב (היפראקטיביות, אימפולסיביות, חוסר קשב), בזמן השפעת התרופה. היא לא מרפאה את הפרעת הקשב, אלא מאפשרת "חלון הזדמנויות" שבו הילד שלכם יחוש הקלה ויוכל להתמודד עם מטלות שללא התרופה הן קשות לו מאוד. השיפור ותחושת ההישג שמתלווה לו, יאפשרו לילד למצות את הפוטנציאל שלו ולהביא את יכולותיו לידי ביטוי באופן מלא יותר. כמו כן יאפשר הטיפול התרופתי לילד להפיק את מירב התועלת מהטיפולים הנוספים שאותם הוא מקבל.
אז מה עושים?
קבלתם מרשם לתרופה מהנוירולוג או מהפסיכיאטר שאבחנו את הילד שלכם. קבעו תור לרופא המשפחה כדי להמיר את המרשם למרשם של קופת החולים של הילד. דעו: כי כיום רק הריטלין "הרגיל", ריטלין מסוג SR (היום משווק כ RUBIFEN SR) והאטנט (תרופה מקבילה לאדרל) נמצאים בסל התרופות ומסובסדים על-ידי המדינה. קופות החולים אינן מחויבות לספק את הריטלין ארוך הטווח, או תחליפים אחרים שקיימים בשוק. אם כי לאחרונה מרביתן החלו לסבסד את רכישתן של התרופות השונות.
לפני מתן התרופה ייתכן ורופא המשפחה יפנה את ילדיכם לבדיקות מיוחדות כמו א.ק.ג ובדיקת דם. אתם יכולים להפנות את תשומת ליבו לכך, שעל פי איגוד רופאי הילדים בישראל אין בכך צורך גורף. רק אם קיימת אפשרות שילדיכם סובל או עלול לסבול מבעיה בלב, יש לבצע בדיקות נחוצות כגון א.ק.ג או אקו לב. בדיקות דם אין צורך לבצע – לא כתנאי לטיפול התרופתי ולא במהלכו.
בתחילת הטיפול התרופתי, חייב הילד להגיע למעקב רפואי לאחר 3 חודשים מתחילת הטיפול התרופתי. בהמשך, מומלץ להגיע אחת ל-6 חודשים לפגישת מעקב אצל הרופא המטפל. בין השאר יש לעקוב אחר נתוני הגובה, המשקל, הדופק ולחץ הדם שלו.
מה צריך להיות במרשם ?
זכרו שאם פרט אחד יהיה חסר במרשם, יהיה עליכם לשוב לרופא המטפל שנית.
על פי הנחיות משרד הבריאות מרשם תקין חייב לכלול את הפרטים הבאים :
- שם מלא של המטופל.
- מס´ תעודת הזהות של המטופל.
- כתובת המגורים (עפ"י הרישום בת.ז.)
- תאריך.
- שם התרופה והמינון.
- המינון היומי – כמה כדורים וכמה פעמים ביום (גם בספרות וגם במילים).
- הכמות הכוללת של התרופה במילים ובספרות.
- ע"ג המרשם הרופא צריך לרשום "לטיפול ממושך ב- ADHD, המטופל נמצא במעקבי".
רישום של האבחנה בלבד אינו מספיק. - פרטים מלאים של הרופא: שמו, מספר רישיון, כתובת המרפאה, חתימה וחותמת הרופא, מספר טלפון לבירורים.
- בעבר, מרשם ריטלין היה חייב להירשם בכתב יד בלבד. החוק שונה וניתן להדפיסו. מובן שחייבת להיות חתימה ידנית וחותמת על המרשם המודפס.
- אם יש תיקון או מחיקה ע"ג המרשם, הרופא חייב לחתום ליד התיקון.
- שם מלא של המטופל
- מספר תעודת הזהות של המטופל
- כתובת המגורים
- תאריך
- שם התרופה והחוזק. לדוגמא: Ritalin LA 30Mg
- כמות הצריכה ליום
- סה"כ ימי צריכה
- כמות צריכה כוללת בספרות
- כמות צריכה כוללת במילים
במידה שמספר ימי הצריכה עולה על 10 ימים יש לנמק:
"לטיפול ממושך להפרעת קשב. המטופל נמצא במעקב רפואי שלי".
במידה והטיפול במינון הרצוי דורש יותר מכדור אחד ליום יש לנסח:
"2 כדורים ליום הנלקחים במנה אחת למשך 30 יום".
- שם הרופא ומספר רשיונו צריכים להיות כתובים או מודפסים על גבי המרשם.
- חותמת הרופא הכוללת את מספר רשיונו
- מען המרפאה או המוסד הרפואי
- מספר הטלפון של הרופא או המרפאה
- חתימת הרופא בכתב ידו.
- תוקף המרשם הוא ל-15 יום בלבד. אם תגיעו עם מרשם שפג תוקפו לא יספקו לכם את התרופה.
- על המרשם להופיע בשני העתקים: מקור + העתק חתום.
- בבואכם לבית המרקחת יש להצטייד בתעודת הזהות שלכם, לשם אימות זהות המקבל
חידוש מרשם
לשם חידוש מרשם לטיפול תרופתי צריך קודם להבדיל בין סוגי הטיפול התרופתי שניתן – האם מדובר בטיפול תרופתי "סטנדרטי" מסוג מתילפנידאט, או טיפול תרופתי אשר כולל ייבוא תרופה מחו"ל (באמצעות טופס 29 ג').
בכל הקשור לטיפול תרופתי מסוג מתילפנידאט, הנושא הוא פשוט יחסית. ניתן לחדש את המרשם אצל רופא המשפחה, לאור המרשם הראשוני או "המכתב לרופא המשפחה", שקיבלתם מהרופא שאבחן את ילדכם וקבע את המינון האפקטיבי עבורו. לרוב ניתן לקבל מרשמים לכמה חודשים מראש ולהגיע לבית המרקחת אחת לחודש ולקחת את הטיפול התרופתי לאותו החודש. חשוב להדגיש, שלעיתים רופא המשפחה יכול לבצע שינויים במינון או בסוג הכדור, אך הוא גם יכול להפנות אתכם לפגישת מעקב אצל הרופא המאבחן לשם אישרור המינון וסוג הכדור.
בכול הקשור לחידוש מרשם לתרופות שנמצאות בקטגוריה של טופס 29 ג', המצב הוא קצת יותר סבוך. כאשר אנחנו מתייחסים לתרופות בייבוא אישי, אנחנו מתייחסים לתרופות מסוג אדרל, פוקלין וכדומה. על מנת להוציא מרשם לתרופות מסוג זה, עליכם להגיע לרופא מומחה לשם הוצאת טופס בקשה, למשרד הבריאות ומרשם מלווה. את הטופס שולחים לאישור במשרד הבריאות (בית המרקחת מגיש את הבקשה בשמכם) ולאחר אישור הבקשה, שיכול לקחת בין שבועיים (לחידוש טופס 29 ג') עד חודש (לאישור טופס 29 ג' חדש), מגיעים עם מרשם תקף לבית המרקחת. חשוב לזכור שתוקף המרשם הוא לחצי שנה, כך שאחרי חמישה חודשים מומלץ להתחיל בהליכים לחידוש הטופס, על מנת שלא תגיעו למצב שאתם בלי כדורים. עצה חשובה נוספת היא לדאוג שיהיו לכם צילומים של טופס ה- 29 ג' ושל המרשם שקיבלתם מהרופא המומחה.
דבר נוסף שחשוב לזכור, הוא שאת התרופות הללו לרוב לא ניתן לקבל בכל בית מרקחת של הקופה, אלא רק בבתי מרקחת פרטים. בתקופה האחרונה, בעקבות עבודה של משרד הבריאות בנושא, ניתן לקבל תרופות מסוג אדרל או ויוואנס בבתי מרקחת מרשת סופר פארם או ניופארם. בנוסף לכך, משרד הבריאות פועל כדי שקופות החולים אף הן, יספקו תרופות מסוג אדרל וויוואנס למבוטחים שלהם. כבר היום ניתן בחלק מקופות החולים לקבל טפסי 29 ג' לתרופות אותן ציינו ואף לקבל אותן בהשתתפות מסוימת של הקופה (דבר שמוזיל את העלויות).
ייבוא תרופות שאינן רשומות בישראל
התרופות שיש בארץ, מסוג מתילפנידאט עוזרות בערך ל80% מאוכלוסיית הסובלים מהפרעת קשב. ישנם אחוזים מסוימים שתרופות מסוג מתילפנידאט לא עוזרת להם ועוד חלק עם תופעות לוואי קשות כתוצאה מנטילת תרופות אלו. במצב כזה, יש אפשרות לייבא תרופות מחו"ל שהן מדור חדש יותר לעומת הטיפול הוותיק מסוג מתילפנידאט.
כיצד ניתן לייבא תרופה שאינה רשומה בארץ ?
- על הרופא שמטפל בכם למלא טופס 29 ג'.
- כאשר הטופס המלא בידיכם עליכם לגשת לבית המרקחת והם אלו שישלחו את הטופס למשרד הבריאות לשם קבלת אישור.
- עם קבלת אישור משרד הבריאות, בית המרקחת יוכל לייבא את התרופה עבורכם.
למה עליכם לצפות בבית המרקחת ?
- פנו זמן מראש לצורך העניין: קחו בחשבון שקבלת התרופה לוקחת יותר זמן מקבלת תרופה אחרת, עשר דקות לערך מול הרוקח (לא כולל זמן המתנה בתור J).
- לא ניתן לקבל תרופות להפרעת קשב בתור המהיר.
- יש להציג בפני הרוקח את המרשם המקורי בלבד. לא ניתן להציג צילום או פקס של המרשם.
- בדקו מראש מה שעות הפתיחה של בית המרקחת ובואו לבד ללא גורמי הסחה: היו פנויים להליך קבלת התרופה בלבד. זה יקל עליכם.
- אם חיכיתם הרבה זמן בתור בדקו מול צוות בית המרקחת מהן השעות הרגועות.
- הרוקח יוודא שהמרשם שבידכם תקין, אחרת לא יוכל לתת לכם את התרופה.
- המרשם תקף לשבועיים בלבד.
- הרוקח יבקש מכם להזדהות עם תעודת זהות.
- הרוקח מחויב לבדוק את המרשם היטב ולנהל תהליך רישום מפורט, אל תבהלו מזה, ואל תקחו את זה אישית.
- הרוקח לא יכול לשנות את מינון התרופה או סוג התרופה, אלא רק הרופא.
- הרוקח יכול לתת לכם הרבה מידע שימושי לגבי אופן נטילת התרופה, הרגישו חופשי להיעזר בו ולשאול כל דבר שלא ברור לכם.
- לא ניתן להגיע שנית אלא לאחר 30 יום מהפעם הקודמת שהייתם, אלא אם המינון השתנה בהוראת הרופא ואז אתם מגיעים עם מרשם חדש לבית המרקחת.
- במשך הזמן תמצאו לכם בית מרקחת שיהיה לכם נעים לקבל בו את התרופה, שתקבלו בו התייחסות אישית, זה יקל עליכם את התהליך.
- ניתן לפנות לארגון בתי מרקחת קשובים – לחץ כאן (היפר קישור)
קל יותר להסביר זאת לילדים דרך סיפור:
ננסה לדמיין כדור קטן בשם דופמין. יש הרבה כדורונים כאלה במוח של כל ילד וילדה. המוח נותן הוראה למסור את הכדור ממקום למקום, אבל הכדורון מסרב ונדבק חזק חזק למקום שממנו הוא יצא.
מגיעה תרופה ומשחררת את הדבק הכדור הקטן דופמין מתנתק, והולך לו לאן ששלח אותו המוח. כעת הילד שבלע את התרופה יצליח להגיב טוב יותר לגירויים, להיות קשוב ומרוכז יותר וכך להצליח יותר במשימותיו.