טיפ דיבור לעצמי
29 בינואר 2018ב-13-14 במאי נפגש כולנו בכנס השנתי של עמותת קווים ומחשבות.
השנה יגיע פרופ׳ בארקלי, ה-מומחה בנושא הפרעת קשב מארה״ב. הוא מסביר שאחד הדברים שמתפתחים באיחור אצל ילדים עם הפרעת קשב הוא הדיבור הפנימי.
אחד הדברים שמפריעים בכתה, הם ילדים שמדברים בקול רם אל עצמם, אנחנו נוטים לפרש התנהגות זו כמפריעה, מתגרה, מעצבנת את הסביבה, צורך בתשומת לב. ההסבר לכך שהם מדברים אל עצמם, היא שהם צריכים לשמוע את זה שוב ושוב ולכן משמיעים לעצמם, כדי להבין ולעבד את הדברים שילדים אחרים מפנימים מהר יותר.
בפעם הבאה שילד ידבר לעצמו במבחן או בעבודת כתה, שימו לב, כי אולי הוא זקוק לשמוע בקול את הדברים הכתובים. חשבו על פתרונות לאפשר לו לעשות זאת מבלי שיפריע לאחרים. לדוגמה: להבחן בחדר אחר ששם יש שקט והוא לא יפריע לאף אחד, או שיעשה זאת בשעה שונה מכל הכתה.
ותודה לאור לי ברגשטין על השיתוף
טיפ 2 – כרטיס ניווט
כרטיס ניווט הוא כלי עבודה חשוב לכולם, בעיקר עבור ילדים עם הפרעת קשב. הוא עוזר להם לנווט את דרכם, בעיקר במשימות מורכבות שנדרשות בפעילויות רבות – בעבודה בכיתה, בהתארגנות לשיעור, בפתרון סכסוך חברתי ועוד.
פעילויות יומיומיות רבות נראות פשוטות, אך הן מורכבות מהרבה מאוד שלבים קטנים ואלה לא תמיד ברורים ומובנים לילדים עם הפרעת קשב.
כרטיס ניווט מפרק את המשימה המורכבת לצעדים קטנים, הוא מסייע להפריד עיקר מטפל ולבנות רצף פעולות נכון. חשוב שכרטיס הניווט יהיה מורכב ממספר קטן של שלבים, לכל שלב יהיה הסבר קצר, הוא יוצג בכתב ברור ומסודר על גבי דף נקי וללא מסיחים.