קווים והמלצות להורים להגנה על ילדים ברשת
2 בנובמבר 2023החיבור של הפרעת קשב עם סמארטפון מגביר את הסכנה להיקלע למצבי פגיעה ברשת הן כנפגע והן כפוגע.
בהמשך להרצאה שקיימנו לקהילה בנושא זה, ולרגל החודש הלאומי להגנה על ילדים ברשת – להלן כמה המלצות היכולות למנוע פגיעה ולחסוך סבל רב.
- דוגמה אישית
לפני הכל, דוגמה אישית – הדרך שבה אנחנו ההורים כותבים ומצטלמים ומתבטאים ברשת – הילדים רואים הכל ומחקים. בואו נקפיד להתנהל ברשת באותו האופן שאנו מצפים מהילדים.
- להכיר כדי להזהיר
על מנת שנוכל להדריך ולהכשיר את הילדים למוגנות ברשת עלינו להכיר אותה ברמה בסיסית. לא חייבים להיות אושיית טיקטוק כדי להנחות את הילדים אבל מעט הבנה בסיסית של היישומים שבהם משתמשים הילדים, מה הם רואים ועם מי הם מדברים, חייבת להתקיים כדי להיות רלוונטיים עבורם גם במרחב הדיגיטלי שבו מבלים הילדים חלק ניכר ומרכזי מזמנם.
- הורה מלווה
לתת לילד ביסודי סמארטפון משלו ללא תיווך והנחיה דומה למסירת מפתחות הרכב – בשני המקרים חייב שיהיה שם הורה מלווה. אין צורך בתואר בהנדסת תוכנה כדי ללוות את הילד ברשת ולהזהירו מפני הסכנות. רצוי להשתמש בשירות לסינון אתרים שניתן חינם על ידי ספקיות האינטרנט – רק צריך לבקש, וניתן להתקין תוכנות לבקרת הורים – רצוי בשיתוף ובהסכמת הילד.
- איפוק
אם הילד משתף במשהו שחווה ברשת ואנחנו מגיבים בתקיפה ובשיפוטיות, הוא לא ישתף אותנו יותר. גם אם שותפנו באירוע בעייתי מבחינתנו – ננשום רגע ונחשוב על תגובה שקולה ונכונה.
- לתחזק בשוטף
כל הזמן למצוא אפשרויות והזדמנויות לדבר עם הילד על הדברים שקורים ברשת, גם לנו. שיבין שאנחנו מתעניינים ושאנחנו איתו שם, גם אם חלילה נפגע. מומלץ בכל פעם שעולה כתבה בתקשורת בנושא פגיעה ברשת למנף אותה כהזדמנות לשיחה – לשמוע ברוגע ובפתיחות את דעתו של הילד – לשוחח ולא להטיף.
בכל מקרה של פגיעה בילדים ברשת, ניתן ומומלץ לשתף את יועצת בית הספר ולהתקשר 24/7 למוקד 105.