באיזה שלב אתם נמצאים?

טיפול רגשי

22 בינואר 2015

טיפול רגשי למבוגרים עם הפרעת קשב

חשיבותו של המרכיב הרגשי בטיפול האינטגרטיבי (תרופתי/ התנהגותי / רגשי), כאשר מדובר במבוגרים עם הפרעת קשב, עולה על חשיבותו בטיפול שניתן לילדים, מתבגרים וצעירים.

ברוב המקרים, מבוגר עם הפרעת קשב שאובחן מאוחר – וממילא גם טופל מאוחר – צבר כבר שנים ארוכות של תסכול, כשלונות, אכזבות והלקאה עצמית; החוויה הרגשית שמלווה את הפרעת הקשב עלולה להיות קשה, קשה מאד. מאידך, יש גם כאלה שהצליחו חרף ההפרעה לגמור את בית הספר, לצלוח את השירות הצבאי, להשיג תואר ראשון ושני – ועדיין להרגיש שמשהו לא לגמרי עובד. כך או כך, הרבה מבוגרים מגיעים לאבחון ולטיפול אחרי שכבר איבדו תקווה. רבים מהם סובלים מדיכאון או מחרדות: כלומר, ה"תחלואה הנלווית" להפרעת קשב הופכת להיות הגורם המעכב העיקרי, יותר מההפרעה עצמה.

כדי להחזיר את התקווה, כדי להפוך להיות אדם אופטימי, מתפקד, שמאמין ביכולותיו, שמעיז לחלום חלומות, צריך לאזור אומץ ולהתמודד עם חוויות הסיפור האישי – באמצעות טיפול פסיכולוגי שייגע בצלקות של מי שהיה משחר ילדותו "ילד רע" או "לא יוצלח". העבודה הטיפולית תציף ותחשוף את צלקות העבר ואת פצעי ההווה; הטיפול המשולב יאפשר מסלול חיים חדש שהוא חוויה מתקנת, ויציע תהליך ריפויים של הפצעים האלה.

הפסיכולוגית נעמה איגרא מעלה במאמרה "איך להושיב היפראקטיבי על ספת הפסיכולוג" את האופן שבו הלקות עלולה לחבל במפגש הטיפולי עצמו: "אדם שלוקה בהפרעת קשב עלול להפליג באסוציאציות ולאבד את חוט המחשבה כל רגע, דבר שיגרום לו להביא שלל סיפורים וחוויות. לכאורה, מדובר ב"טיפול עשיר"- הפגישות מלאות בחוויות, מחשבות ורגשות, שהם "חומר העבודה" הבסיסי, ממנו יכול הפסיכולוג לבחור משפטים מסוימים ולהראות מתוכם רגשות או גורמים שמפעילים את המטופל בחייו באופן שאינו מודע לו. ואולם, כפי שמעידים מטופלים רבים, טיפול שרובו הבנה ותמיכה, או אף שיקופים ופירושים, נחווה עבורם כלא מספיק יעיל… במקרים חמורים יותר, נשאב המטופל למלל אינסופי, אשר עלול להתפרש ע"י הפסיכולוג כסוג של הגנה או מיסוך בפני רגשות קשים, בעוד שלמעשה מדובר בלקות תפקודית. מי שסובל מהפרעת קשב מתקשה להתמקד בבעיה המטרידה אותו, מפני שהוא אינו מסוגל לדון בעניין אחד ברציפות. כך, בניסיון להתבטא מול הפסיכולוג, מאבד המטופל את חוט המחשבה ולא זוכר מה ניסה לומר. נוצר מצב של חוסר יכולת של השיח הטיפולי "להגיע אל העניין", מפני שהמטופל אובד בתוך רעשי הרקע שהוא עצמו יוצר".

אין ספק: יש חשיבות גדולה לכך שהמטפל יהי המנוסה בעבודה עם לקויי קשב ויידע לברור את התבן מתוך המוץ. בנוסף, מכיוון שאנחנו – כמו תמיד – מדברים על טיפול אינטגרטיבי, שכולל גם רכיב תרופתי וגם רכיב התנהגותי, כנראה שהשיחות יוכלו להפוך להיות ממוקדות ויעילות יותר עם הזמן ועם התקדמות הטיפול על כל ערוציו ורכיביו.

ועוד משהו לסיום עבורכם, מבוגרים עם הפרעת קשב: פוטנציאל הריפוי הרגשי שלכם הוא עצום ורב, כי היכולת שלכם לקוות היא עצומה. אתם בעלי חזון יותר מרוב האנשים ה"רגילים"; אתם חושבים מחשבות גדולות וחולמים חלומות גדולים. היכולת שלכם לבצע תפנית אמיתית בחיים היא מתנה מיוחדת במינה. האמינו בה.