נקודת ציון
13 בספטמבר 2016הורים רבים נוטים ללחוץ על ילדיהם בכל הקשור להישגיהם בלימודים, לעתים בהגזמה הגורמת לניכור מצידם * איריס שני, התנהגותנית מומחית להפרעת קשב ופעלתנות יתר ADHD, מנכ"ל "קווים ומחשבות" העמותה הישראלית להפרעת קשב מסבירה איך לגרום לילדים להצליח בלימודים, מבלי להפוך את הבית לזירת קרב
"לא רציתי להיות אימא כזאת. אני זוכרת את הלחץ שההורים שלי הפעילו עלי, אני זוכרת שכשקיבלתי 85 בכימיה, ממש חששתי להגיע הביתה ולספוג נאומים משפילים וביקורת", כך סיפרה לי השבוע אם לנער באחת מפגישותיי.
"אמרתי לעצמי שאהיה אימא אחרת. פתאום אני מוצאת את עצמי מדברת ומתנהלת כמו ההורים שלי. אני צורחת על הילדים שלי על הציונים שלהם ולא מצליחה לעצור לרגע ולחשוב בהגיון".
ניכר עליה כי הייתה בסערת רגשות, ותחושות קשות מעברה החלו להציף אותה. היא סיפרה כי התנהלות הוריה בנושא הציונים יצרה אצלה כעס כלפיהם, שהייתה יכולה להימנע ממנו בקלות אם היו קצת יותר קשובים לקשיים שלה.
"כשאני נרגעת וחושבת על המצב, אני יודעת שאני טועה", היא הוסיפה. "אני מרגישה שהבן שלי, מתרחק ממני והנושא משפיע לרעה על יחסינו".
היום אנחנו יודעים שהמוח גמיש, מתפתח ומתחזק כתוצאה מחיזוקים חיוביים, פרופ' יונה רוזנפלד, אומר שככל שניתן לילד חיזוקים חיוביים, כך יעלה הדימוי העצמי שלו וכפי שהוכיחו המחקרים יחולו שינויים מוחיים כתוצאה מכך…חשוב להדגיש, לא מדובר על שקרים. ציון של 75 הוא לא סיבה למסיבה, אבל גם לא סיבה למריבה.
אז איך בכל זאת שומרים על הנוסחה המנצחת, בה הילדים חווים הצלחות בלימודים מבלי שההורים מפעילים לחץ מיותר?
- התאימו את הציפיות ליכולות של הילד. גם אם האח הגדול מביא רק מאיות, זה לא אומר שה-85 של השני פחות טוב. הקפידו שלא להשוות בין אחים.
- ילדים חווים ביקורת קשה כסוג של אלימות. הטחת האשמות לא יוצרת אצלם הבנה וכלים כיצד להצליח. להפך, זה עלול ליצור מצב של התכנסות וויתור.
- הקפידו לציין הצלחות. חשוב מאוד שלא לשקר, אל תהללו הישגים נמוכים, אבל תמצאו את הנקודות החיוביות, למשל תחזקו את הילד על הלמידה למבחן, קבלו את הציון ברוגע ותעודדו אותו להצליח בפעם הבאה.
- כשאתם רואים שהילד לא מממש את היכולות הלימודיות שלו, נסו למצוא את הגורם לקושי והביאו לילד כלים לפתרון. אל תבטלו קשיים משום שאתם לא נתקלתם בהם כתלמידים. הקשיבו לילד – אם הוא מאתר קושי, גם אם לכם הוא נראה זניח – התייחסו אליו.
- אם שיעורי הבית ומטלות בית הספר הופכות למקום של מאבק עם הילד, השתמשו בעזרה חיצונית, גם אם אתם מורים בעצמכם.
חברים, עידוד להישגיות זה דבר חשוב. אבל לדעת להתאים את רף הציפיות ליכולות הילדים שלנו. תזכרו שבסוף הכי חשוב היא התקשורת שאנחנו יוצרים איתם