עושים סדר
3 במאי 2017בחדר של הבנים תמיד יש בלגן, על הרצפה, על המדפים, על הכסאות – מליון צעצועים, בגדים, דיסקים, תיקים, צבעים, דפים. החדר של הבנים תמיד נראה כאילו היו פורצים בבית, שהפכו את המדפים החוצה. אמנם כל ערב אנחנו אוספים את הצעצועים והספרים ומחזירים למדפים, אבל איך שהם קמים בבוקר, החדר שוב מתבלגן, עמוס מכמות הדברים שהבנים שומרים אצלם בארונות ועל המדפים.
השבוע הבן שלנו רועי חזר מביה״ס עם הרעיון שהוא רוצה לסדר את החדר שלו. היתה להם שיחה בכתה ב׳ על הסדר בחדר ועל האנשים שישמחו לקבל דברים ישנים. הוא החליט שהוא רוצה לעשות סדר ולמיין את הדברים שלו ולתרום לנזקקים בגדים, צעצועים, ספרים, דיסקים וכל מה שהוא כבר לא משתמש.
החלטנו לעשות מזה פרויקט משפחתי, כי נדב האח הגדול הוא השותף של רועי בחדר ולכן חשוב שגם הוא יהיה שותף בסידור החדר. אספנו את הילדים והצענו להם את הרעיון של רועי. הוא סיפר על הצורך בנתינה למשפחות שאין להן והחשיבות של הנתינה ותחושת הסיפוק שבכך. הבת הצעירה קפצה משמחה, היא אוהבת לסדר ואוהבת לתת והרעיון מיד הדליק אותה. נדב, האח הגדול, מיד שלף ציפורניים, הוא לא מוכן לעשות סדר ולא רוצה לתת כלום לאף אחד. הוא צריך את כל מה שיש לו בחדר. הוא משתמש בכל ולא יכול לתת.
ראינו שבצורה פשוטה זה לא ילך, אז החלטנו להפוך את זה למשחק סדר. לחלק את התהליך של המיון לשלבים ובסיום כל שלב עושים משפחתי או מקבלים פרס שמחליטים עליו מראש.
אז מהם שלבי הסדר –
- נחליט על 4 פעילויות שבא לנו לעשות ביחד כפרס בסיום שלב – מזמינים אוכל הביתה, רואים ביחד סדרה בטלוויזיה, רואים ביחד סרט בבית…
- נקנה קופסאות מתאימות לאחסון, שקיות גדולות, מדבקות וטושים.
- כל אחד ימיין את הדברים שלו ל-4 ערימות –
ערימת "לשמור" כי משתמש
ערימת "לשמור" כי חשוב לי
ערימת "לתת"
ערימת "לזרוק"
- בסיום המיון נערוך תחרות כמה פריטים כל אחד הכין בערימת "לתת" – המנצח יקבל פרס אישי.
- נזרוק את ערימת ה"לזרוק" בפח הגדול.
- נכניס את ה"לתת" לשקיות ונניח באוטו (כדי למנוע התחרטויות).
- נתכנן איפה לשים את הדברים שהחלטנו לשמור – בארונות, לתלות, במדפים, על השולחן, בקופסאות ובמגירות.
- נשים מדבקות ונכתוב או נצייר עליהן מה נמצא במקומות הסגורים כמו בקופסאות, במגירות וגם על המדפים בארונות – כך כולם יזכרו לאן להחזיר כל דבר.
- נסדר את ערימות ה"לשמור" לפי סדר זה.
רעיונות נוספים –
- ציירו את החדר כמפה, וציינו את הסידור שעשיתם – מדפים, מגירות, קופסאות – סמנו הכל במפה.
מפה זו תוכל לשמש אותם בכל פעם שהחדר יתבלגן, הם יוכלו להזכר בסידור שקבעו.
- תעדו. צלמו את התהליך ועשו ממנו סרטון משפחתי.
משחק זו דרך מצוינת לעשות פעילויות שלא אוהבים לעשות אותן. במקום לכעוס על הילדים שלא מסדרים, בואו נהפוך זאת לתהליך חוויתי ומפעיל וכך גם נעשה את הסדר וגם נתן לילדים כלים לשמור עליו.
חג שמח ומסודר !