קשה לקום בבוקר
3 בינואר 2020"אני זוכרת את עצמי כילדה, לא מצליחה לקום בבוקר. את הכעס של אמא שלי, את המאבק על השמיכה – אמא מזיזה אותה ואני מתחבאת חזרה מתחתיה, היתה שופכת עליי מים, מדגדגת לי את הרגליים, שמה שקית של קרח על כפות הרגליים, היא היתה מדליקה רדיו בקולי קולות, משמיעה לי מוסיקה שלא אהבתי, פותחת את התריסים ועוד אינסוף זכרונות מציקים של השכמה ועדיין, זה לא גרם לי לקום. ביאושה היא היתה מצהירה שהיא לא תעיר אותי יותר, שאין לה כח למלחמות האלה כל בוקר, שקשה לה להתחיל את היום בכעס. היא לא הבינה למה אני לא יכולה להיות כמוה, כמו האחים שלי, כמו אבא שלי, הם פשוט שמו שעון וקמו. למה אני לא מצליחה לעשות דבר כל כך פשוט כמו לקום. אני זוכרת את ה"שיחות" האלה עם אמא שלי, שהיא היתה מתלוננת על הקושי שלה ולא היתה פנויה להבין למה אני לא מסוגלת לבצע את הפעולה הפשוטה בעיניה של לקום מהמיטה, היא פשוט לא הבינה כי לה אין בעיה לקום בבוקר. וכך היתה ממשיכה להעיר אותי בכעס, ברעש, עם המון לחץ "קדימה קדימה לקום".. הרבה פעמים פשוט לא יכולתי לקום לביה"ס, הייתי נשארת מתחת לשמיכות, בוכה מהתסכול, הרגשתי שלא מבינים אותי, שאין לי כח ושום רצון לצאת ולהתמודד. אף אחד לא הבין אותי!"
זה קורה לא פעם, שאנחנו מטפלים בתוצאה ולא מנסים לחשוב מה הן הסיבות להתנהגות מסוימת. בשיחות שלנו עם הילדים חשוב שנשמע מה שיש להם להגיד ולא נתעצבן ונתבצר בקשיים שלנו. כשהילדים ירגישו שאנחנו רוצים באמת להבין, הם ישתפו אותנו.
בשיחה איתם חשוב שנשאל ביחד שאלות ונברר מדוע קשה להם לקום בבוקר –
האם זה קשור לביה"ס ? האם זה קשור לבעיה עם החברים ? עם המורים ? עם המטלות שנתנו בכיתה ? ואולי יש להם קושי בשינה עצמה, לעתים ילדים לא ישנים טוב ואנחנו בכלל לא מודעים לכך. האם הם הולכים לישון בזמן ? האם הם זקוקים ליותר זמן שינה ? האם חם או קר להם ? האם יש רהיט או צעצוע שנראה מפחיד בלילה ?
לקשיים בקימה בבוקר יש לא מעט פתרונות –
1. השכיבו את הילדים עם תריסים פתוחים, שהשמש תכנס לחדר כבר עם זריחתה.
2. בנו את ההשכמה בהדרגתיות ואל תצפו להשכמה מיידית. עשו זאת בכמה שלבים – קודם העירו בעדינות, אחרי מעט זמן חזרו והורידו את השמיכה, שימו מוסיקה ובפעם השלישית אל תעזבו את החדר עד להשכמה המלאה.
3. תמיד עוזר ריח של תבשיל חם שאהוב על הילדים.
4. ילדים שאוהבים לשתות שתיה חמה, אל תפחדו להביא להם את המשקה למיטה, להפוך את ההשכמה לרגע של פינוק, שייזכר כחוויה נעימה.
5. למדו את הילדים המתקשים, להתעורר בעזרת הצלצולים האהובים עליהם וכך גם תעבירו אליהם את האחריות להשכמה.
6. הפכו את ההשכמה למשימה שהם צריכים לנצח אותה, צרו אצלם מוטיבציה ואתגרו אותם.
הפתרון היעיל ביותר הוא ליצור הרגל של השכמה בשעה קבועה, צריך לגרום לכך שהשעון הביולוגי של הקימה יהיה שעון אוטומטי וכך הגוף יתעורר ויאפשר לילדים לקום, ללמד את הילדים שגרה קבועה, כל יום יש להם תכנית בבוקר מהרגע שהם קמים, כך יהיה להם קל יותר להתחיל את היום.
רק אם נשוחח על זה, מתוך ניסיון אמתי לנסות ולהבין מה מפריע לילדים, רק אז נוכל לעזור להם להתמודד באמת עם הקושי ולהגיע ביחד אל הפתרונות.