ליל הסדר – זמן קורונה
8 באפריל 2020מה נשתנה הסדר הזה מכל לילות הסדר הקודמים?
עברתי על כל העצות שכתבתי בשנים קודמות, בהן נתתי טיפים לגבי ארוחות החג, על החזרה בפקקים, על התמודדות עם כל האורחים שמגיעים בערב החג.
לצערי השנה עצות אלו אינן רלוונטיות.
השנה אני רוצה להמליץ על ניצול ההתכנסות לטובת חיזוק הקשרים במשפחה הגרעינית. שנתייחס לארוחת החג כאילו אנחנו מארחים הרבה מאוד אורחים.
נתקלח ונתלבש בצורה חגיגית. נערוך כולנו את השולחן יפה, כי חשוב שנחגוג את ארוחת החג המסורתית גם השנה במתכונת הזו. אפשר להזמין את סבא וסבתא, הדודים והאורחים הנוספים שיהיו איתנו בשיחת וידיאו.
בואו לא נוותר על הקטעים שאנחנו תמיד מקריאים מההגדה, לא נוותר על מסורות החג שלנו, כמו שירי החג, הארוחה החגיגית, חיפוש האפיקומן, כל משפחה והמסורות שלה–
כי הרוטינה והמסורת, דווקא בימים של אי ודאות, נוסכים בנו ביטחון וחשובים, היום אפילו יותר מתמיד, לאנשים עם הפרעת קשב ופעלתנות יתר ADHD.
למעשה, אולי זה הזמן להמציא יחד טקסים, משחקים שיחזקו את המפגש המשפחתי המצומצם שנוצר בעל כורחנו, אולי זה הזמן לתת מקום גדול יותר לילדים בקריאת ההגדה ובהכנת החג. כל נושא הכנת הבית לערב החג הוא חשוב – הוצאת ההגדות מהארון, עריכת השולחן, קיפול המפיות, סידור הבית לקראת הסדר. השנה אפשר באמת לתת מקום לכל אחד במשפחה לתרום לארוחת החג.
ניתן לתכנן יחד עם הילדים את התפריט ולהפוך אותו לפשוט יותר הפעם. לילדים עם הפרעת קשב לפעמים קשה עם המאכלים ה'מסובכים', עם המרקמים והטעמים המורכבים. אני מציעה השנה לשמור על פשטות, למשל מרק העוף שסבתא תמיד מכינה, לחמניות מקמח מצה שאוהבים בבית. תנו לילדים לעזור בהחלטות ובהכנות.
חשוב לתת לילדים זמן להתאמן על קריאה בהגדה ואפילו לחלק לכל אחד הגדה ממנה יקריא גם בערב עצמו, כדי שלא יהיה להם קשה במהלך הסדר.
נסו להמציא יחד משחקים לחג – ואל תשכחו לחזק, להחמיא ולשתף כי הדברים הקטנים האלו עושים את ההבדל.
מזמינה אתכם לפתוח את חוברת המשחקים של קווים ומחשבות לפסח ולקבל רעיונות:
תודה לאור-לי ברגשטיין על הכנת חוברת הפעילויות.